Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Fire1984 - Spirits

18.08.2017 / Toimitus

Eesu on mies josta on moneksi. Fire1984-merkin kokonaisvaltaisen pyörittämisen ohella hän teki uusiin grafiikoihin liittyvät kappaleet, jotka julkaistaan myös musiikkipalveluissa, kuten Spotifyssä. Kyselimme Eesulta miten hän on päätynyt musiikin pariin ja miten musiikki syntyy hänen käsissään. 


Kerro tuotantoprosessista ja mikä kaikki on itse tehtyä, minkälaisella laitteistolla ja minkälainen sun musikaalinen osaaminen on muuten? Ja mitä jatkosuunnitelmia tän musiikkipuolen suhteen?

Aloin soittamaan kitaraa verrattain vanhana eli 22 vuotiaana ja mä hurahdin sillon myös aika syvälle siihen. Opettelin sit musiikin teoriaa sen verran siinä soittamisen ohella, että ymmärsi miten skaalat ja soinnut rakentuu. Kaiken tän tein himassa itekseni ja kavereiden avulla. Ossinkin kanssa soiteltiin jonkin verran ja meillä oli tietty vaihe jolloin skeittaus vähän hiipu ja soiteltiin vaan kitaroita ja pelattiin bilistä. Jokatapauksessa, sen jälkeen kun on opetellut miten soinnut muodostuu, niin pystyykin periaatteessa soittamaan mitä vaan, tosin kyllähän sen motoriikan harjoittelu ja tekniikka opettelu on ihan toinen juttu, mutta pystyy kuitenkin säveltämään kokonaisuuksia, vaikkei osais soittaa kaikkia soittimia.

Mulla on käytössä sellanen softa kun Logic ja sit Focusriten etuaste. Lisäksi mulla on Akai:n MPKmini kiippari, missä on myös pienet rumpupädit sekä neljä erilaista kitaraa ja yks basso. Mä en oo käyttänyt missään biiseissä mitään valmiita looppeja tai ohjelmien palikoita, vaan rakennan kaikki alusta loppuun itse, tosin nauhoitan kaikki softaan sisään ja muokkaan niiden äänet siellä. En esimerkiksi mikitä mun kitaravahvaria, vaan soitan suoraan kitarat ja bassot tonne softaan  ja käytän sen tarjoamia efektejä ja mallinnuksia. Sama pätee pianojen ja synien kanssa ja tolla kiipparilla mä soitan myös erilaiset efektit ja muut soittimet kuten jouset ja torvet. Rummut naputtelen sit noil pädeillä. Oikeita rumpuja en osaa soittaa yhtään enkä kyllä mitään puhallinsoittimiakaan. Mun taidot rajoittuu kohtalaiseen kitaran soittoon ja välttävään kiipparien soittoon, heh. 

Yleensä mä rakennan biisit hiljalleen. Mä oon huomannut että mulla on aika sama tapa lähestyä asioita, oli kyseessä sit grafiikka, skeittitemppu tai biisi. Eka tulee idea jostain tietystä jutusta. Sit sen pistää muistiin. Jossain vaiheessa siihen ideaan sit tulee lisäideoita ja se alkaa rakentumaan kokonaisuudeksi ja konkretisoitumaan.

Jos nyt puhutaan musiikista, niin mulla saattaa tulla melodioita, tai rytmejä mieleen jotka hyräilen tai naputtelen yleensä puhelimeen. Joskus saatan jamitella kitaralla itekseni ja siinä syntyy vähän samalla tavalla biisi-ideoita, kun kruisaillessa ja neppaillessa saattaa tulla temppuideoita. Seuraavaks mä soitan sit noi melodiat tai kompit tohon softaan talteen. Joskus saatan rakentaa sitä biisiä pidemmällekin samalta istumalta, toisinaan vaan jätän ne palikat odottelemaan sellasta hetkeä, kun mulle tulee jatkoideoita niihin. Välillä sit käyn noita ideoita läpi ja mietin josko niihin keksis jotain lisää tai jos niitä vois yhdistellä keskenään.

