Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Flow Festival 2019 – Toimitus suosittelee

06.08.2019 / Toimitus

Jokavuotinen musanörttien pelikirjan lisäosa tulee tässä. 

 


Perjantai

Hannu Salama & Vapaat Radikaalit – The Other Sound 17.15

Jumalanpilkasta vuonna 1964 tuomittu Hannu Salama perusti 80-ikävuoden korvilla vielä yhtyeen. Hannu Salama & Vapaat Radikaalit yhtyeen ytimen muodostaa Salaman lisäksi puhallinsoittaja ja säveltäjä Hepa Halme, joka on tehnyt yhteistyötä muun muassa Paula Vesalan kanssa sekä soittanut Maukka Perusjätkän ja Tuomari Nurmion yhtyeissä. Salaman kirjallinen tuotanto jatkaa työväenkirjallisuuden perintöä, pohjaten etenkin Väinö Linnan ja Lauri Viidan yhteiskunnallisiin kuvauksiin, toisaalta Salama oli keskeisiä kotimaista post-modernia romaania luonnostelleita kirjailijoita. Salaman runot ja lyriikka soisivat tulla kuitenkin myös paremmin tunnetuksi. Hannu Salama & Vapaat Radikaalit yhdistääkin musiikillisesti Salaman runoutta sekä vapaata jazzia. Levytysten perusteella tilaa jää niin runojen teksteille kuin kokeellisille äänimaisemille. 

Ville Valo & Agents – Lapin Kulta Red Arena 18.00

Todellakin! Suomen tyylikkäin kitaristi Esa Pulliainen levytti lähes ikuisuuden odotuksen jälkeen HIM-ikonin ja viimeisen suuren boheemin Ville Valon kanssa levyllisen Rauli ”Badding” Somerjoen ikivihreitä klassikoita ja julkaisematonta materiaalia. Valo hurmasi Agentsien kanssa Badding-tulkinnoillaan alun perin 20 vuotta sitten Laulava Sydän -ohjelmassa, mutta laajempi yhteistyö oli pitkään lähinnä spekulaation tasolla. Jos huhtikuussa yhtye jäi Tavastialla väliin, niin viimeistään nyt kannattaa katsastaa, kuinka Badding, rautalanka ja Topi Sorsakosken perintö elävät. 

Slowthai – Black tent 21:00

Brittien nuorempaa rap/grime-sukupolvea edustava Slowthai on tehnyt biisejä muun muassa Skeptan ja Mura Masan kanssa sekä kerännyt varsin positiivisiä sanoja isoimmilta musiikkimedioilta. Myös Slowthain live-settejä on kehuttu ja oletettavaa onkin, että slowthai tulee näyttämään livenä sitä energisyyttä, mitä grime on parhaimmillaan. Tyhjästä höpinästä ei myöskään ole puhe, sillä Slowthai on varsin kantaaottava ja poliittinen artisti, joka kommentoi kotimaansa nykytilannetta useissa biiseissä. 

Earl Sweatshirt – Lapin Kulta Red Arena 00:00

Odd Future kollektiivin tähden hiipuessa kollektiivinä enemmän vaatemerkiksi. Sen jäsenten kuten Frank Oceanin ja Tyler the Creatorin vetäessä todella menestyviä soolouria, ovat Earl Sweatshirtin viime vuosien liikkeet jääneet vähemmälle huomiolle. Ihan suotta, sillä Earl Sweatshirtin Some Rap Songs on ihastuttava kokonaisuus täynnä hyvää lyriikkaa ja 90-luvulta lainalevaa sample-pohjaista minimalistista tuotantoa. Levy enteilee sitä että Earl alkaa nousta täyteen potentiaalinsa teini-iästä ja mennä omia teitään jonnekkin kohti muun muassa Madlibin ja Doomin henkisissä jalanjäljissä.

Leroy Burgess Full Band – SEAT Black Tent 00.00

Leroy Burgess on yksi keskeisistä Yhdysvaltojen itärannikolta ponnistaneista tuottajista ja muusikoista, joka jätti jälkensä 1980-lukulaiselle tanssimusiikin soundille, erityisesti electro funkille, jonka vaikutukset näkyivät myöhemmin länsirannikkolaisessa gangsta rap –tuotannossa. Erityisesti identtisten Aleemin kaksosten, Taharga ja Tunde Ra Aleemin kanssa tuotetut raidat voidaan rinnastaa perinnöltään Rick Jamesin ja George Clintonin tuottamiin klassikoihin. Burgessin live-yhtye on esiintynyt parin vuoden aikana ympäri Eurooppaa ja kerännyt kehuja energisillä keikoillaan. Flowssa lavalla nähdään myös Phreakin "Weekendin" aikoinaan Class Action -yhtyeen kanssa versioinut Chris Wiltshire. Tässä alkaakin olla tanssimusiikin historiaa jo kerrakseen! 

 

Lauantai

Blood Orange – Lapin Kulta Red Arena 21.30

Brittiläisen Devonté Hynes yhtymäkohdat esimerkiksi Princeen on ovat samankaltaisessa monipuolisessa lahjakkuudessa niin r&b:n kuin funkin, mutta myös vaihtoehtoisemman musiikin puolella. Muun muassa vokaalien lisäksi kitaran, pianon ja sellon taitava multi-instrumentalisti ja tuottaja on kerännyt kehuja jo Lightspeed Championinä nimellä julkaisemillaan levyillä, mutta Freetown Sound (2016) ja Negro Swan (2018) ovat nostaneet Hynesin perustellusti kuluvan vuosikymmenen hienoimpien lauluntekijöiden ehdokkaaksi. 

