- Mainos -
- Mainos -
Home Artikkelit Betonin ehdoilla

Betonin ehdoilla

0
- Mainos -

KUINKA TALKOOT JA YHDESSÄ OPPIMINEN TEKIVÄT PARKKIRAKENTAMISESTA TYÖN?

Helena Sorvalin dokumentti Betonin ehdoilla saa ensi-iltansa Suvilahden betoniparkilla tulevan viikonlopun lauantaina 15.8, jossa musiikkia soittavat Dj Jaffa, punk-yhtye Muistaneet sekä Asa & Polarsoul. ”Hellu” kertoi Hang Upille fiiliksiään kengännauhabudjetilla tehdyn produktion valmistumisesta.


Betonin ehdoilla -dokumentin ensimmäiset kuvat on otettu Sodankylässä vuonna 2016. Vajaa parikymmen minuuttinen dokumentti valmistui hiljalleen vuosien 2016–2020 välillä. Dokumentti sisältää niin arkistovalokuvia Suvilahden ensivaiheista kuin videokuvaa Pohjois-Suomessa rakenteilla olleiden parkkien valmistumisvaiheista. ”Siinä oli hirveitä gappeja, kun sitä tehtiin, välillä produktio oli myös naftaliinissa. Heikki Nummi lopulta tarttui siihen ja rupesi tosissaan editoimaan sitä.”

Ennen Betonin ehdoilla Sorvali on tehnyt YLE:lle Loukko-nimisen dokumentin. Betonin ehdoilla oli kuitenkin ensimmäien Sorvalin aloittama produktio. D.I.Y.-parkkien valmistamisesta kertova dokumenttikin on tässä mielessä D.I.Y.-henkinen, koska dokumentti oli myös dokumenttikerronnan opettelemista. Sorvali on koulutukseltaan ruotsin opettaja, joka eksyi radioon vuonna 2013 toimittajaksi. ”Kävin Keudan aikuisopiston tv-dokumenttilinja 2017–2018. Dokumentinteko vaiheessa tekeminen oli hyvin pitkälti opettelua.”

Dokumentin aiheessa Sorvalia kiinnosti pitkälti miten itsetekemisestä ja oppimisesta kehittyy ammatti. Dokumentissa tämä näkökulma välittyy pitkälti Concrete Proofin puuhamiehen Tero Pikkaraisen sekä Suomen Skeittibetonin Juuso Aallon haastattelujen kautta. ”Oli sattumaa, että kun innostuttiin ja Saara Karppinen lähti kuvaamaan, että Tero porukoineen oli lähdössä Sodankylään rakentamaan parkkia. Se tuntui myös hienolle visuaaliselle kontrastille, stadi vs. lande. Ja myös todeta, että maaseudulla voi nykyään päästä skeittaamaan mielettömiä parkkeja, kiitos rakentajien.”

Sorvali huomauttaa, että Pikkaraisella on taustalla korkeakoulututkinto luonnontieteelliseltä alalta, mutta tämä on silti päätynyt tekemään juuri parkkien rakentamisesta itselleen ammatin. Betonissa ja rakentamisessa on jotain, joka lumoaa sitä työstäviä. Sorvali ajattelee, että hänen oman viehtymyksensä betonia kohtaan taustalla on hänen kotikaupunkinsa Kouvola. ”Harmaus ja joku kovuus varmaan ihan materiaalina.”

Sorvali itse aloitti skeittaamaan 34-vuotiaana pari vuotta sitten. ”Mä aina ajattelin, että oon liian vanha aloittamaan, mutta totesin sitten, että fuck that shit. Mua ei enää kiinnosta. Mutta betoni on kyllä pelottavaa myös, mursin viime kesänä kummatkin ranteeni. Huonoa onnea oli myös rinteessä viime talvella käden kanssa, joten tää skeittikesä on ollut vähän tynkä siinä mielessä ikävä kyllä.”

Dokumentissa Pikkarainen lainaa Aleksi Fräkiä todeten, että do it yourself pitäsi olla muotoiluna pikemminkin do it together, tee se yhdessä. Sorvali on seurannut dokumentin teon aikana erilaisia talkooporukoita ja on samoilla linjoilla. Tekeminen vaatii usein muita samanhenkisiä ihmisiä ympärille. ”Haluan kuitenkin muistuttaa, että on tosi erilaisia D.I.Y-porukoita sekä Suomessa ja maailmalla, jolla on erilaisia tekotapoja. Oon itse keskittynyt pitkälti tän teon yhteydessä Teroon ja Juusoon. Mutta väitän, että se D.I.T. pitää paikkansa monessa hommassa. Tää dokkarikin on ollut mun projekti, mutta en mä tätä itse olisi saanut mitenkään aikaiseksi. Tekeminen vaatii usein tyyppejä, jotka on kiinnostunut samoista asioista, tulee messiin ja laittaa kortensa kekoon. Ei tässä ole mitään tuotantoyhtiötä ollut messissä tai mitään budjettia.”

Suvilahden poliittisen tilanteen huomioiden, Betonin ehdoilla myös dokumentoi tiettyä ajankuvaa kotimaisten betoniparkkien kehityksestä. Kukaan ei olisi voinut tietää kauan Suvilahden tilanne tulee kestämään tai mihin betoniparkkien rakentaminen tulee viemään. ”Se on harmillista, että Suvilahden alkuvaiheista ei ole videokuvaa. Että ei ole itse tajunnut aloittaa dokumentointia 2011 tai että joku muu olisi ottanut videokuvaa. Mutta jotain dokumenttia on käsittääkseni muutenkin vireillä Suvilahteen liittyen.”

Tulevana lauantaina ensi-illan ympärille kehittyy koko illan kestävä tapahtuma. ”Kuudelta alkaa. Dj Jaffa puikoissa, varmasti hyvää musaa. Ja sitten bändit, Muistaneet on punk-poppoo, joka on tehnyt musaakin tähän leffaan. Sen jälkeen soittaa Asa & Polarsoul jonkinlaisen setin. Bändit aloittanee ysin kieppeillä. Koska videotykki vaativat pimeyttä ja näkyvyyttä, dokkari näytettäneen jossain puoli yhdentoista kieppeillä. Skeitata tietty saa ja se on jopa tapahtuman huomioon ottaen suotavaa.”

Betonin ehdoilla 2016-2020

Ohjaus & käsikirjoitus: Helena Sorvali

Kuvaus & äänitys: Saara Karppinen, Heikki Nummi, Helena Sorvali

Drone-kuvaus: Paavo Virtanen

Gimbal-kuvaus: Tero Pikkarainen

Leikkaus: Heikki Nummi, Helena Sorvali

Värimäärittely: Heikki Nummi

Äänen jälkityöt: Valtteri Rajamäki

Arkistomateriaali: Juuso Aalto, Samu Karvonen, Pekka Keinänen, Keke Leppälä, Marko Lampinen

Ensi-ilta 15.8 Suvilahdessa. FB-event, josta löytyy myös elokuvan trailer: https://www.facebook.com/events/772408323568551

- Mainos -

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version