Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

PLAZAMOVIE - Hassinen ja lehdestä 3/14 anastettu haastattelu

15.01.2015 / Toimitus

Hassinen on ITÄ. Seuraat sitä 24 tuntia, niin koko tuon kolmen kirjaimen merkitys valkenee varmasti. 


Hassinen on suurimman osan ajasta hiljainen kaveri, joka ei turhaan itseään mainosta. Ei se kyllä mainosta mitään tai ketään muutakaan hirveästi. Se vaan on hiljainen. Se ilmeisesti viihtyy itsensä kanssa, koska ei se kuitenkaan mikään ujo ole. Joskus saatat nähdä sen tulevan spotille muutaman jäätelön kanssa. Se istunee jonnekin spotin reunalle syömään, ja kun seuraavan kerran katsot sinne, se on jo hävinnyt, eikä kukaan tiedä, että minne – ihan normi skeittipäivä Hassisen kanssa. Kun se sitten hyppää laudalle, on siitä hiljaisuus kaukana: vauhtia, vaarallisia tilanteita, katkenneita käsiä, värikkäitä toppatakkeja hallikisoissa, ja mitä näitä nyt on? Ennen kaikkea kuitenkin aivan jumalaton rähinä päällä. Puoli tuntia myöhemmin se on revennyt t-paita päällä ostamassa huoltoasemalta ylihintaista jäätelöä, eikä varmasti edes muista juuri äsken hypänneensä 17 rappusta alas kannon päälle kyljelleen. Joku joskus kysyi minulta, mitä ITÄ on. Hassinen on ITÄ. Seuraat sitä 24 tuntia, niin koko tuon kolmen kirjaimen merkitys valkenee varmasti. -Teemu Korhonen

Teemu: Et ilmeisesti ole syntynyt Helsingissä, mutta olet asunut ympäri pääkaupunkiseutua. Mistä olet alun perin?

Mikko: Synnyin Lohjalla, ja sieltä muutettiin Mellunmäkeen,  josta päädyttiin Kontulaan. Siellä asuttiin neljä–viisi vuotta. Kasiluokalle muutin takaisin Lohjalle, jossa asuttiin kaksi vuotta, minkä jälkeen muutettiin Martsariin (Martinlaaksoon –toim.huom.). Mutsin duunien perässä tuli muutettua.

Janne: Eikös jätkä ole asunut Martsarissakin kolmessa vai neljässä eri mestassa?

Joo, kolmessa.

Kumpi on enemmän fiilis mesta, Kontula vai Martsari?

Martsari, ehdottomasti. Ai niin, asuttiin me joskus Pikku Huopalahdessakin, kun olin ihan skidi, mutta siitä ei kyllä muista mitään.

Missä noista asuessa aloit skeittaamaan, ja miten vanha suurin piirtein olit?

Kahdeksan–yhdeksän ikäisenä aloitin. Asuttiin silloin Meltsissä. Pari vuotta siinä ehti skedeillä ja käydä hallilla, mutta sitten meni nilkka, eikä pystynyt skedeemään koko kesänä. Mutta se ei kyllä mennyt skedeyksessä (naurua).

Tuliko niihin aikoihin käytyä missään muualla, vai olitko vaan omilla huudeilla koko ajan?

Kontulassa oli se Rhino-parkki ja Kivikossa oli se vertti ja spine-mini ja jotain muuta. Niitä varmaan tuli eniten skeitattua.

Nyt vissiin tulee vietettyä aika paljon aikaa Martsarissa?

Joo, kyllä siellä tulee vietettyä. Vaikea päästä pois.

Mitä te ylipäänsä teette siellä? Välillä tosiaan tuntuu, ettei jätkät liiku ollenkaan pois sieltä.

No lähinnä chillataan. Välillä skeitataan. Välillä tehdään sitten jotain muuta (naurua).

Asutko yksin, vai onko sinulla kämppiksiä?

Asun faijapuolen omistamassa kämpässä, mutta se ei itse asu siellä. Siinä on ainakin yksi joku iranilainen tyyppi ja joku toinen, josta en edes tiedä, mistä se alun perin on.

Janne: Eikös ne kämppikset vaihdu aika usein. Tyyliin tulevat vain käymään Suomessa tai jotain?

Joo, yksikin kaveri asui siinä vain pari kuukautta. Ne on moni duunissa siellä mun puolifaijan ravintolassa eli olen niitä siellä nähnyt; ei ne nyt ihan mitään täysin tuntemattomia ole.

Janne: Kerran oli aika himmee meininki, kun menin Mikolle: tuo tuli avaamaan oven ja siellä pauhasi intialainen perinnemusiikki. Joutui kyselemään, että Mikko, mikä meininki?

