Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Tony Hawkin legendaariset skeittipelit

13.03.2020 / Toimitus

Tony Hawkin Pro Skater -videopelisarja, lyhennettynä THPS, on luonut ikonisen aseman skeittiyhteisössä. Ensimmäinen THPS-sarjan peleistä lanseerattiin vuonna 1999.


Videopelin lanseeraus ryyditettynä Hawkin legendaarisella maineella osuivat täydelliseen kohtaan:

Activision-pelifirma loi menestyksellisen videopelisarjan, tuottaen vuosien 1999-2015 välillä yhteensä 17 skeittipeliä. Tony Hawk -sarjasta tulikin yksi 2000-luvun suosituimmista ja myydyimmistä videopeli-franchisesta.

Ensimmäisen Pro Skater -pelin jälkeen uusia pelejä tuotiin markkinoille rytinällä. Vuodet 2000-2002 julkaistiin Pro Skater 2-4. Moni pelaaja tituleeraa Pro Skater 2 ja 3:n koko tuotantosarjan parhaiksi peleiksi, ja jopa erääksi parhaaksi peleiksi, joita on kehitetty Playstaysin 2 -alustalle.

Tarinallisuutta peleihin

Vuodet 2003-2005 olivat tarinallisuuden aikaa, kun Underground, jatko-osa Underground 2 ja American Wasteland tulivat markkinoille.

Undergroundissa pelaaja pääsivät räätälöimään pelikokemuksensa tarkasti. Undergroudista erityisen teki pelin seikkailullisuus. Pelaajat pääsivät tutkimaan pelin maailmaa uudella tavalla, ja pelissä oli juoni, johon todellisen maailman skeittiammattilaiset toivat oman mausteensa. Myös Undergroundin taustamusiikit ja koko seikkailukokemus on tuonut pelille paljon uskollisia faneja. Sama juonivetoinen lähtökohta oli mukana myös Underground 2 ja Wasteland -peleissä. Erityisesti Wasteland on saanut kiitosta taustamusiikeistaan. Punkrock-genren musiikki loi oman lisänsä pelikokemukseen.

Robomodon aikakausi

2000-luvun puolivälin jälkeen sarja alkoi osoittaa turnausväsymyksen merkkejä. Lanseerattiin asrja pelejä, jotka saivat vaihtelevan vastaanoton. Erityisesti pelinkehityksen siirryttyä Robomodo-yritykselle vuonna 2008 johti sarjaan vähemmän pioneerihenkisiä spin-offeja aiemmista peleistä, kuten Ride ja Shred -pelit. Kaiken lisäksi markkinoille oli saapunut uusi kilpailija, EA:n Skate-peli, joka houkutteli monen skeittipelaajan kokeilemaan jotain uutta.

Tony Hawk - mies pelin takana

Moni miettinee, pelaako Tony Hawk omia pelejään. Vastaus on kyllä! Tällä hillittömällä videolla Tony Hawk pelaa Conan O’Brienin ja Lil Waynen kanssa Pro Skater 5:sta. Hawk on muutenkin pelimiehiä: skeittilegenda Tony Hawk itse tunnustautuu aktiiviseksi pokerinpelaajaksi. Hän on jopa esiintynyt Celebrity Poker Showdown -ohjelman kolmannella tuotantokaudella. Hawkin mukaan pokeria ja skeittaamista yhdistää lajien haasteellisuus. Hawkin tapaan monet skeittarit ovat aktiivipelaajia. Erityisesti vapautta arvostaville skeittareilla ja pokerinpelaajilla näyttää olevan yhteistä se, että molemmat ovat valmiita panostamaan täysillä omaan tekemiseensä harjoitustunteja kaihtamatta.

Useat skeittaripelaajat harjoittelevat pelaamista netin pelisivustoilla. Pelisivustot, kuten https://fi.igame.com/poker, tarjoavat samanlaisen alustan kehittymiselle kuin mitä skeittiparkki tarjoaa skeittarille: paikan uusien tekniikoiden testaukseen ja hiomiseen.

Tai kuten Raphael Brunis, skeittiammattilainen, joka ryhtyi pokeriammattilaiseksi ja muutti Costa Ricaan, tiivistää: ”Pokeri on elämäntapa. En pelaa pokeria ollakseni rikas, pelaan pokeria ollakseni vapaa.” Katso Raphael Brunisin haastattelu täältä.

Uudet tuulet - kohti mobiilia

Activisionin ja Hawkin lisenssisopimus päättyi vuonna 2015 Pro Skater 5 -peliin, joka ei pelinä saanut kovinkaan valtavaa suosiota. Tony Hawk onkin kertonut, että jokaisen pelin kehittäminen on itsessään valtava oppimisprosessi. Tämän jälkeen on luotu vielä uusi peli, joka kulkee nimellä Tony Hawk’s Skate Jam, joka oli ensimmäinen mobiilipeli julkaistuna iOS ja Android-pohjaisille puhelimille.

Nähtäväksi jää, tuleeko Tony Hawk -franchiseltä vielä uusia pelejä. Tämä ei olisi mitenkään odottamatonta.

Mobiilinmarkkinassa on kilpailua on runsaasti, skeittipelinkehittelijöinä on nähty myös suomalaisia tekijöitä.

Skeittiperintö

Monet näkevät Tony Hawk -pelit kaikkien aikojen parhaimpina skeittipeleinä. Tony Hawkin pelisarjalla on ollut kiistaton vaikutus monen skeittisukupolven pelaamiseen. Tony Hawk itse aloitti skeittiammattilaisena jo 14-vuotiaana, ja Bird Manin (Hawkin lempinimi) perintö elää vahvana vielä tänäkin päivänä.

Lisäksi THPS on ajanut videopelejä kehittymään pelaajaystävällisemmiksi ja ylipäänsä paremmaksi. Moni ei tiedä, että Playstation-alustalle suunniteltu Tony Hawk -peli toimi pioneerina yhdistelmäajojen ja hyppyjen yhdistämisessä, mikä on nykypeleissä arkipäivää.

Eräs Pro Skater -sarjan suurimpia ansioita on kuitenkin se, että peli onnistui lisäämään kiinnostusta myös itse skeittaamiseen fyysisessä maailmassa. Lukemattomat skeittarit ovat  aloittaneet skeittaamisen Pro Skater -sarjaan tutustumisen jälkeen. 

 

Keskustele Facebooksissa