Tämä artikkeli kertoo lyhykäisyydessään sen, mitä skeittauksen suosio mahdollisti eräälle skeittikaupalle, Beyondille, kesällä 2020.
Skeittauksen suosiota on mitattu 60-luvulta lähtien. Selkeimpänä numeerisena mittarina suosiolle toimii tietenkin kaupallisuus eli myytyjen lautojen määrä. Skeittauksen suosiota mittaava kaupallinen käyrä on sahannut ylös ja alas ehkä jyrkemmin kuin mikään muu populaarikulttuurin ilmiö. Aina syvimmän kuopan jälkeen skeittaus on kuitenkin noussut uuten huippuun kerta toisensa jälkeen. Mielenkiintoiseksi tuon käyrän tekee se, että 60-luvulta lähtien suosion huippu on tullut noin 14 vuoden sykleissä kerta toisensa jälkeen. Tämä samainen käyrä osoitti edellisen suosion huipun olleen vuosien 2002-2003 aikana. Seuraavan huipun olisi siis pitänyt sijoittua vuosien 2016-2017 tienoille, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Tiedetään, että 2000-luvun lopun jälkeen sosiaalinen media vaikutti populaarikulttuurien kirjon kasvuun räjähdysmäisesti. Mutta missä ovat kaikki uudet juniorit? Oliko tukan harominen somessa viemässä suosion skeittaukselta? Monet alalla työskennelleet huomasivat, että trendin ennustettu uusi huippu oli ikävästi myöhässä. Viimein vuosina 2018 ja 2019 huomattiin kuitenkin selvää nousua skeittauksen kaupallisuudessa, mutta kukaan tuskin osasi odottaa, mitä tapahtui keväällä 2020: kaikki peruttiin paitsi skeittaus! Tähän kun yhdistetään tulevat olympialaiset, mahtavien betoniparkkien nousu ympäri maailmaa ja pitkä ruohonjuuritason puurtaminen monien skeittibrändien toimesta, niin uusi noususuhdanne kaupallisilla ja kaikilla muillakin mittareilla osoitti jyrkästi ylöspäin.
Beyond teki kolme isoa leffaproggista vuosien 2011–2016 aikana. Yours Truly Beyond, The Beyond Sun ja Beyond Journal olivat hyvin visuaalisia projekteja. Tuotantoihin sisältyi valokuvakirja ja leffa, sanomalehti ja leffa sekä soundtrack-albumi ja leffa. Nämä kaikki olivat isoja proggiksia, jotka söivät rahaa ja muita resursseja. Tämän kaiken kun yhdisti siihen, että skeittaus oli juuri noina vuosina erittäin suuressa lamassa, kokonaisuus ei ollut ihan helppo paletti käsitellä. Tekeminen oli kuitenkin hauskaa, ja jokainen proggis on jättänyt ison jäljen varmasti kaikkiin mukana olleisiin tiimiläisiin ja työntekijöihin. Huomaan itse palaavani kaikkiin kolmeen proggikseen kuukausittain.
Vuoden 2016 ilmestyneestä Beyond Journalista oli vierähtänyt aikaa jo neljä vuotta, ja takki oli taloudellisesti tyhjä noiden haasteellisten vuosien ajan. Nämä neljä vuotta tuntuivat pitkiltä, ja tiimiläisten reissubudjetteja joutui tyrmäämään useaan kertaan. Pienempiä juttuja saatiin tehtyä, mutta isot reissut jouduimme jättämään suosiolla väliin. Muistat varmaan sen ”käyrän” tuolta artikkelin alusta? Vuoden 2016 jälkeen elettiin pohjalta nousun aikaa eli käyrä viettti ylöspäin. Oli
vielä kuitenkin matkaa siihen, että budjetit riittäisivät mihinkään isompaan proggikseen. Suunta oli kuitenkin hyvä.
