Slede

0
994

Taannoin olin tapaamassa Mänttä-Vilppulan kaupungin päättäjiä ja koulutuskeskuksen rehtoria skeitti-sisähalli-hankkeen puitteissa – tarkoituksenani on mahdollistaa ympärivuotinen harrastaminen skeittareille täälläkin päin Suomea. Seuraavana päivänä, kuin salama kirkkaalta taivaalta samalle tuolille oli ilmestynyt ”Sampo” niminen kaveri mielenkiintoisen bisnesidean kanssa. Idea koski uudenlaista lumiskeittiä. Otin mieheen heti yhteyttä, tapasin hänet ja hänen luonaan näkemäni footage ”Slede” -lumiskeittauksesta herätti mielenkiintoni. On siis aika tutustua tarkemmin sekä tuotteeseen että mieheen ”Sleden” takana.

Teksti: Mare Jatkola

Nimi, ikä, siviilisääty ja nykyinen kotipaikkakunta?
Sampo Salonen 46v. Tampere, Vilppulassa oma talo. Avopuoliso, kaksi lasta ja koira. Toinen lapsista biologinen.

Kävin talossasi Vilppulassa. Ei ollut ihan perustötterö. Ja koko se mesta ja meininki muutenkin oli mulle aika päräyttävä elämys. Kerro hieman siitä kuviosta enemmän?
Eikö se ole juuri tötterö? Taloni on pyöreä, alakerta on 6-kulmainen hirsikehikko ja yläkerta 12-kulmainen puurunkoinen ”jurtta”. Tein yläkertaa vuosia työn ohessa mobiiliksi elementteinä siirrettäväksi rakennukseksi. Se päätyi Katajamäen yhteisöön Vilppulaan ja kaveri veisti siihen sopivan hirsikehikon alle. Siirrettävä osa nostettiin kehikon päälle ja omintakeinen rakennus on nyt pysyvällä paikallaan. Tai ainakaan se ei ole kovin kätevästi siirrettävissä enää.

Mistä olet alunperin kotoisin ja millainen historia skeittauksen parissa?
Karkkilasta. 80-luvun lopulla siirryttiin turbo II:sesta oikeisiin pro -lautoihin, jotka olivat uutta suomessa tai ainakin Karkkilassa. Tuli skedettyä 90-luku ja 2000-luvun alkupuoli aktiivisesti Helsingissä ja Karkkilassa. Teimme skedefilmejä jo 90-luvun alussa kaverin faijan ammattikalustolla eli Umaticilla, joka oli ammattimainen versio VHS-kamerasta ja painoi tuplasti – semmoinen keskikokoisen koiran kokoinen laite. Karkkilassa on myös Alhovuori, jossa tuli nuorempan lumilautailtua ainakin 15 kautta.

Ketkä olivat isoimpia ”skede-idoleita” omassa nuoruudessasi?
Steve Caballero, Hosoi, Natas

Mistä tulee nimi ”Slede”
Sehän on niinkuin skede – ja Spede ja kansainvälisesti ymmärrettynä kelkkamainen väline. Se vaan tuli mielikuvasta, jossa spedekampauksella varustettu jäbä vetää mellakan ja sanoo ”göhä”. Kieli poskessa se lähti, mutta logo tuli sieltä ja alkoi tuntua kivalta. Lisäksi sanan haulla ei löytynyt oikein mitään, joka on ihan hyvä uuden tuotteen nimeksi… siis minusta. En ole alunperin oikein markkinamies.

Missä vaiheessa idea juuri tällaiseen lumiskeittiin syntyi?
Vuosia vuosia sitten. Se oli takaraivossa ehkä jopa 10 vuotta, kunnes se edellisenä talvena tuli tietoisuuden etunäyttämölle framille. Suomeksi sanottuna muistin sen yhtäkkiä kirkkaasti ja rupesin aika nopsaan tekemään protoja – hyvin monenlaisia, mutta tällä samalla idealla.

Millä tavalla Slede erottuu perinteisestä lumiskeitistä?
Kun verrataan nyt suomen kaupoissa oleviin malleihin se eroaa siinä, että siinä on trukit joilla ohjata kuten normi skedeä. Sillä voi potkia vauhdit ihan flätillä ja on nähty ylämäkeenkin otettuja vauhteja joillain spoteilla. Se pyrkii olemaan 1/1 skede tatsilla, kun muilla lumiskedeillä vedetään aika vaikuttavia juttuja, mutta se vaatii treenaamista ihan omaan lajiinsa. Slede osuu minun liikemuistiini suoraan skeittauksesta ja olen itse koukuttunut lajiin juuri siksi. On hauska pommittaa mäkiä, joita ei asvaltilla kehtaisi. Temppu osastokin on yhtenevä skeittaukseen, jos suljetaan pois grindit, tai ainakaan kukaan ei ole sitä vielä tehnyt.

