Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Veljesten kesken: Tommi Björk & Mikko Björk

21.10.2016 / Toimitus

Vuonna 1991 Mikko Björk oli puolitoistavuotias pellavapää, kun perheeseen syntyi vauva.
Mikko ja Tommi Björk ovat toisilleen paitsi veljeksiä, myös luottoystäviä, skeittikavereita ja paljon muuta. Mikon sanoin: “Monet asiat elämässä on parempia jaettuina”.


Mikko Tommista

“Tuntuu tosi hyvältä, kun on nuorempi veli. Minulle olisi tosi vaikeaa kuvitella tilannetta, että ei olisi ollenkaan sisaruksia. Meillä on Tommin kanssa melko pieni ikäero, ja elämässämme tapahtuu paljon samantyylisiä asioita. Tästä syystä olemme aina kokeneet asioita myös toistemme kautta. 

Pieni ikäero on samalla myös suurin syy siihen, miksi ollaan Tommin kanssa niin läheisiä. Suhtaudutaan samalla tavalla asioihin, ja kaveripiirikin on suurelta osin sama. Tietyllä tavalla myös skeittaus yhdistää meitä, mutta ei skeittaus ole todellakaan ainoa juttu, jota teemme yhdessä. Isämme on sairastanut pitkään hankalaa MS-tautia, ja sekin on lähentänyt  meitä kovasti ja vaikuttanut taustalla siihen, että ollaan aina tehty paljon asioita yhdessä.

Vaikka ollaan aina oltu paljon tekemisissä, suhteestamme löytyy myös etäisempiä jaksoja. Näihin etäisempiin jaksoihin on liittynyt vähän omaa hakemista ja koulun ilmapiiri. Silloin, kun ei yhdessä tekeminen ole lähtenyt, ollaan annettu enemmän tilaa omille jutuille. Skeitatakaan ei ole aina jaksanut yhdessä. Esimerkiksi joskus käytiin Tommin kanssa skedeemässä ja kuvaamassa vaan kahdestaan kameralla, jonka akku kesti noin 60 minuuttia. Silloin turhautui ajoittain melko paljonkin. Fun fact: Tommi lopetti skeittauksen muistaakseni keväällä 2003 osittain sen takia, että oli vahingossa ostanut liian leveän ja huononmuotoisen laudan, jolla se ei oikein saanut tehtyä mitään flippejä. Seurauksena Tommi aloitti yksin ihan oikeasti scoottaamaan mun potkulaudalla, jonka olin voittanut joistain kesäarpajaisista. Tosi hyvä, että lähti vetämään aivan omaa juttuaan, mutta se homma loppui lyhyeen, kun ne katukivet eivät liukuneetkaan sillä potkulaudalla. Vaikka ei joka päivä nähdäkään, niin kyllä Tommiin voi aina luottaa, jos kaipaa tekemistä. 

Fs 5-0

Tommista ei juurikaan tarvitse olla huolissaan. kun se hoitaa asiansa yleensä niin hyvin. Välillä sattuu hauskoja tilanteita; esim. joskus olen jutellut jollekin henkilölle melko pitkään niitä näitä, kunnes on tullut ilmi, että henkilö luulee puhuvansa Tommille. Joskus joku on tullut fiilistelemään sitä, kuinka skeittaan niin kovaa ja vedän isoja ollieita kaarissa, mitä en todellakaan tee. Jos nämä jutut ovat menneet liian pitkälle ilman, että oikea henkilöllisyys on tullut ilmi, olen vain kohteliaasti kuunnellut ja kiittänyt kehuista. Mahtavaa kuitenkin kuulla, kun ihmiset kehuvat Tommia skeittaajana ja ihmisenä.

Mielestäni Tommi on aina kehittynyt skeittarina talvisin hallissa aivan sikana. Kehitystä voi olla vaikea huomata, jos näkee muutenkin päivittäin, mutta talvella 2005 mulla murtui nilkka, minkä takia en pystynyt skedeemään pariin kuukauteen. Silloin näki ehkä ensimmäistä kertaa sitä Tommin kehittymistä ja intensiivisyyttä skeittauksen suhteen.

Näen meissä paljon samaa Tommin kanssa – samoja luonteenpiirteitä ja yhteisiä mielenkiinnon kohteita.

Arvostan Tommissa monia asioita: positiivisuutta, rehellisyyttä, valo- ja videokuvaussilmää, lämmintä suhtautumista muihin ihmisiiin, musiikkimakua, nykyään kärsivällisyyttä, yleistä aktiivisuutta ja matalaa aloituskynnystä uusiin asioihin sekä lupauksien pitämistä. Aikataulujen pitämisessä Tommilla olisi välillä tosin parantamisen varaa.”