Kevät ja kesä 2020 antoivat kaikille Suomen skeittikaupoille tilaa hengittää. Vaikka yleisesti taloudellisesti oli erittäin vaikeaa, skeittikaupat selvisivät tilanteesta yllättävän hyvin. Mekin Beyondissa selvisimme sen verran kunnialla, että oli mahdollisuus järjestää tiimille parin viikon reissu. Vallitsevasta tilanteesta johtuen ”tykyviikot” suunnattiin kotimaahan. Tästä päätöksestä kaikki olivat takuulla enemmän kuin mielissään. Koko tourin idea oli alun perin vain olla kimpassa ja skeitata. Jokainen saisi säästää matskunsa omiin proggiksiin, ja Beyondille tehtäisiin pieni pätkä kiertueesta. Meillä on aina ollut periaatteena, että reissuissa tiimiläisille maksetaan matkakulut (matkat ja majoitus) sekä yksi yhteinen illallinen per ilta koko jengille. Tourin budjetin saimme pidettyä kompaktina hoitamalla yöpaikkoja suhteilla, ja tarpeen mukaan yövyttiin teltoissa.
Vetovastuu Beytour 2020:stä tuli pitkälti lopulta Teemu Metsäkylän aka Meddiksen harteille: hän suunnitteli reissun ajankohdan ja reitin. Autoihin saatiin haalittua Meddiksen lisäksi stadista Samu Karvonen, Onni Saltevo, Ron Modig ja Ville Lepistö. Tampereelta mukaan hyppäsivät Aleksi Suovaara ja Jaakko Ojanen. Hieman myöhemmin reissuun saapuivat vielä Ville Keituri ja Eppu Vatanen. Parin päivän täsmäiskuista huolehtivat Arppa Airola, Olli Ilmonen ja Rene Rinnekangas.
Tourin kolmantena aamuna Ron Modig soitti mulle Havumäki Ranchilta. Puhelu meni jotenkin näin… ”Ollaan oltu kaksi päivää tourilla, ja molempina päivinä on satanut vettä… ja nyt on jo niin hyvin matskua nauhalla, että ajateltiin tehdä tourileffa”. Ei kai siinä. Tourileffa it is! Meddiksen työstämä Beytour 2020 -leffa tulee ulos lähiaikoina. Tourista ollaan työstämässä myös zineä. Näistä molemmista lisää syssymmällä.
Kiitos tourista koko tiimille, Meddikselle kuvauksesta ja editistä, Samulle ja Jaakolle kuvista sekä Samulille zineduunista ja Jannelle visuista.
-Juho Haapala
Varmasti suurin osa lukijoista on jonkinlaisen Suomi-kiertueen kokenut tai sellaisesta lukenut, joten turhan minun on kerrata, millaista on ajaa ympäri Suomea ja telttailla Kalajoen särkillä. Mitä voin koittaa kuvailla on se yhteen hiileen puhaltamisen, kiitollisuuden tunteen ja pienistäkin asioista nauttimisen sekä huumorin repimisen määrä tällä jengillä. Se oli pyyteetöntä ja kumpusi puhtaasta vapaudesta mennä sinne, missä paistoi aurinko ja missä oli parhaimmat sushit. Ja ne oli muuten Iisalmen Prismassa. Hetken aikaan tuntui itsestäkin, kuin olisi ollut taas kahdeksantoistakesäinen, kunnes sitten olikin taas kolmekymppinen. Paskaa puhuisin, jos väittäisin, etten vaihtaisi päivääkään, mutta muutaman voisin kyllä uhrata, jos pääsisin takaisin siihen tunnelmaan, joka Renen reilillä oli, kun painettiin rivissä sitä serpentiiniputkea sateessa. Arpan kesäteatterinäytöksen kattoisin uusiksi myös millon vaan, eikä se Juhon mökkikään niin paha paikka olisi hengailla paria yötä lisää. Saatika että Lepiä lukuunottamatta koko jengistä yksikään ei ollut aiemmin käynyt skedeemässä Hiukkavaaran hallilla Oulussa. Saatiin tämäkin vääryys korjattua.
Kiitos, Haapala, kun maksoit kaiken ja pidät niin kovaa puljua pystyssä, että näin kova jengi seisoo sen takana. Ei ole toista samanlaista. Yours truly.
-Samu Karvonen