Kesäkuusta 2020 lähtien Instagramista on voinut bongata uuden Sirpa Skateboardsin meininkiä. Istuimme alas tiimiläisten Therese Österlundin ja Emma Blomin kanssa keskustelemaan siitä, mikä Sirpa Skateboards oikein on naisiaan.
Moikka Emma ja Teesu! Kertoisitteko aluksi vähän omasta skeittitaustastanne?
Teesu: Mä oon skeitannut nyt kahdeksan vuotta ja oon alottanut 22-vuotiaana eli aikuisiässä. Skeittaus on aina ollut suuressa osassa mun elämässä. Ensin olin sellasena sivustakatselijana ja kulttuurin rakentajana Tammisaaressa, josta oon kotosin ja sit 2012 lähtien oon ollut ite myös laudan päällä.
Emma: Mä en nyt tasan tarkkaan muista kauan oon skeitannut, joku 6 vuotta on-offina. Mulla on murtunut kylkiluu, pikkuvarvas, nilkka ja nyt on ollu toi sormileikkaus niin on ollut noiden vammojen takia taukoa välillä. Kun mä alotin niin kruisailin eka vaan paikasta toiseen. Porvoossa ei oikein ollu mimmiskeittareita niin mä olin skeitannut vaan jäbien kanssa ja se oli sellasta puskemista. Sit mä tulin Helsinkiin skeittaa tyttöjen kanssa ja näki sen minkälaista toisenlainen skedekulttuuri voi olla. Suomessa mimmit ei oikeestaan ollu alottanu lapsina vaan kaikilla oli semituoretta se skeittaus niin se oli kiva kehittyy yhessä.
Ja sä oot siis alunperin aloittanut Porvoossa, Emma?
E: Porvoossa joo, siel ei ihan hirveesti ollut skeitattavaa. Muutenkin flätti on siellä aika rouheeta. Mut huomaa nykyään omassa skeittauksessa et mä mieluummin skeittaan jotain rouheeta, ku jotain ihan tosi smuuttia flättiä.
Mennään sitten heti varmasti kaikkia kiinnostavaan kysymykseen. Mikä on Sirpa Skateboards ja miten se on saanut alkunsa?
T: Se on lautalafka eli me myydään lautoja. Tää eka graffa ‘’Sirpan syntymä’’ ollaan myös itse printattu Tampereella. Ollaan saatu Veksulta paljon jeesiä ja siltä tää idea lähtikin. Se on mulle tätä ehdottanut alunperin Barcelonassa tammikuussa 2019. Et mitä helvettiä teillä ei oo naisten omaa lafkaa ja et pitäiskö sellanen laittaa pystyyn. Veksu tarjoutu sit hoitaa byrokratiajutut et me voidaan luoda tää meidän meininki. Kun hän ehdotti tätä, mä olin just perustamassa omaa yritystä, joten se tuntu aika isolta jutulta laittaa homma kahdestaan pyörimään. Et mä aloin kelaamaan et kenen kanssa mä tätä haluaisin tehdä. Ehdotin sit näille mimmeille ketä tässä on mukana et miltä kuulostaa et ootteko messissä ja kaikki oli heti et joo todellakin! Et sen lisäksi että Sirpa on lautalafka, niin tästä on muodostunut myös tosi tiivis kaveriporukka. Jolta saa tukea myös elämän muissa jutuissa.
Ja ketä kaikkia tiimiin siis kuuluu?
E: Joo eli siis Emma, Teesu, Hanna (Hyvätalo), Fia (Lund) ja Susanna (Suomi).
Kyseessähän on tosiaan Suomen ensimmäinen naisten perustama lafka. Millaisia fiiliksiä se on teissä herättänyt?
T: Mun mielestä on tärkeetä että tällanen on nyt olemassa! Tuntuu että tää skeittiteollisuus on vähän liian hidas ottaa naisia mukaan, varsinkin Suomessa. Just tiimeihin tai supporttaa ylipäätänsä ja jos tuetaan niin mä ainakin koen, et se on tosi paljon niitä samoja ihmisiä. Mä oon ite katsonut vierestä tosi pitkään ja ollut et ois muitakin skeittaavia naisia, jotka ansaitsis sponsorointia. Muutkin lafkat, jotka ei oo vielä ottanut mimmejä mukaan tiimeihin, vois aktivoitua. Oon kyllä läpi aikojen huomannut, että jos sä haluut jotain muutosta, niin sun pitää ite tehdä töitä sen eteen ja luoda ne mahdollisuudet. Pitää ite ottaa se oma paikka. Tää (Sirpa) on varmaan vähän niinkun sitä, että otetaan omaa paikkaa ja tilaa.
Ylittikö lautojen vastaanotto teidän odotukset?
T: Siis joo! Melkein kaikki meidän laudat on jo myyty, mitä me tilattiin. Niin sehän on sairaan fiilis! Ja Instagramissa jengi on ollu tosi fileissä ja missä ikinä liikkuukaan niin jengi kyselee et mikä tää juttu on.