Joo, mutta pakko silti sanoa, että kingi jätkä se meikän puolifaija. Jeesasi tosi paljon, kun sain muuttaa tuohon asumaan. Mutsi oli muuttamassa takaisin Kontulaan, enkä halunnut lähteä messiin, joten se mahdollisti meikän jäämisen Martsariin. Muutenkin se on jeesannut tosi paljon.

Mites muuten tuo nuoruus: kuulin, että olet vissiin ollut nuorempana aika badass ja vetänyt jengiä huolella turpaan?

No enpä tiedä. Kyllä nyt tietty välillä joutui tappelemaan ja leipomaan jengiä turpaan, jos ne tulivat jotain rähisemään.

Mitä tuollaisissa tilanteissa yleensä sitten kävi?

Jotkut räkikset tulivat parkille ja alkoivat heittelemään jotain pulloja ja muuta. Eihän tuollaista jaksa katsella. Välillä pitää vetää vaan turpaan. Ei pidä tulla räkistelemään...

Ennen Itää jätkä on vetänyt Controlille ja Melodicalle. Kerros jotenkin lyhyesti, miten nämä kuviot on mennyt?

Se taisi olla 2009, kun tapasin Hytösen Esan ensin Lohjan parkilla ja sitten myöhemmin Union Fivessä, kun olin menossa ostamaan lautaa. Se oli vissiin jossain nähnyt joitain kuvia ja halusi antaa lautoja ja kledjuja. Se koko Controlin meininki ikään kuin loppui Suomessa, ja se meikänkin homma meni siinä samalla. Siinä samassa (Ville) Hartikainen kysyi, että haluanko vetää Melodicalle. Olin siellä sitten jonkun vuoden ehkä, kunnes ne vähensivät sieltä sitä jengiä. Silti iso kiitos molemmille: ehdin kuitenkin hakea sieltä monet laudat.

Tuleeko vielä skeitattua Controlin ja Melodican tyyppien kanssa?

No aika vähän, mutta kyllä esim. Wilsonin ja Kyyn kanssa tulee skeitattua samoja mestoja. Aika paljon frendejä kuitenkin niissä porukoissa.

Minulla on jotenkin semmoinen fiilis, että jätkä toivoisi aina vaan isompaa skeitattavaa Suomeen – ettei esim. Suvilahdessa ole sinulle tarpeeksi korkeita kaaria. Kerropa nyt, minkälaisia parkkeja oikein haluaisit tänne?

No eivät ne kaaret täällä ole kyllä tarpeeksi korkeita. Tai no esim. Turun hallin puulissa se päätykuppi on aika kingi, kun siinä on jo verttiäkin, mutta muuten kaikki kaaret ovat täällä kyllä aika pieniä. Suvilahdessa ne ovat ihan hyvän korkuisia, mutta jos pääsisi skeittaamaan jotain kunnon smuuttia verttipuulia, niin se olisi se juttu.

Eli vähän kuin Olarin parkin puuli, mutta isompi?

Niin no joo, tai on sen Olarikin ihan tosi hyvä. Oltiin tuossa vähän aikaa sitten Köpiksessä, ja siellä ehkä vähän tajusi sitä touhua ja tuli semmoinen fiilis, että olisi siistiä, jos täälläkin olisi joku kolmemetrinen betonipuuli. Ja on sitä aiemminkin kelannut, että se olisi fiilis, mutta nyt sen viimeistään tajusi, kun pääsi kokeilemaan.

Mikä oli Köpiksessä siistein mesta?

Varmaan se Fæelledparken eli se isoin parkki siellä, mutta kyllä viihdyin siellä ihan kaikkialla. Ei pidä skeitata myöskään pelkkää kaarta, vaan kaikkea.

Eli Köpis oli jätkän mieleen?

No mitä tuohon voi oikeastaan sanoa. Siellä on Christiania ja himmeet kulhot, niin kyllähän sitä vähemmästäkin viihtyy. Mutta noista niiden parkeista sen verran vielä, että olen ihan varma, että riittäisi joku viikko, että niitä pystyisi skeittaamaan samalla lailla kuin näitä Suomenkin mestoja. Ei siinä ole mitään muuta kuin se korkeus, joka saattaa tuntua siltä tyyliin ekana päivänä, ettei tämä olekaan niin helppoa, mutta kyllä siihen tottuu, kun vaan pääsee sinne koparille.

Mikolla kävi aika hyvä tuuri siellä Köpiksessä, kun se oli niin innoissaan siitä, että pääsee skeittaamaan niitä kuppeja, niin juoksi sinne parkille edeltä ja droppasi suoraan kastanjaan ja posahti vastapalloon betonille.

Joo, meni kyllä aika paskaksi siitä. Koko toinen puoli oli ihan romuna, mutta sitten oli pakko mennä vielä skeittaamaan sitä puulia sinne kisoihin.

