Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

SK8 OR DIE -dokumenttielokuva nyt netissä!

10.03.2017 / Toimitus

90-luvun joensuulaisesta skeittiporukasta kertova dokumenttielokuva SK8 OR DIE on nyt julkaistu netissä. Dokkarissa ääneen pääsevät mm. Wasted-yhtyeen Ville Rönkkö ja legendaarisen Spot the Boardshop liikkeen perustaja Jarmo "Jamo" Kuosmanen. Myöhemmin Tikarin teamissä skeitanneen Rönkön lisäksi Spot toimi mm. Heikki Sorsan, Antti "Naku" Piiraisen ja Mikko Rajakankaan sponsorina, kun miehet ponnistivat maailmalle.

 


"SK8 OR DIE –dokumenttielokuva kertoo Joensuussa 90-luvulla skeittauksen aloittaneesta kaveriporukasta ja selvittää, miksi he eivät puhu urheilusta tai harrastamisesta vaan elämäntavasta.

Dokumentti tarkastelee myös sitä, kuinka rullalautailu on muuttunut ”lökäpöksyjen ajan tuhlauksesta”, yhdeksi tämän päivän suurimmista trendeistä.

Urbaanin ympäristön aggressiivinen haltuunotto, lama-ajan kirvoittama tee-se-itse mentaliteetti, musiikki, visuaaliset taiteet ja erilaisuuden kunnioittaminen olivat asioita, jotka erottivat skeittarit massasta. Nämä yhdistettynä erottuvaan pukeutumiseen olivat asioita, jotka aiheuttivat ongelmia 90-luvun Joensuussa, jossa myös rasismi nosti päätään.

Skeittarit elivät ja hengittivät kulttuuria, jonka he itse loivat ilman yhdistyksiä tai taustakoneistoa. Kuinka nämä entiset ”hylkiöt” suhtautuvat skeittaamiseen tänä päivänä, kun se on räjähtänyt valtavirtaan ja on yksi nuorison trendikkäimmistä harrastuksista. Voiko tämän brändihelvetin keskeltä löytää vielä saman kipinän ja jopa syyn elämiseen?"

Haastatteluissa:

Mikko Vatanen
Samuli Kettunen
Ville Rönkkö
Toni Tarvainen
Jussi Rossi
Jukka Rossi
Jarmo Kuosmanen

Kesto/formaatti: 45min/16:9 fullHD

Ohjaus & Käsikirjoitus: Janne Tanskanen

Näytöksiä:
Ensi-ilta, Kerubi, Joensuu (03/2011)
Rokumentti film festival, Joensuu Finland (11/2011) www.rokumentti.com
Tampere Film Festival, Tampere Finland (03/2012) www.tamperefilmfestival.fi
Elisa Studio Helsinki (osa Rakkautta & Anarkiaa festivaalia) (05/2012)
Ilosaarirock -Lounge-teltta, Joensuu (07/2012)
YLEX – Streamin on the website of the finnish national radio YLE (2012)
Anarco Cine, Helsinki (02/2013)
Helsingin lyhytelokuvafestivaali (11/2013)

Yhteydenotot:
Janne Tanskanen
tel. 040-8323836
jannetapiomedia@gmail.com

Kuva: Vento, Sk8 to hell 2002. Kuvaaja: Marko Savolainen

 

 

Keskustele Facebooksissa