Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Parit 3rd Railin levyarviot

07.11.2014 / Toimitus

Ali + Mode sekä Jeijjo + Nupi levyarviot lehdestä 3/14. 


Ali + Mode ~ Likapyykkiä 

Legendaarisesta SLT-poppoosta (Waikka Wäkisin jne...) lähtöisin oleva ja sen jälkeen useissa yhteyksissä featannut Ali ja Huge L:n kanssa yhteistyöstä tuttu Mode ovat lyöneet kliseisesti sanottuna päät yhteen ja julkaisseet 3rd Railin kautta eheän levyllisen loistavaa suomiräppiä. “Likapyykkiä” on rennon kesäinen ja selkeästi G-funkimpaan menoon kallistuva levy, joka kannattaa tsekata, vaikka gangstampi Suomi-osasto ei yleensä uppoaisikaan. Levyn on tuottanut kokonaan Seyed Sami, ja hyvin onkin. Miksaukset ovat kohdillaan, ja basso pauhaa sopivan tuhdisti. Erikseen pitää mainita biisit “Kuulokkeet korvilla” ja nimikkobiisi “Likapyykkiä”. Kummassakin biitit hyvän kokonaisuuden ohella aiheuttavat niitä kuuluisia kylmiä väreitä. Kovia biisejä ja biittejä. Kumpikin artisti hoitaa osansa hyvin, eikä toinen erotu parivaljakosta selkeästi toista paremmaksi tai huonommaksi. Tyylejäkin lähtee vähän helpoimman kaavan ulkopuolelta. Featteina on Tantr Slangrr (tono), Jontti, Petos, Jodarok, sekä yllätyksenä Nuori Oliwi aka Murmureista tuttu Iwere. Levyn merkittävin detalji sen lisäksi, että se on erittäin tasaisen varma kokonaisuus ja läpeensä kova kuuntelulevy vaikka autosoittoon, on tietenkin Raimon olemassaolo. Raimo aloittaa heittämällä läpät Introssa ja heti raimomaisen loistavan versen ensimmäisessä “Uus Hitti” -biisissä. Zäkädäm, kun Raimo tipauttaa tän skämän. Eeppistä. Voiko tähän nyt muuta lisätä kun ”Iso suositus.” -Kempas

 

Jeijjo & Nupi ~ Neo Olarista

Harvaan lokaatioon liittyy sellaista suomiräppiin liittyvää legendaarisuutta kuin Olariin. Lähes myyttisiin mittoihin venyvä lähiö on elänyt jo yli kymmenen vuotta omaa elämäänsä käsitteeksi nousseen “Olari-räpin” kautta, ja sen merkittävyys Suomen rap-kulttuurille on about yhtä suuri kuin vaikka Lepakon olemassaolo aikoinaan. 

Kun levyn nimeen liitetään Olari, toivoa saattaa, että se on esikuviensa veroinen. Onneksi Jeijjon ja Nupin toinen pitkäsoitto “Neo Olarista” lunastaa paikkansa Olari-räpin perinteen jatkajana, vaikka kumpikaan artisteista ei taida enää Olarissa asua. Kaksikon tyyli on jopa Olarilaiseksi hassuttelevan hauska, ja suuntaviivoja klassikoihin voisikin vetää melko suoraan Edun suuntaan. Levyn kaksi sinkkubiisiä “Toyboy” ja kolmen kimppaa käsittelevä “Ajetaan kolmipyörää” on selkeästi vielä enemmän huumori-rap-osastoa lopun levyn ollessa rehdimpää ja positiivista perjantain rataräppiä. Featteina Joda, Hätis, Mikidi & Gaiaf, TUOMIO & KONE (!), Rotta, Rautaperse, Stepa, Jontti ja tietenkin taas se Raimo. Kiitos tästä. Jokainen Raimon verse on tärkeämpi ihmisen kasvamiselle kuin kolme vuotta lukiossa. Käytä teknistä, jos sua hikoiluttaa. 

Levy on paikoitellen vähän liian hassuttelua omaan korvaani, mutta tämä on vain makuasia, ja selkeästi suurempi osa biiseistä toimii. Jos hyväntuulinen perjantai-rap maistuu, suosittelen. 

Kaiken kaikkiaan 3rd Rail on nyt pelannut viime levyjen kohdalla kovilla panoksilla. Kansiin on panostettu, ja levyt ovat sellaisia, että niillä on jokin syy olla olemassa, eikä vaan vähän tyhjennetty kovalevyä jengille ostettavaksi häthätää. Og Ikonen, Neo Olarista ja Likapyykkiä, kaikki kovia levyjä. Osta kolmatta raidetta. -Kempas

Keskustele Facebooksissa