Lähtökohtaisesti mä kasaan kaikki biisit kerroksissa ja joissain tapauksissa niissä saattaa mennä kauankin ennen kun saan ne toimimaan, mut yleensä siinä vaiheessa kun mulla alkaa olla raffi rakenne biisitä, päämelodiat ja rytmikuviot kasassa niin saan aika nopeestikkin viimeisteltyä noita noin niinkun sisällöllisesti. Lisään siinä vaiheessa pieniä mausteita ja efektejä sinne tänne ja hienosäädän ääniä kauttaaltaan. Sit jos niistä haluu saada sellasia, että niitä kehtaa kuunnelluttaa muillekin niin siinä sitä aikaa meneekin. Mä en oo loppujen lopuks kovin kaksinen soittamaan mitään soitinta, niin mul menee aika kauan että saan ne biisin palikat soitettua niin hyvin, että ne kuulostaakin hyvältä. Varsinkin yhtään monimutkaisemmat kitarahommat saattaa viedä useemman illankin, että saan ne soitettua puhtaasti ja silleen kun ne mielessäni kuulen. Lisäks miksaamiseen saa käytettyä aikaa ihan tolkuttomasti, enkä mä siitä varsinaisesti mitään tajuakkaan. Vedän korvakuulolla hyvin pitkälti koko homman, heh. Tää koko prosessi on hyvin verrattavissa skeittaukseen ja skeitti leffojen tekemiseen. Aluks sitä opettelee temppuja, sit koittaa kuvata ne siten kun parhaaks näkee ja lopulta se leffa sit editoidaan, värimääritellään ja laitetaan grafiikat.

Musan teko on mulle fiilistely juttu ja musta on tosi kiva puuhata noita biisejä omaks iloks. Kun keksii jonkun uuden biisin ja onnistuu soittamaankin sen jotakuinkin niin ettei se kuulosta ihan kauheelle, niin siitä tulee ihan saman tyylisiä onnistumisen tunteita, kun skeittaamisesta. Mä soitin hyvin lyhyesti parissakin bändissä, mutta en mä enää oikeen kaipaa mitään keikkailua yms. Tää on yks sellanen juttu, missä mulla ei oo mitään tavoitteita tai suunnitelmia, tosin tuun kyllä jatkossakin tekemään Firen pätkiin biisit, kuten noihin pariin aiempaankin filkkaan ja lisäks julkaisen niitä Fire1984 nimellä samoissa kanavissa, eli Spotifyssä ja iTunesissa sekä noissa parissa muussa.

Idea on siis että biisi on soundtrack grafiikalle?

Idea koko hommaan lähti siitä, että mulla oli nyt julkaistuihin graffoihin aika vahvat ideat, joihin mulla oli poikkeuksellisesti myös äänimaailma mielessä. Musta musiikilla saa välitettyä tunnelmia jopa paremmin kun kuvilla, mutta yhdistettynä ne muodostaa kokonaisuuden joka on enemmän kuin osiensa summa. Miettii vaikka leffoja ja miten isossa roolissa tunnelman rakentamisessa musiikki niissä on - myös skedeleffoja ja miten tärkee rooli hyvillä biisivalinnoilla on parttien ja leffojen suhteen.

Sen vuoksi mä halusin laajentaa noiden graffojen fiilistä myös äänimaailmaan. Halusin luoda voimakkaamman tunteen siitä kuvasta ja kertoa sen tarinaa kokonaisvaltaisemmin.

Mikä tarina grafiikan takana on?

Spirits on tavallaan potretti Firen porukasta ja Firen kanssa auttaneista tai siihen tavalla tai toisella vaikuttaneista. Vaikka mä kannan vastuun suurimmasta osasta Fireen liittyvistä asioista, niin ei tää silti olis mitään ilman Hakkia, Okkoa, Ossia, Juhaa, Pekkaa ja kaikkia kauppiaita sekä muita ystäviä jotka on auttanut matkan varrella. Lisäks mun avopuoliso Henna on auttanut ihan mielettömästi ja näissä musahommissa mua on jeesannut Vainiolan Tuomas ja Jurek Reunamäki. Tossa kuvassa toi iso hahmo kuvaa Fireä ja sen sisällä olevat pienemmät hahmot kaikkia niitä, jotka on tavalla tai toisella osallistuneet Firen tekemiseen ja siihen millainen siitä on tähän mennessä muovautunut.

Tää biisikin rakentuu pienen alkusysäyksen jälkeen pikkuhiljaa isommaksi. Siihen tulee matkan varrella lisää soittimia ja kerroksia. Lopun junnaava rytmi kuvaa tavallaan sen yhteisen sävelen löytämistä ja halusin että tossa biisissä on tollanen voimakas syke ja eteenpäin puskeva fiilis.

Mulla oli jo Fireä perustaessa idea, että haluan myös äänen olevan yks osa tätä juttua, grafiikoiden, vaatteiden, oheistuotteiden, somen ja filmien lisäks. Mulla oli myös tietynlainen ääni-idea mielessä, tosin se liittyy enemmän tunnelmien rakentamiseen kun tiettyyn musagenreen. Mulla on siinä mielessä kyllä Firen tulevaisuutta ajatellen muutamiakin juttuja suunnitteilla, mutta niistä sit tarkemmin, kunhan ne alkaa konkretisoitumaan. 

Fire1984 Spirits biisi kuunneltavissa Spotifyssä, iTunesissa, Google Playssa, Xbox musicissa ja Deezerissä

Katso uusin katalogi TÄSTÄ

Teksti: Mikko Kempas Kuvat: Eesu Lehtola

Keskustele Facebooksissa