Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Pasi Paunin vanhoja klassikkovideoita netissä

10.02.2015 / Toimitus

Hyvässä seurassa kiinnostaa huonokin ohjelma, Viuhu väyry viiks vääks, Sisu....


Ennen kaikkea legendaarisen Controlin Sisun tekijänä tunnettu Pasi Pauni on ladannut omalle Vimeo-tililleen muutaman vanhemman elokuvansa, joista varsinkin "Hyvässä seurassa toimii huonompikin ohjelma" on pala suomalaista skeittihistoriaa. Leffoissa esiintyvään, Tikkurilan suunnalla pyörineeseen skeittaajaporukkaan kuului mm. Toni Hynninen, Samuli "Hessu" Heino, Aki Kärjä sekä 90-luvun alun kovia nimiä kuten Santtu Söderlund ja Sami Karhunen. Näin 25 vuoden jälkeen on hauska huomata paljonko edelleen skeittaajat pyörivät samoilla spoteilla mm. Tikkurilan suunnalla ja kuinka kovia skeittaajia tältä suunnalta siihen aikaan tuli. HSTHO-pätkä sisältää varsinkin temppuja, jotka olisi vielä tänäkin päivänä varsin pätevää materiaalia. 

Pasi itse kertoo alkuajoista ja leffojen digitoinnista näin: 

"Syksyllä 1990 päätin hankkia ikioman oikean Super-VHS videokameran. Muutaman vuoden ajan oli mun kuvaamiseen tarvittu aina lainakameraa vanhempien työpaikalta tai kaverilta Tonilta. Iltaisin jakelin reippaana poikana syksyn ja seuraavan talven mainoksia ihmisten koteihin, jotta sain tienattua kevääksi tarvittavat kamerarahat 12 500 markkaa.

Nyt ensimmäinen tolla mun hienolla "testivoittaja" Super-VHS kameralla kesällä 1991 kuvattu teos, "Hyvässä seurassa kiinnostaa huonokin ohjelma", on siirretty huippumodernisti digitaaliseen muotoon. Kiitos siitä Tonille, joka kaipaili ja kyseli vanhojen skeittileffojen perään. Viimeksi oon tainnut nähdä tän teinityön suunnilleen 20 vuotta sitten.

Kiitos yläasteen kuvisopelle Leenalle ja Vernissan Annelille, jotka jaksoi kannustaa teinipasia jatkamaan kuvaushommia. Kiitos myös ala-asteen opettajalle Ilkalle, joka oli innokas videoharrastaja ja jolla oli jopa oma VHS-editti kotona! Silloin kun ope itse halusi päästä kuviin niin joku meistä oppilaista sai luvan kuvata sen hienolla uudella VHS-kameralla open omat esiintyjäosuudet ja silloin pääsin kuvaamaan ihan ihka ekat videotallenteet. Sen open Panasonic M5 VHS-kameran nauhan latausääni tuo vieläkin kylmätväreet ja mieleen ala-asteen lapsuusfiilikset ja ehkä pikkasen tän leffan teinarimeininkiäkin. Miten tästä voi olla jo apaut 25 vuotta??"

 

ViuhuVauhuViiksVääks from Pasi Pauni FSC on Vimeo. (1990)

Hyvässä seurassa kiinnostaa huonokin ohjelma from Pasi Pauni FSC on Vimeo. (1991)

Control: Sisu from Pasi Pauni FSC on Vimeo. (1996)

Paunin uudenmpia töitä löytyy siis täältä: https://vimeo.com/pasipauni

Keskustele Facebooksissa