Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Young gun: Eetu Toropainen (Hu 1/16)

21.04.2017 / Toimitus

Pieni, mutta pippurinen. Eetu Toropainen on kunnon tulevaisuuden lupaus. Plakkarissa jo useista sponsseja ja reilit alkaa olla miesten kokoluokkaa. Tässä lehdessä 1/16 julkaistu haastis nettiversiona. 


Eetu Toropainen on jo varmasti jokaiselle nuorelle skeittaajalle tuttu velho, joka on loihtinut viimeiset pari vuotta kisoissa kuin kisoissa omia loitsujaan ja loistanut palkintosijoilla. Varmaa ja tyylikästä skeittaamista. Omat muistikuvat Eetusta menevät noin 3–4 vuoden taakse. Pieni ja sympaattinen kaveri puski SM-kisoissa hyvällä meiningillä. Niin hyvällä, että piti käydä antamassa sille Hangupin pipo tsemppauksena. On ollut ilo seurata, että se hyvä meininki ja hymy kasvoilla on jatkunut tähänkin saakka – enkä epäile, etteikö jatkuisikin. Eetussa on se hienointa, että se ei ole perinteinen räkis, joka syljeskelee parkin reunalla. Enkä usko, että siitä tuleekaan moista. Tämän nuoren sankarin menoa suosittelen seuraamaan. Juuri ennen lehden valmistumista kävimme vielä nappaamassa viimeiset kuvat lehteen, ja paluumatkalla oli hyvä pistää mies piinapenkkiin. 20 kilometriä rupattelua alkaa nyt.

Teksti ja kuvat Sami Välikangas

Kerro mulle itsestäsi sellaiset perusfaktat?

No mä oon Eetu Toropainen ja 13 vuotta vanha ja asun Espoossa Leppävaarassa.

Missä vaiheessa sulla tuli innostus skeittaamista kohtaan?

Varmaan joskus seitsemänvuotiaana innostuin vähän enempi. Pelasin junnuna eka jalkapalloa, mutta se sitten jäi aika nopeasti skeittauksen myötä.

Eli olet 13, ja erotus siitä seitsemään on kuusi. Kuudessa vuodessa näemmä oppii paljon. Isäsihän skeittaa myös aktiivisesti ja on myös tosi hyvä. Eli skeittaus tuli varmaan kotoa. Onko siistiä, että oma isä skeittaa?

Joo sieltähän se tuli. Ja onhan se siistiä.

Onko oma isä hyvää skeittiseuraa, tai kelpaako se vielä seuraksi, vai viekö kaverit voiton?

Onhan se ja totta kai kelpaa.

Boardslide

 

Sulla ei sitten kauaa mennyt, kun aloit pestä isää s.k.a.t.e.:n pelaamisessa?

Haha, no emmä tiedä kauanko siinä meni.

Eli selkeesti taidat pestä. Millaisella porukalla tulee skeitattua arkisin?

Aika perus kaveriporukan kanssa kierretään Helsingissä ja lähialueilla spotteja ja parkkeja. Sitten tietenkin Leppävaaran uudella parkilla, kun se on ihan kodin vieressä. Sinne on helppo mennä aina koulun jälkeen.

Tuleeko niitä läksyjä sitten tehtyä ollenkaan?

Haha, no vähän.

Olet nyt seiskaluokalla, eikö vaan? Onko yläasteella ollut kivaa? Miten sitten sen jälkeen. Joko opo on alkanut kuumottamaan, että mitä sen jälkeen? Onko sinulla ollut fiiliksiä sen suhteen, mitä haluaisit tehdä? Vai mennäänkö ihan omalla painolla ja skeittauksen kera?

On yläasteella ollut kyllä ihan kivaa. Enkä vielä oo kyllä yhtään miettinyt, minne mä sitten meen. Ehkä lukioon, mutta siihen on vielä aika pitkä aika.

Minkälaisesta skeittauksesta muuten tykkäät eniten? Mitä on kivoin ite skeitata?

No varmaan kurbeja ja reilejä. Ja jos on kivoja gäppejä, niin esim. niitä.

Jos lähdet skeittaamaan, minkä partin katsot, että saat parhaat fiilikset, tai kuka skeittaaja on sellainen?

No Ishod Wair on kyllä kova. Miles Silvaksen uus partti LRG:n leffassa oli kans tosi hyvä. Niitä on tullu katsottua aika paljon.

Sinulla on sponsoreitakin jo siunaantunut noinkin nuoreksi kaveriksi. Kerros vähän niistä.

Ten Skateboards Saksasta antaa laudat ja renkaat. Sitten loppuvuodesta aloin saamaan Funsterilta Etniesin kenkiä.

Miten päädyit saksalaiselle skeittimerkille?

Jotenkin tuolta Instagramin kautta ne kai bongas aluksi. Ne oli siellä seurannu ja kattonu Youtubesta myös jotain. Se yhteistyö on kyllä toiminut tosi hyvin niiden kanssa. Aina saa lautoja, kun tarvii.

