Jape Tiitinen 5.0

0
914

Paljon Onnea Jape Tiitinen!

Japen 50v. kunniaksi mailin pohjalta kaivettu pieni haastattelu ajalta kun Japen pyörittämä Switchstance skeittikauppa Kuopiossa pisti ovensa kiinni vuonna 2014.

Kauppa kiinni

Kuopion skeittipuoti Switchstance pisti ovensa säppiin yli 12 toimintavuoden jälkeen. Jape Tiitinen kertoo miksi.

”Päätös syntyi vuosien taistelun jälkeen”, Jape Tiitinen kertoo puhelimessa.

Hän on käynyt edellisenä päivänä tyhjentämässä viimeisetkin tavarat liikkeestä ja Switchstance on nyt sulkenut lopullisesti ovensa.

Syy lopettamiseen oli ennen kaikkea taloudellinen. Rahat eivät riittäneet palkkaan eivätkä vuokraan. Rahan tuloa taas haittasi muun muassa Kuopion torin remontti, joka vei asiakkaat.

”Sitten avautui uusi kauppakeskus Matkus, joka on vähän kuin paikallinen Itis. Sekin vei osan potentiaalisista asiakkaista.”

Kun toriremontti viimein valmistui, se oli pettymys.

”Torista tuli ihan paska.”

Pelkässä paikallispolitiikasta syy ei kuitenkaan ollut. Jape sanoo jutelleensa monien muiden skeittikauppiaiden kanssa. Kellään ei ole helppoa tällä hetkellä.

Switchstance pistettiin lopullisesti säppiin kesäkuun lopulla, mutta lopetuspäätös syntyi jo joulun jälkeen.

”Kelasin, että jos joulumyynti nousee, niin sitten toiminta jatkuu. Mutta se meni reilusti alle edellisvuoden.”

Nyt oli hyvä hetki lopettaa, sillä kauppa oli velaton.

”Oli se silti vaikea päätös. Switchstance oli kuin oma lapsi.”

Japen mukaan kaupan pyörittäminen oli ollut jo vuosia harrastustoimintaa ja hän itse oli lähes ilmaiseksi töissä. Omaisuutta ei siis kertynyt, mutta hyviä muistoja sitäkin enemmän.

”Koko 12 ja puoli vuotta oli mahtavaa aikaa. Suurin anti oli se, että pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin. Jengi tuli limsalle ja me pidettiin kaupalla leffapäiviä hiljaisempana aikana kun kaupungissa ei tapahtunut mitään.”

Switchstancen perintö jatkaa elämäänsä muun muassa Kuopion hallilla. Kaupan vanha myyntitiski meni sinne gripinlaittopöydäksi.

Millaisia neuvoja entinen kauppias antaisi heille, jotka haaveilevat omasta skeittikaupasta?

”Pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä pitää olla tosi paljon. Ei kannata hätäillä jos ei kolmen ensimmäisen vuoden aikana synny tulosta.”

Jape sanoo, ettei skeittikauppa ole mikään kultakaivos. Kuluneiden yli 12 vuoden aikana kaupasta ei ole tullut paljonkaan enemmän tuloa kuin olisi saanut työkkärin kautta. Ensimmäiset vuodet olivat vähemmän kannattavia, samoin viimeiset.

”Mutta tätä tehtiin rakkaudesta lajiin.”

Skeittikauppaharrastuksen rahoitti miehen toinen työ: valokuvaaminen. Kuten monet tietävät, Jape on myös intohimoinen automies. Hän on jo pidemmän aikaa ottanut kuvia eri autolehdille.

Japen kuvia on julkaissut muun muassa Brittiläinen Performance VW -lehti ja työkeikkoja on ollut ulkomaita myöten. Seuraavaksi pitäisi lähteä Las Vegasiin ja Itävaltaan. Autojen lisäksi hän kuvaa myös asuntoja, eikä vanha harrastuskaan ole unohtunut.

”Nyt on palo ottaa skeittikuvia.”

Kaupan lopettamisen jälkeen virtaa riittää entistä enemmän myös itse skeittaukseen. Kotipihalle on jo rakentunut kurbi ”Don’t mess with Sawo” -tekstillä.

”Kohta alkaa crookedit suhista. Tarkoitus on, että pystyn tekemään vielä 50-vuotiaana crookedin, 360 flipin ja bs tailsliden”, tammikuussa 40 vuotta täyttänyt Jape lupailee.