E: Se on ollut tosi hauskaa et on ollu kans ihan uus asiakaskunta eli Sirpa-nimiset äidit tai sukulaiset. Ne on kans halunnut noita lautoja!
Oon itsekin ollut tosi fiiliksissä lautojen freesistä graffasta. Kuka grafiikan on suunnitellut ja mistä idea siihen lähti?
T: Matleena Kehus (@kuosittaja) on tehnyt meidän Sirpan syntymä -grafiikan. Mä kysyin häneltä, mistä idea tuli ja hän lähetti mulle tällaisen viestin: ‘’Idea graffaan syntyi, kun oon aina fiilistellyt Sandro Botticellin Venuksen syntymä -teosta nähtyäni sen junnuna Firenzessä. Ja mikä oliskaan parempi ekan laudan graffaksi, kuin sopivan ratanen karikatyyri Venuksen syntymän inspiroimana!’’
Teillä on kaikilla vähän erilaiset tyylit skeitata ja näin ollen teette myös jokainen aika erilaisia temppuja. Millaista on skeitata ja kuvata tyyppien kanssa, joiden tyylit ja esimerkiksi spottivalinnat eroavat toisistaan? Entä miten tiimi alunperin muodostui?
T: Kun tää idea synty et pitäiskö perustaa lafka, kelasin myös sitä, että olis kiva jos kaikilla ois vähän joku oma juttu. Että tiimistä tulis mahdollisimman monimuotoinen. Et se idea on ollut siinä takana et on halunnut erilaisia tyylejä (mukaan).
E: Musta on siistiä et kaikilla on eri tyylit. Mun tulee harvemmin skeitattua streettiä, mut sit kun teistäkin aika monet skeittaa (streettiä) niin se puskee myös itteä tekee sitä. Se on musta myös muutenkin hauska harjotella kuvaamista niin mua ei haittaa yhtään mennä sellaselle spotille missä ei oo itelle tekemistä. Et ei oo mikään hätä et mennään jo sille spotille mis mä pystyn vetää.
T: Joo, mä itekin koen sen tolleen et on kiva myös olla vaan se, joka on kannustamassa. Siitä saa ihan yhtä paljon fiilistä et joku muu saa tempun päälle, kun jos sä ite saat.
Ketkä on teille inspiroivia tyyppejä skeittauksen saralla?
E: Itteä inspiroi oman tyylin kautta Pentti Järvelin ja toi Heroine Skateboardsin Dead Dave. Niillä on niin omanlaiset tyylit vetää eikä ne välitä mistään mainstream meiningistä. Välillä on miettinyt laybackeja vetäessä et katotaaks mua silleen et skeittaisit pystyssä välillä. Mut kun kattoo niiden meininkiä niin on vaan et fuck it, mä teen just niinkun musta itestä tuntuu. Sit Suski on semmonen ja se mua inspiroi alottaamaankin. Joka kerta kun se on mukana, niin se puskee mua kokeilee kaikkia ihan uusia juttuja. Mitä mä en lähtis ite ees yrittää.
T: Joo, mä yhdyn tohon. Myös kaikki Helsingin upeet naiset on tosi inspiroivia mun mielestä ja antaa tosi paljon energiaa. Tottakai kaikki Sirpalaiset inspiroi ja monet mun miespuoliset kaverit. Kyyltä mä oon myös saanut paljon inspistä!
E: Ai kamala, mäkin unohdin mainita Benun! Sen tyyli inspiroi mua. Et ihan sama mitä mä vedän niin on halunnut et munkin tyyli olis sellasta letkeetä.
Miltä Sirpan tulevaisuudensuunnitelmat näyttävät?
E: Uutta graffaa on tässä kehitteillä ja oliko meillä tarkotus jotain vaateasioitakin ehkä joskus tulevaisuudessa… Ja leffaa on kuvattu jo! Nyt oli Suskilla jalkaleikkaus ja mulla tää käsileikkaus niin meillä jäi nyt vähän toi kuvaaminen vähemmälle. Mut on tässä hyvin aikaa!
Eli leffaa voi siis kuitenkin odotella?
T: Joo todellakin voi. Ja sitä kannattaakin odottaa!
Kenelle lähtee vielä terveisiä?
E: No, Veksulle suuri kiitos tästä sysäyksestä eteenpäin. Ja Teesulle iso kiitos siitä että on pyytänyt tähän mukaan! Ja kiitos kaikille tiimiläisille myös.
T: Mä voisin lisätä tohon vielä että iso kiitos myös kaikille skeittikulttuurissa toimiville, jotka on nostanu esille skeittaavia naisia ja ottanut meitä mukaan.
E: Ja yleisesti kaikille muillekkin kannustuksesta ja tuesta mitä ollaan saatu!
Sirpan lautoja on myynnissä My Favorite Thingsillä Helsingissä ja Cartelilla Tampereella. Lautoja voi kysellä myös suoraan Sirpan tiimiläisiltä.
Teksti & Kuvat Oona Markkanen