Theo Parrish – Reaktor Backyard 22.00

Theo Parrish tekee paluun Flown takapihalle! Detroitin rytmillistä ja sielukkaampaa perintöä edustava dj ja tuottaja järjesti vuosikymmenen alussa takapihalle sellaisen ekvalisaattori- ja basso shown, jollaista ei joka päivä kohtakaan. Parrish todisti, miten jazz-musiikkia kykenee soittamaan suvereenista tasatahtisen house-musiikin kanssa tyyleillä, jotka viestivät miehen relevanttiudesta tuottajana ja tiskijukkana kolmella vuosikymmenellä. Parrish on tuottanut itse niin soul-vaikutteista housea, chicago-henkistä housea kuin teknoa. Luvassa voi olla oikeastaan mitä tahansa menevistä editeistä tyylikkääseen ja hitaampaan rytmien fiilistelyyn. Varmaa on kuitenkin, että Parrishilta ei tyyliä puutu!

Nyege Nyege: Bamba Pana & Makaveli + Kampire – Nordea Globe Balloon 22.15

Nyege Nyege Tapes on Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan keskittynyt levy-yhtiö, joka on keskittynyt julkaisemaan uutta afrikkalaista rytmi- ja bassomusiikkia. Boiler Roomin show case-festivaalin keikkojen perusteella meno on vähintään yhtä tyylikästä kuin Diplon alkupäivinä tai UK Garagen kultapäivinä. Jos lauantai on pääpäivä, niin voisi kuvitella, että lauantain parhaat bileet löytyvät Nyege Nyege-aktiivin Kampire sekä tansanialaisten Bampanan ja Makavelin tahdittamana. 

Big thief – Seat Black Tent 00:00

Herkkää, hyvällä äänellä ja kauniilla melodioilla etenevää indie/folk-musiikkia. Ei välttämättä mitään uutta ja yllättävää, mutta genren ystäville varmasti laadukas setti. Laulaja Adrianne Lenkerillä on upea, herkkä ääni. 

 

Sunnuntai

Cüneyt Sepetçi – Nordea Globe Balloon 17.15

Istanbulilaisen klarinettimuusikko Cüneyt Sepetçin esittää kulttuuriperimää, jota pohjoisella pallonpuoliskolla pääsee harvoin todistamaan, saati kykenee sellaisenaan ymmärtämään. Sepetçin musiikki jatkaa toisaalta romaanimusiikin perinnettä, toisaalta se edustaa turkkilaisen hää- ja juhlamusiikin traditiota. Flowssa Sepetçin esiintyy trion kanssa, joten odotettavissa lienee, että klarinetin rinnalla kuullaan koskettimet ja niin analogiset kuin digitaaliset rytmit ja perkussiot. Toimitus suosittelee Sepetçin kahta Living Music Duplication -levymerkin julkaisua viikonloppuun orientoitumiseksi, mikäli orientoituminen on tarpeen. Sepetçinin vaihtoehtona voi suositella myös samaan aikaan Other Soundissa esiintyvää harpisti Mary Lattimorea. 

Pharoah Sanders – Nordea Globe Balloon 19.00 & 20.15

Tenorisaksofonisti Pharoah Sandersin saksofoni-soundi on oma jazzin ystävien piirissä oma tunnusomainen käsitteensä. Sanders on rakentanut työnsä avant- gardistisen jazzin perinnölle yhdistelemällä tähän elementtejä esimerkiksi pohjois-afrikkalaisesta ja aasialaisesta musiikista. 

Sandersin monipuolisuus kattaa niin free jazz kokeilut kuin esiintymiset mainstreamimmän musiikin puolella. Hän on levyttänyt niin Sun Ran (jonka kehotuksesta Sanders vaihtoi etunimensä Farrelista Pharoahiksi), Don Cherryn kuin John ja Alice Coltranen kaltaisten legendojen levyillä. Flowssa Sandersilta kuullaan kaksi vetoa, joita kenenkään puhallinsoitinten ystävän ei kannata missata.

The Cure – Main Stage 20.30

The Curen hehkuttaminen voi olla itsestään selvä valinta monille, mutta etenkin nuoren polven skeittaajille täytyy hehkuttaa yhtyeen runsasta esiintymistä skedeleffoissa milleniumin tällä puolella. Voisi melkein ajatella, että Kevin Spanky Longin Emerican This is Skateboarding partissa soinut "Close To Me" oli osa tietyn aikakauden soundtrackia aivan siinä, missä Dinosaur Jr:n versioima Cure -coveri "Just Like Heaven" ysärialun skeittaajien nostalgiaa. Jos Curen tuotantoa ei tunne, toimitus suosittelee hyväksi perehdytyksi jo vuonna 1997 ilmestynyttä Galore –sinkkukokoelmaa. Vaihtoehtoisesti pelkästään Three Imaginary BoysinSeventeen Secondsin tai Disintegritationin kaltaisen yksittäisen klassikkoalbumin kuunteleminen voi jo itsessään riittää lyhyeksi johdatukseksi. 

 

Teksti: Joonas Pulkkinen & Mikko Kempas

 

Keskustele Facebooksissa