Fs 50-50

Tommi Mikosta

”Lapsena oli helppoa, kun pystyi aina katsomaan 1,5 vuotta eteenpäin, että mitä siellä todennäköisesti odottaa edessä niin koulujutuissa kuin muissakin tilanteissa. Vuoden Mikko oli suunnilleen ehtinyt skeitata ennen kuin se alkoi vasta kunnolla kiinnostaa itseäni. Olen aina vähän ihmetellyt, että miksi se fiilistelee tiettyjä asioita, ja sitten vuoden päästä alkoi monesti pikkuhiljaa itsekin innostua siitä samasta jutusta. Muutaman kerran, kun näin kävi, olikin sitten helppo ennustaa sen tapahtuvan melkein kaikessa, mistä Mikko tykkäsi ensin. 

Meillä on ollut melkein sama kaveripiiri Mikon kanssa alusta asti; samoin kiinnostuksen kohteet. Yhtenä kesänä, kun dinosaurusten fiilistely oli huipussaan, pyydystettiin kaveriporukalla lähes pelkästään sisiliskoja meidän kodin läheiseltä pellolta. Ne oli meille vähän niinkuin lemmikkejä, vaikka sisään äiti ei tietenkään niitä koskaan antanut tuoda. Lopulta niitä kerääntyi pihalle melkein kokonainen Chiquita-laatikollinen, josta ne jotenkin yhtenä yönä sitten jyrsivät itsensä karkuun. Lapsena leikittiin yleisesti koko pihan lapset yhdessä, mutta joskus pelkästään vain samana vuonna syntyneiden kavereiden kanssa. Mikon kautta pääsi usein sitten myös vanhempien poikien juttuihin mukaan. 6-vuotiaana tuntui, että 8-vuotiaat olivat älyttömästi edellä kaikessa.

<img alt="" data-cke-saved-src="/storage/files/27/hangup-fi/Mikko-bjork-nosemanual-ollie-fullress.jpg" src="/storage/files/27/hangup-fi/Mikko-bjork-nosemanual-ollie-fullress.jpg" width:="" 750px;="" height:="" 500px;"="" style="height: 500px; width: 750px;">

Nose Manual / gap

Meidän suhde on mielestäni tosi hyvä. Luulen, että ollaan enemmän tekemisissä toistemme kanssa kuin ehkä monet muut meidän ikäiset veljekset yleisesti. Skeittauksen kautta on yhteinen kaveripiiri ja nähdään lähes päivittäin. Skeittauksella on valtava merkitys, mutta myös pieni ikäero ja yhteiset mielenkiinnon kohteet merkitsevät paljon. Me ollaan myös melko samanlaisia molemmat: samanlainen huumorintaju ja jutut. Mikko on luonteeltaan rauhallinen, kohtelias, kekseliäs ja luova. Suurimpia eroja on esimerkiksi se, että Mikko tykkää ehkä tehdä enemmän asioita, jotka vaativat kärsivällisyyttä. Varsinkin nuorempana se tykkäsi piirtää paljon ja lukea, kun itse halusin käytännön asioita ja liikkua. Mikolta oppii vieläkin kärsivällisyyttä ja tasapainoisuutta.

Skeittauksen kannalta Mikolla oli tosi iso rooli aloittaessa: en tiedä skeittaisinko, jos Mikko ei olisi skeitannut. Se on kuitenkin skeitannut koko ajan siitä hetkestä lähtien, kun se sai ensimmäisen dekin. Mulla kesti vuosi ennen kuin tajusin jättää sählyn ja kaiken ylimääräisen pois. Vaikka tykkään vieläkin monesta urheilulajista, niin ei niitä voi edes verrata skeittaamiseen.

Sponsorit eivät tee ihmistä onnelliseksi etenkään skeittauksessa – sitä tekee varmasti vieläkin enemmän itsellensä, jos ei ole tiettyjä sponsorien toimia ja velvollisuuksia hoidettavana. Ne ovat etu, mutta eivät saa skeittausta tuntumaan yhtään paremmalta. Loppujen lopuksi kaikki lähtee itsestä ja omasta mielenkiinnosta, ei ilmaisista tavaroista.

Arvostan sitä, että Mikko käyttäytyy ja on samanlainen kaikissa eri tilanteissa. Se käyttää kaiken omistamansa loppuun asti aina vaatteista dekkeihin, eikä katso puhelimen näyttöä päivässä viittä minuuttia pidempään. Parasta veljeydessä on se, että huomattavasti vähemmän asioita tarvitsee tehdä yksikseen. Myös mielipiteitä voi peilata toisen kanssa huolehtimatta aihepiiristä tai oikeastaan mistään muustakaan.” 

Fs wallride

Teksti Nikolai Alin   Kuvat Justus Hirvi

Keskustele Facebooksissa