Niin, siis mitkäs kisat siellä olikaan?

Jotkut pohjoismaiden mestaruuskisat, jossa eri maiden tiimit kisasivat toisiaan vastaan Hulletin puulilla. Meitä oli siellä minä, Karvonen, Kiiskilä, Aapo ja Juho Liesmäki.

Miten siellä kävi sitten?

Oltiin vissiin kolmansia. Tanskalaiset voittivat ja ruotsalaiset toisena. Kyllä siinä puulissa joitain temppuja pääsi, mutta se oli juuri maalattu ja oli ihan hiton liukas, eikä oikein mitään sellaista ollut skeitannut aiemmin, niin oli vähän hankalaa. Sai kyllä tuntea, kun kerrankin tipuin jollain ukemilla sieltä hyllyltä polvilleni sen kolme metriä.

Jätkä oli reissun nuorin. Tuliko faijatusta muitten suunnalta?

Ei nyt silleen, vaan kaikki osasivat ottaa ihan chillisti. 

Mites Juho, se ei varmaan ihan tuollaisilla skeittireissuilla nykyään isänä käy?

Hyvin se siinä pärjäsi messissä, vaikka potkuteltiin spotilta toiselle, skeitattiin jotain 12 h päivässä, plus siihen vielä kaikki hemulointi päälle. Aloitettiin Kiiskilän kanssa aamut aina sinappibissellä. Kaikilla oli paikat niin paskana, ettei meinannut päästä sängystä ylös, niin oli pakko heti aamusta juoda semmonen 10 % bynsi, joka maistui ihan sinapille. Mutta Juho siis vaikutti viihtyvän hyvin, kun ei kai silläkään enää hirveästi tuollaisia reissuja tule. Pääsi vaan tuulettumaan nuorempien kanssa.

Jätkä ei vissiin hirveästi ole skeittauksen merkeissä ehtinyt reissaamaan noin muuten?

En kyllä. Pari kertaa käynyt just Köpiksessä ja Ruotsissa ja Virossa. Siinä ne ovatkin sitten. Ei vaan oikein osaa säästää, varsinkin kun menee safkaankin aika paljon rahaa. Ei jaksa kyhätä siellä himassa ruokaa, kun siellä pyörii niitä muita hemuleita niin paljon. Meillä oli myös uuni paskana, joten vaikka se nyt toimii, sitä ei vaan ikinä muista.

Janne: Herkkuihin ne rahat saleen menevät.

Se voi olla.

Paljonko sinulla menee rahaa suusta alas viikossa, jos mitään juomia ei lasketa?

Varmaan jotain 250–300 €. Hah. Syö vaan paljon, kun kuluttaa niin sikana. Kasvava lapsi, kato. Pelkkään jätskiin saa upotettua varmaan jonkun huntin.

Janne: Kelaa, joskus talvella, kun oli varmaan -25 astetta pakkasta, mentiin hallilta kauppaan, eikä Mikolla ollut päällä muuta kuin t-paita. Se osti vaan sikana jätskiä ja safkasi niitä siinä pihalla t-paitasillaan. Jengi tsiigasi vaan, että mikä hullu toi on.

Jäätelö oli silloin tarjouksessa!

Oletko kelannut matkustaa johonkin?

Espanjassa ja Ranskassa haluaisin kyllä käydä, mutta ensin kelasin, että olisi siisti mennä Berliiniin vaikka ensi syksynä. Sinne on niin halpa lentää, että saleen pystyisin säästämään rahat. Ainoo on vaan, että saako ketään lähtemään samaan aikaan. Itsellä on kuitenkin aika vaikeaa saada duunista lomaa. Toisaalta syyskuussa minulla loppuu soppari tuolla duunissa, että pitää katsoa, jatkaako siellä vai meneekö vaikka johonkin raflaan duuniin.

Niin jätkä on kokki? Kun kuulin siitä ekan kerran, luulin, että minua kusetetaan. Miten jätkä on päätynyt siihen hommaan?

Diggaan ruuasta paljon, joten tykkään kans laittaa sitä. Himassa vaan se on jäänyt nyt tosiaan vähän vähemmälle. Mutta mitään pakasteruokaa en suostu syömään, joten sen takia sitä massia meneekin niin paljon. Menin yläasteen jälkeen kokkikouluun, ja sitten noita hommia on tullut tehtyä aika paljon. Jonkun verran olen kyllä ollut raksallakin duunissa, mutta esim. viime kesänä loppui ne hommat, kun meni tuo käsi paskaksi. Sitten, kun se on mennyt siis vielä parin vuoden aikana kahdesti, niin ei ole oikein saanut mistään duunista kiinni.

