Chmyysiä 7 – Chmyysittären salaisuus.

0
1317

Oululaishelsinkiläinen yhteistyö Chmyysiä 7 tutkii rohkealla otteella skedeleffan ja fiktioelokuvan välistä suhdetta.


Skedeleffojen ja fiktioelokuvien välinen suhde on ollut aina kiehtova mysteeri. Onnistuneita yrityksiä sovittaa skeittausta fiktioon edustavat Poliisiopisto 4:nThrashin`in ja Gleaming the Cuben kaltaiset mestariteokset. Fiktion narratiiveja skedeleffoissa taas ovat käyttäneet Girlin ja Chocolaten leffat sekä tietysti legendaarinen Powell Peraltan Search for Animal Chin.

Helsingissä asuva ja Oulusta kotoisin oleva Tommi Pasanen on tutkinut skedeleffojen lineaarisuutta ja fiktion mahdollisuuksia uudessa Chmyysiä 7 -leffassaan, joka sai maailman ensi-iltansa Real Dealin pikkujouluissa.  Leffa sai myös tammikuun lopussa Helsingissä oman ensi-iltansa. ”Tupa oli Oulussa täynnä ja fiilis mainio! Helsingin ensi-ilta järkättiin yhdessä Stefun (Stefan Spencer) kanssa ja oltiin tosi tyytyväisiä illan tunnelmaan. Kiitos kaikille enskarivieraille!”

Chmyysiä-sarjaa Pasanen on siis tehnyt aikaisemmin jo useamman leffan verran. ”Tosin vitonen taitaa olla vain muutaman minuutin mittainen. Mutta aikaisemmat leffat, ensimmäistä lukuun ottamatta, löytyy Youtubesta käyttäjältä loljokuolli. Chmyysiä-leffojen lisäksi ollaan tehty kaveripourkalla jotain lyhäreitä. Toivottavasti tulevaisuudessa tulee tehtyä myös ei-skeittileffoja.” Chmyysiä 7:n juoni rakentuu tietynlaisen talismaanin etsimisestä. Tämän takia leffan alaotsikko kantaa nimeä Chmyysiätteren salaisuus. Chmyysiätär on tietynlainen fetissiesine, jolla on salaperäinen vaikutus skeittaukseen (positiivisesti).  ” Peikko (Ville-Pekka Vihma) keksi muutama kesä sitten sanan Chmyysiätär. Siitä jalostui Chmyysiättären salaisuus ja lähdettiin Tapsun (Tapio Tuomi) kanssa ihan täysin tuo nimi edellä toteuttamaan leffaa. Haluttiin tehdä toimintaelokuva, mutta Hollywoodin naisroolimallit eivät oikein tuntuneet Chmyysiätärelle sopivilta esikuvilta, joten otettiin oppia taidehistorian puolelta.” Pasanen uskoo, että skeittauksessa jollakin saattaa mahdollisesti olla vastaavia rituaaliesineitä. ” Uskon, että joillakin on. Kenties Street Leaguen osallistujilla?”

Idea skeittileffan tekemisestä draamalliseen tai tarinalliseen muotoon lähti Pasasella ja mulla aidosta halusta kokeilla erilaista skedeleffan tekoon liittyvää formaattia. ”Fiktion kuvaaminen kavereiden kesken on myös tosi kivaa ajanvietettä. Haluttiin tehdä hyvän mielen elokuva ja juonen tuominen mukaan tuntui sopivalta ratkaisulta. ” Varsinaisia esikuvia ei kuitenkaan otettu liikaa mistään muista skedeleffoista tai fiktion puolelta. ”Rulla Lauta Juhlista pidin paljon mutta Chmyysiä 7:n ideointi oli aloitettu jo ennen kuin se tuli ulos. 

Pasasen haaveissa on tulevaisuudessa jatkaa juonellisten skeittielokuvien tekemistä. ”Haaveissa olisi tehdä vielä hieman monimutkaisempi ja hiotumpi juonellinen skeittielokuva, mutta tuntuu, että fiktion ja skeittauksen tasapainon löytäminen on tosi vaikeaa. Jos juonta on liikaa, tuntuu, että skeittaus häiritsee sitä ja toisin päin. Mutta eiköhän siihenkin pulmaan jokin ratkaisu keksitä!”

Leffaa sävyttävät mahtavat suomi-iskelmän ikivihreät, skedeys on tasokasta. Mittaa tuotoksella on 16 minuuttia.Leffassa mukana muun muassa Tapio Tuomi, Jaakko Lajoma, Ville-Pekka Vihma, Miikka Vuorio, Valtteri Moilanen, Tino Nissinen, Tatu Engeström, Tommi Pasanen, Arppa Airola, Heikki Haapala, Juuso Anttila, Stefan Spencer, Ossi Tulimaa ja Olli Vääräniemi. Käsikirjoitus, ohjaus ja leikkaus Tommi Pasanen. Ääninäyttelystä vastaa Ville-Pekka Vihma.  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän