Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

15100

12.05.2017 / Toimitus

Lahdesta on tullut monta kovaa skeittaajaa vuosien saatossa. Osa on muuttanut muualle, mutta osa on jatkanut skeittaustaan Suomen Chicagossa. Tässä on lahtelaisten skeittaajien uusin leffa nimeltään 15100. Haastattelimme samalla leffassa esiintyvää ydinporukkaa Lahden skeittauksen kuulumisista. Merkkipaalu on tietenkin se, että varmasti yhdellä Suomen tuottelijaimmalla skeittaajalla, eli Jani "Tossu" Tossaivaisella on jälleen leffassa partti. Tossu saattaa pitää hallussaan epävirallista parttien määrän Suomenennätystä. 


 

Mike Hämäläinen

Mitä skeittaukselle Lahteen kuuluu?

Ihan hyvää kai, kun ollaan saatu viimevuonna yks uus mini parkki ja tänä vuonna Hollolaan tulee kans uus parkki. Jotain uusia katuspottejakin on metskattu. Diy parkit on tuhottu maan tasalle, että se on kyllä hanurista. Uutta sukupolvea on näkynyt kans ympäriinsä. Ainii ja halli saatiin viime vuonna myös!

Minkälainen sun oma leffojen teko historia on? Montako on tullut tehtyä?

Kolme leffaa on nyt vyöllä. Aikalailla yks vuodessa nyt tullu ulos. Muita kun skedeleffoja en oo tehny, paitsi jonku kierrätys-musavideon, haha.

Minkälainen Lahti on skedekaupunkina? Oman kokemuksen mukaan erittäin hyvä, mutta pitää vaan tietää missä niitä spotteja on?

Joo siis raffeja ”yhden tempun spotteja” on Lahden alueella. Mitään sellasta plazaa ei oikeen ole. Perus hyvää kurbiakaan ei tahdo löytää, mutta ulkopaikkakuntalaiselle kävijälle varmaan ihan hyvääkin vaihtelua voi spoteista saada.

Onko Lahdesta tulossa nuorempia uusia naamoja?

Siis on pari lupaavaa jantteria näkyny tuolla spoteilla ja parkeilla. En oo ehkä oikea ihminen vastaamaan, kun ite kävin viimevuonna jonku 10-20 kertaa skedeemässä.

 

Vantte Lindevall

Mitenkäs tämä partti asettuu sun skedeparttigrafiaan? Koska oot viimeksi esiintynyt kokonaisella partilla leffassa?

Riippuu vähän et miten raamit vedetään, mut mun laskujen mukaan tää on mun kuudes täysmittanen partti. Ja kyllä mä tähän oon eniten tyytyväinen, mitä oon koskaan saanu aikaan. Ekaa kertaa jäi myös sellanen olo, et olisin saanu vielä paremmankin, jos vaan olis ollut pari viikkoo lisää aikaa. Edellinen partti oli  kahen vuoden takaa Mikko Hämäläisen tekemässä K A L E I D O S K O O P P I -nimisessä Lahti-leffassa, mutta sitä edellinen meneekin vuoteen 2010.

Miltä maistui olla kameran toisella puolella vaihteeksi?

No mä en oo ollu näin fiiliksissä skeittaamisesta koskaan aikaisemmin. Oon jaksanu hinkata paljon uusia temppujakin. Ja ollut älyttömän siistiä etenkin toureilla, kun on voinu rullailla kaduilla kevyin kantamuksin ja skeitata niitä spotteja, eikä vaan kuvitella skeittaavansa niitä. Ja kun mua on kuvattu, ni oon vielä yrittäny antaa kuvaajalle täyden vapauden toteutuksen kanssa, kuhan siitä tempusta ja spotista vaan saa selvää. Vapautta se on sekin.

Kärsikö oma skeittaaminen sinä aikana kun olit enimmäkseen kameran takana skeittireissuilla? Vai olitko?

Enhän mä tosiaan ihan hirveesti ite skeitannut, etenkään kameralle noina kuvaamisen ja editoimisen ruuhkavuosina. Mut en mä nää, että mun skedeys olis siitä kärsinyt. Suurimman osan aikaa kuvasin kavereita ketkä oli sata kertaa mua parempia, ni mähän vaan opin siinä sivussa. Kun kattoo vierestä toisten skeittaavan täysillä ja täydellä sydämellä, niin kyllä se hyvä siinä vaan lähtee kiertoon, jos vaan osaa pitää ikkunat auki. Että kyllä mä oon tosta aktiivisesta Lamina-ajastani ihan puhtaasti tosi kiitollinen kaikin puolin.

Meinaatko kuvata vielä uutta parttia?
Kattellaan sitten syssyllä, et mikä on tilanne matskujen kanssa. Ei mulla mikään pakkomielle oo saada parttia kasaan, vaikka paljon on jo juttuja mielessä, joita haluun kuvata. Enkä mä tätä 15100-parttiakaan lähteny kuvaamalla kuvaamaan. Se vaan tuli. Viime vuoden kevääl ja syksyl, ku olin Lahdes opetuskeikoilla, ni kävin Tossun kaa kuvailee. Sit kundit kävi mun luona Tampereella pari kertaa ja käytiin me Japanissakin. Loppusyksystä mä vasta havahduin, et mähän voisin saada ihan partinkin vielä aikaiseksi, jos vielä parit temput sais nauhalle.

Kerro vähän mitä olet työstänyt viime aikoina?

Viime syksynä sain inspiraation pitkästä aikaa ja aloin tekemään omaa leffaa. Oon kuvannut siihen mm. Tossua, Joose Korkkaa, Arsi Kevaa ja paria muuta tamperelaista. Sit Rousin Pekan ja Mikin kanssa on ollu puhetta kuvaussessareista. Kiva olis saada myös noilta muiltakin Hesan kavereilta siihen matskua. Tää tulee olemaan jonkinlainen jatkumo Anarkialle, jonka tein Antti Heikkisen kanssa pari vuotta sitten, mutta yksinkertaistetummassa paketissa ja tällä kertaa ihan normaalilla 4:3 kuvasuhteella.

Sit kevättalvella tehtiin yhessä Vessi Hämäläisen, Pekka Rousin ja Visa Vartiaisen kanssa Via Ostica -niminen tourileffa, jossa on kahen peräkkäisen kesän matskut. Skandinaviaa ja Baltikaa. Leffa tulee nettiin tässä parin viikon sisällä. Kameraa pidin kädessäni peräti kaks kertaa, mut editissä taisin istua eniten. Aloitettiin editoimaa torstaina ja lauantaina oli enskari. Tän tekeminen oli puhdasta terapiaa.

Pyöritän myös edelleen sitä Paavo Lahest, lahtelaiseten skedeleffojen nettiarkistoa. Siinä riittää hommaa vielä ainakin syksyyn asti.

Ja yksi dokumenttiprojekti on tässä viimeinkin loppusuoralla, mutta palataan siihen sitten tarkemmin, kun saan tavaraa eetteriin.

 

Jani Tossavainen

Terve, mitäs skeittaukselle Lahteen kuuluu? Teillä on ainakin uusi halli, tuliko skeitattua talvella?

Moi! Tosiaan Lahdessa uusi halli (Ladeo) ja uusi betoniparkkikin tulossa Hollolaan. Taitaa valmistua tässä lähiaikoina, eli parempaan suuntaan. Lisäksi tuo syksyllä valmistunut pieni betoniparkki Ahtialassa on hyvä lisä. Talvella tuli käytyä kyllä ennätys-vähän skedeemässä. On ollut vaivaa sekä polvessa että lonkassa.

Sulta oli jälleen kova partti uudessa leffassa, ootko itse selvillä sun parttien lukumäärästä?

Thanks, oiskohan tuo 13 tai 14.

Kuulin huhua että kyseessä saattaisi olla kumminkin sun vika partti, pitääkö paikkansa?

Ei tietenkään! tai no kroppa voi olla eri mieltä, kun tosiaan ollut pidempään jo vaivoja, mutta kun aurinko näyttäytyy niin spoteille on päästävä. Katotaan mihin se johtaa.

Perättömiä huhuja siis. Mitä luulet, mikä on laittanut jaksamaan näin pitkään skeittauksen parissa?

kyllä se vaan on parasta. Vieläkin ihan fiiliksissä jos jotain uutta saa tehtyä ja ainahan sitä johonkin suuntaan pystyy kehittymään. Ja itellä liittyy vahvasti toi spottien etsintä ja kuvailu mielenkiinnon ylläpitoon myös.

Miten sulla on paikat kestänyt, aika monella saman ikäpolven skeittaajalla alkaa tulla fysiikka kuvaamisessa jo vastaan?

Tämähän se alkaa olemaan ongelma itelläkin. Taukoja tulee väkisin enemmän kuin haluis ja joutuu miettimään mitä yleensä voi yrittää tehdä. Mutta kropan ehdoilla ja välillä vähän sen yli!

 

 

Keskustele Facebooksissa