On näitä ”renkaiden paikalle sukset” -malleja ollut parina versiona aiemminkin. Omani erottuu niistä siinä, että tarjoan completea, jossa kaikki yksityiskohdat on ratkaistu valmiiksi ja ei kun laatikko auki ja mäkeen vaan. Lisäksi suksen laatu on lumilautaa vastaava, pohja on laadukasta sintrattua PE-pohjaa, kuten parhaissa lumilaudoissa. Suksien tipit ovat myös hyvin jyrkät, joka on teknisesti haastavaa toteuttaa, eikä vastaavaa ole nähty. Jyrkät sukset tarjoavat pre-popin, jossa ollatessa dekki osuu ensin suksien kärkiin ja se mahdollistaa lumialustalla myös fakie temput ja nollie juttujen vedon. Laadullisesti Slede eroaa tässä kohtaa vastaavista malleista ja sen suksia voi huoltaa kuten lumilautaa. Lisäksi suksen sivussa olevia ohjurikantteja voi vaihtaa eri kokoisiin. Juuri ohjurikanteilla molemmin puolin sain lopulta tämän trukkikäännön toimimaan kunnolla. Grippi on ratkaistu 100% kumifoamilla, jota on testailtu myös ahkerasti monenlaisina malleina.

Onko sulla jonkinlainen koulutus tuollaiseen vaativaan ja insinöörin tarkkaan suunnitteluun ja työstämiseen?
Olen itse oppinut käsillä tekijä. Koulutuksena rakennusalan tutkinto ja kokemus. Korjannut vanhoja taloja jo pari vuosikymmentä ja tehnyt puusepän hommia. Nuorempana tein kokopuu -soittimia ja sellaista, jossa myös tämä prässäys ja laminointi on tullut tutuksi. Olen työskennellyt soitin verstaalla, tehnyt akustisia kitaroita ja monikielisiä kanteleita. Epoksi on myös tuttua monin tavoin ja nuorempana tuunasin itse omia lumilautoja ja tein kaikkea kokeellista.

Olen aina tykännyt rakentaa kaiken itse, omat soittimet, oman talon, omat kalusteet, omat lumiskeitit. Kun kiinnostun jostain, tutkin asiaa ja materiaaleja perin pohjin. Uusien tekniikoiden ja materiaalien tutkiminen on nykyaikana myös mahtavan helppoa ja paljon nopeampaa, kuin nuoruudessani ennen internetiä.

Te olette kuvanneet tänä talvena demomatskua eetteriin. Miten on sujunut?
Tampereen seudulle on syntynyt mukava tiimi. Muutama kaveri, jotka ovat vilpittömän innoissaan laudasta. Käymme erilaisilla spoteilla kuvaamassa, ja esim ihan normi hiihtolatu on yksi parhaista. Kaupin metsästä on löytynyt antoisia obstaakkeleita, kuten instassakin nähty manuboksi. Kuvaaminen on kiinteä osa tuotekehitystä, kun siinä lautaa haastetaan monipuolisesti ja ymmärrys kehittyy. Lisäksi on käyty Levillä tekemässä elokuva ”Hot night in Kittilä” ja kesäkaudella saatiin testailla tuotetta Paimion hiihtotunnelissa useampaankin kertaan. Siitäkin löytyy video YouTubesta.

Oli aika mellevää nähdä Pat Duffy kikkailemassa tuotteella. Kickflippi nasahti komeesti kohilleen. Mites tollai ”pikkunimi” löysi polkunsa Sleden päälle?
En tuntenut Patia aiemmin henkilökohtaisesti ja oikeastaan kaveri vinkkasi, että olis sopiva tyyppi. Toki nimi on kaltaiselleni vanhalle jermulle hyvin tuttu ja olen nähnyt hänet Plan B -leffoissa, olisko jo ysärin puolella. Kun sain kuulla, että mies asuu Suomessa niin otin yhteyttä ja sovittiin sessio.

Ilmeisesti Duffy oli aika fileissä laudasta?
Niin. Tunnin sessiossa hän otti Sleden minusta kivasti haltuun. Alussa hinkattiin treflippiä ja lähes päälle tuli. Sitten päätettiin ottaa jotain varman päälle, kun meillä ei ollut aikaa paljoa. Laitoin matskut omalle kanavalle, mutta yllätyin itsekin, kun myös Pat julkaisi omalla instatilillään ja totesi Sleden olevan paras lumiskede mitä hän on testannut. Olihan se mielialaa nostattava juttu, kun autotallissa prässäsin suksia ja ulkona satoi vettä siinä kohtaa.