Nyt teet kuitenkin jotain safkaa lentokentällä?

Meitsi kokkaa kaikkea noille lennoille.

Kumpi on enemmän fiilis, kokki- vai raksahommat?

Kokkihommat, mutta kokeilla on vaan aika huono palkka ja duuniajat ihan himmeet. Jos haluat skeitata, niin siitä ei kyllä tule mitään, kun teet vuorotyötä. Jos teet aamuvuoroa, olet vaan niin paskana, kun pääset pois sieltä, ettet jaksa oikein skeitata. Jos taas teet iltavuoroa, ehdit ehkä skedeemään joksikin tunniksi duunin jälkeen, jos on kesä.

Olen kuullut, että sinulla on ajoittain ollut joitain pikku ongelmia duuniin pääsyn kanssa?

Joo, en mä tiedä. Olen vaan niin huono nukkumaan. Silloin, kun en ollut duunissa, nukuin ehkä kahdeksasta kymmeneen tuntiin. Nykyään nukkuu sen neljästä kuuteen…pitää vähän valehdella, haha. Oikeasti välillä nukkuu jonkun kaksi tuntia. 

Janne: Eikös jätkä mene taksilla aamuvuoroon, ja onnistuit silti myöhästymään siitä siten, että jouduit kai juoksemaan duuniin. Siis Martsarista lentokentälle.

En sillä kerralla. Unohdin tilata sen taksin tarpeeksi aikaisin, kun se pitää tilata ennen puoltapäivää. Sitten jouduin hölkkäämään Martsarista sinne lentokentälle. Mutta kyllä tänäänkin myöhästyin siitä taksista (naurua). Otin vaan laudan ja lähdin rullaamaan duuniin, vaikka takatrukki oli puoliksi irti. Sitten menin Ylästöstä bussilla loppumatkan.

Janne: Soititko pomollesi, että lähdet nyt rullaamaan duuniin ja tulet vähän myöhässä?

Eeei, mä kävin eka nopee suihkussa, haha!

Eikö sinulla ollut aina joku ihan himmee tilanne päällä aamuisin, kun kävit siellä raksallakin duunissa?

No ei nyt silleen. Nukuin vaan aina niin myöhään, että oli pakko lähteä fillarilla polkemaan, että pääsi vähän suorempaa reittiä toiseen dösään. Yhtenä aamuna siitä meni satula paskaksi siten, että se putki meinasi hulahtaa hanuriin.

Sanoit tuosta kädestäsi jotain; mitä sille on käynyt siis?

Pari vuotta sitten se katkesi ekan kerran Viikin kurbeilla, kun jotain vaan neppailin blunttia kurbiin. Viime HookUpissa sitten luulin kaatuvani ihan chillisti sen päälle, mutta se jäi jotenkin mahan alle ja koko paino tuli siihen käden päälle. Ne ruuvit, joita  ne olivat laittaneet sinne ekassa leikkauksessa, veti sieltä jotain luuta pois, ja sinne tuli joitain koloja. Ekalla kerralla meni parantua joku kolme ja puoli kuukautta, tokalla kerralla ehkä joku neljä, mutta se vaan tuntui paljon pidemmältä tällä jälkimmäisellä kerralla. Ei sillä kyllä vieläkään ota vastaan yhtään.

Mitenkäs sitten toi ITÄ? Olet ollut pari vuotta porukassa. Miten olet viihtynyt?

On kyllä ollut eniten fiilis, koska kaikki ovat frendejä, ja ollaan käyty paljon enemmän yhdessä skedeemässä kuin Controlin tai Melodican aikoihin. On ollut myös fiilis, kun on ollut noita joitain reissuja, kuten esim. viime kesän Viron-reissu. Sain aika paljon aikaiseksi siellä, koska se oli enemmän skeittipainotteinen reissu kuin normaalisti. Blues-touri oli myös siisti, vaikka se oli talvella perus hallitouri, mutta olin itse päässyt juuri noin kuukausi aikaisemmin laudalle takaisin, ja sitten pääsin heti kiertämään muita mestoja. Oli myös siisti, kun Dallas tuli messiin.

Leffakin on vissiin tulossa?

Kyllä. Pitäisi vaan päästä katsomaan ne matskut joskus, kun ei muista puoliakaan, niin tietäisi, kuinka paljon pitää vielä rikkoa itseään.

Tähän loppuun jätkä voisi heittää jonkun elämänviisauden siitä, miten ihmisen pitäisi elää elämänsä.

(Noin puolen minuutin hiljaisuus)

Mitä jätkä kysyi? (Naurua) Tai no, kunhan elämä on gyydiä, se riittää.

Teksti: Teemu Korhonen   Kuvat: Samu Karvonen

Nosepick Kalasatamassa. 

Keskustele Facebooksissa