Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Simple Session 2015

21.04.2015 / Toimitus

Simple-kisaaja Karvosen kuvia ja mietteitä etelänaapurin megatapahtumasta. 


Etelä-naapurissa on jo 15 vuoden ajan kilpailutettu skeittauksen sekä BMX pyöräilyn parhaimmistoa ympäri euroopan. Ensimmäiset Saku jäähallissa pidetyt kisat taisivat olla 2004 ja olin muistaakseni 17-vuotias kun näihin kisoihin osallistuin. Suomalaisia kisaajia paikalla oli melkein toista kymmentä ja katsojina läjä ystäviämme. Päivät menivät kisoja dominoiden ja yöt hieman railakkaammissa merkeissä kuten tällaisissa tapahtumissa usein tapana onkin. Siirtykäämme vuoteen 2015.

Suomalaisia kilpailussa on viisi, katsomossa muutama satunnainen tuttu. Kuten vuonna 2004 samalla radalla kilpailee myös BMX pyöräilijät, joiden suosio tapahtumaa katsoen on 11 vuoden aikana kohonnut huikeasti yli skeittauksen. Tämä on osaltaan ymmärrettävää, sillä keskiverto katsojalle neljän metrin korkuinen backflip on huomattavasti viihdyttävämmän näköinen kuin puolentoista metrin frontti air tai flippi london gapista. Henkilökohtaisesti olen simppeleissä ollut skeittaamassa varmaan yli kymmenen kertaa ja aina radasta kysyttäessä olen kohteliaasti ilmaissut sen olevan “ihan hauska”. Kohteliaisuudet sikseen. Radat ovat usein melko vaikeita ja linjat hyvin haastavia. Mainittakoot jälleen, että yleisön tähän tapahtumaan tuo suurimmaksi osaksi BMX pyöräily, joten on turha marista miksi kaikki on niin isoa ja kaarien alut eivät aina ole hiottu loppuun asti. Vaikka lajejamme voi osaltaan samoissa paikoissa harrastaakkin on näiden kahden lajin sulattaminen samaan aina kompromissi. Simppeleissä pyöräily on vetänyt sen pidemmän korren joka on nähtävissä mm ratasuunnittelussa. 

Menneinä vuosina Suomalaisten sponsorit jaksoivat aikansa vetäjiään viroon maksaa, mutta epäilys yöllisten seikkailuiden aiheuttamista unenpuutteesta ja tämän vaikutuksesta kisakuntoon tyrehdytti budjetit tiettyjen potenttiaallisten yksilöiden kohdalta. Toki nämä budjetit ovat tyrehtyneet maailman markkinoiden myötä ja kun virossa siirryttiin euroon ei kustannukset ole ainakaan laskeneet. 

Mutta entäpä esim Eniz, joka kerran simppelit voittaneena haettasiin varmaan kotoa asti kisoja skeittaamaan? -“Kukan nyt bmx kisoissa haluaa käydä?” Niimpä. Melko harva. Mutta aina löytyy joku ja show saadaan varmasti pystyyn.

Vaikka en skeittauksesta sen koommin nauttinutkaan oli viikonloppuni ratkiriemukas ja kiitäkin organisaatiota kutsusta ja majoituksetani. Oli mukavaa päästä viettämään aikaa ulkomaalaisten ystävieni kanssa ja onhan niiden BMX kundien edesottamuksia hauska hämmästellä. Ihan sairas laji. Ja jos joku sattui ihmettelemään, niin kyllä, pääsin finaaleihin, mutta luovutin oman paikkani sitä enemmän arvostavalle venäjän naapurilleni sillä en kokenut tarvetta skeitata radalla enään sunnuntaina. Puhtaasti henkilökohtainen valinta niin kuin tämä tekstikin.

Teksti ja kuvat: Samu Karvonen

 

 

 

Keskustele Facebooksissa