Millaiset ovat lähitulevaisuuden näkymät ja suunnitelmat?
Nyt on ensimmäinen erä lautoja tarjolla. Ne olisi tarkoitus myydä. Patin myötä Amerikoissa heräsi kiinnostusta ja jonkin verran Sledeä on mennyt sinne. Katsotaan poikiiko se lisää, kun saadaan esim. Tahoen alueelta kokemuksia ja videoita. Myös Norjasta on oltu yhteydessä jälleenmyynti ajatuksella ja sellaiseen pikkuhiljaa täytyy tähdätä. Juuri kansainvälisen huomion myötä päätin hakea tuotesuojan sledelle ja se hiukan viivästytti kaupan avaamista. On tulossa myös joukkorahoituskampanja ja sillä on tarkoitus kerätä rahoitus ensi talven etukäteistilauksille.

Sulla on tarkoitus perustaa ihan bisnestä tämän ympärille Vilppulaan. Se kuulostaa mielenkiintoiselta. Tarkemmin mitä?
Mänttä-Vilppulan kunta on ollut hyvin myötämielinen ja tukenut hanketta, joten olisi luontevaa laittaa mahdollinen tuotanto sinne, jos tuotteen kysyntä kulkee siihen pisteeseen. Nyt vielä puhutaan artesaanituotteesta, jota teen ihan itse käsityönä, joten en vielä spekuloi toteutuuko tämä. Luultavasti. Tietenkin toteutuu!

Olen samaa mieltä, kuten eräs joka kommentoi Pat Duffyn postaukseen, että tällä välineellä on potentiaali olla Game Changer ja se voidaan nähdä vielä X-Geimeissä. Se saattaa olla liiottelua, mutta oma fiilis tästä lajista on korkealla ja miksi ei vauhtia voisi lisätä isompiin hyndiin joskus. Hauskuuden vuoksi tätä tehdään eikä rajoiteta luovaa mieltä. Hienoa itselleni on sama vapaus kuin skedeemisessä, että lauta kulkee kainalossa tai repussa ja heitetään alle sopivassa kohtaa. Skeittaus on niin luova laji, että lumen kanssa voi päästä vielä uudelle tasolle spottien suhteen. Ja pihaparkin rakentaminen on jokamiehen oikeus.

Se miten tähän hieman itsekin liityn, niin tarkoitus olisi rakentaa viimeistään ensi talveksi täysimittainen lumiskedeparkki Mänttä-Vilppulaan. Kaupunki innostui ajatuksesta. Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää?
Parkkivuoren lumiskedeparkki on aivan käsittämättömän hieno ele kaupungilta, ja heillä on paikalla pieni ”kissa”, jolla voidaan rakentaa oikea parkki lumesta. Huikea juttu. Siellä päästään tekemään tapahtumia ja kunnon testisessioita. Tuntuu, että ajat ovat muuttuneet. Omassa nuoruudessa tällaisen hankkeen läpivieminen olisi tuntunut science-fictionilta, kuten joku näköpuhelin (joka sekin on toteutunut ja arkipäiväistynyt, heh)

Teillä on kauppa Tampereella, mistä lautaa on mahdollista saada?
Juu. Kissanmaankatu 11. Meillä on tällainen toimisto näyteikkunalla, josta voi noukkia ostamansa tuotteen sovitusti tai tulla hipelöimään aitoa sledeä, jos vasta harkitsee hankintaa tai muuten kiinnostelee. Tervetuloa! … ainiin, ja verkkokauppa löytyy osoitteesta: https://slede.myshopify.com/

Oolraidi then! Kiitos, oli kiva juttutuokio. Mielenkiinnolla jään odottamaan tulevaa. Eikun vaan Rock ’n’ Roll!!

Linkkejä:

Youtube:
https://youtube.com/@sledesnowsk8622

Hot Night in Kittilä:

Manuaalia metsässä
https://www.instagram.com/reel/CoPYJ33MoLn/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Impossiblee ja mellakkaa
https://www.instagram.com/reel/CpW8OS7pC-L/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Treen vesitorni
https://www.instagram.com/reel/Cnr6y-NIIrC/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Pat Duffy
https://www.instagram.com/reel/CnUX_gcBX_2/?igshid=YmMyMTA2M2Y=