Eikös siulla ole jokunen suomalainen tiimikaverikin?

Victor Höglund ja Pekka Palomaa on kans siinä tiimissä. Se on kyllä kiva, että on muitakin Suomesta samassa tiimissä. Nyt olis tarkoitus myös mennä kesällä sinne Saksaan Frankfurtiin vähän skeittaamaan ja kuvailemaan.

Fs shove-it

 

Siistiä. Noista sponsoreista on varmaan vanhemmatkin tyytyväisiä. Aika iso säästö, kun skeittaat niin paljon ja tavaraa kuluu.

No onhan se. Kengät kestää just ja just kuukauden ja dekki kans. Kyllä siinä aika paljon säästyy.

Tuosta Instagramista vielä. Minkälaista sun median kulutus on, ja missä kaikki sun viestintä tapahtuu?

Instagramia tulee käytettyä helposti kaikkein eniten ja sen jälkeen varmaan WhatsAppia. Facebookia ei tuu kauheesti enää käytettyä, koska kännykällä on paljon helpompi selata just esim. Instagramia ja laittaa sinne matskua. Youtubea tulee tietenki käytettyä.

No tuleeko lehtiä luettua ollenkaan?

Joo totta kai. Hangupin ja Thrasherin luen aina. Hangup tulee kotiin, ja Thrasherin isä käy kuitenkin aina ostamassa jostain, nii luen sen.

Niin, se on hyvä isältä aina käydä pöllimässä lehdet. Millaisella setupilla skeittaat, ja onko Etniesillä tullut vastaan jotkut superhyvät kengät, joita suosittelisit?

Mulla on aina Independentin trukit, Bronsonin laakerit ja 7.75” dekki. Etniesiltä Maranat on ollut tosi hyvät ja kestävimmät kengät, mitä itselläni on ollu.

Mikäs on kotimaisista skeittileffoista ollut nyt suosikki, kun leffoja on tullut paljon?

Varmaan SLP:stä Eniksen ja Simon partit.

Bs nosegrind

 

Ketkäs on kolme Suomen kovinta skeittaajaa mielestäsi?

Niilo Nikkanen, Eniz ja Simo.

Hyvällä maulla. Edustat tosi nuorta skeittisukupolvea, jossa kävi ehkä suurin kato pitkään aikaan. Sinullakin varmaan moni kaveri lopetti ja vaihtoi keppihevosen alle?

Tosi moni. Joko ne lopetti tai alkoi skuuttaamaan. Ne lopetti kyllä helposti senkin.

Toivotaan, että routa ajaa porsaat kotiin joskus ja että kaltaisesi inspiroivat ikätovereita skeittaamaan taas. Mikä muuten on ensimmäinen skeittileffamuistosi? Lähinnä siksi, että olettaa saattaa, että isäsi kautta olet joitakin klassikoitakin nähnyt.

Onhan niitä nähnyt paljon. Mutta ehkä sellainen, josta on ekat kunnon muistikuvat, niin Alien Workshopin Mind Field. (2008)

Huh, aika hurjaa. Siitä ei periaatteessa ole kauan, mutta sinun mittakaavassa totta kai. Oletko muuten nyt kuvailllut paljon muuten kuin pelkästään tähän haastikseen ja tietenkin kovia instaklippejä?

Joo, Herkon kanssa me ollaan kuvailtu aika paljon. Ehkä me tehdään joku leffa tämän kesän lopussa sitten.

Kuulostaa hyvältä, ja kiva kuulla, että nuoriso jaksaa vielä kuvailla sen Instagramin lisäksikin. Tuleeko muuten katsottua enää kokonaisia skeittileffoja vai pelkästään yksittäisiä partteja Youtubesta?

Kyllä sitä enimmäkseen katsoo vain just yksittäisiä partteja. Joskus toki koko leffan, jos on joku hyvä.

Onkos muuten nuorella miehellä haaveissa, että saisi joskus skeitata ammatikseen?

Totta kai se olis hienoa. Olis hienoa päästä ulkomaille skeittaan ja kuvailemaan.

Ehkä vielä muutaman vuoden joudut odottamaan. Mutta eikö ehkä 16-vuotiaana voi jo ruveta vähän kuumottaan porukoita, että pääsee jo skeittireissuille? Tai naamioit ne hienosti isä ja poika -matkoiksi.

Haha, ehkä silloin voi jo alkaa kyselemään.

Jes. Eiköhän tämä ollut tässä. Kiitos paljon sinulle, kun olet näin reippaalla tahdilla jaksanut loikata kuvien eteen. Haluatko lähettää vielä kiitokset ja terveiset?

Kiitos iskälle, äitille, kaikille kavereille ja tutuille, Ten Skateboardsille, Funsterille, Pete Ruikalle ja sinulle. Ja mummolle ja ukille tietty.

Pistä Eetun Insta seurantaan: https://www.instagram.com/eetutoropainen

Heelflip

 

Keskustele Facebooksissa