Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Joni Laurinen - Check out

28.03.2014 / Hangup

Joni Laurisen 4/2013 lehdestä tuttu Check out nyt kokonaisuudessaan luettavissa.


Aina välillä me täällä toimituksessa huudellaan nettiin kuvien perässä. Lopputuloksena on usein pari lonkkarikuvaa kohti auringonlaskua ja yksi crooks-kuva räjähtäneeltä parkilta, mutta onneksi välillä mailiimme tippuu myös ylläreitä – kuten esim. Tämän tekstin yläpuolelta löytyvä fs flip. Kun mitään aavistamattomana avaa mailin, jossa on tällainen kuva, on siitä pakko ihmetyksestä selvittyään saada lisätietoja. Siispä pari kuvaa lisää ja muutama kysymys, niin Joni on lehdessä. Ei siis mikään turha fs flippi.

Kerrohan perustiedot alkuun: nimeä, ikää ja koska?
-Joni Laurinen, 23 vuotta. Aloitin skeittauksen 1998 Kalannissa. Ekan laudan löysin koulumatkalla, kun huomasin, että ojasta kurkkii vanha kalalauta-kompliitti. Lauta meni saman tien pesuun, ja sillä tuli paukuteltua kotipihan mäkeä alas. Synttäripäivärahoista ostin ensimmäisen halpiskompleteni. Renkaat oli paskaa ja laakerit oli vain muodon vuoksi. Voitti se kuitenkin sen homeisen kalalaudan.

Raotahan vähän Kalantikuviota; olitko siellä  yksin skeittauksen kanssa?
-Ala-asteen aikoihin muutama luokkakaveri lähti  kanssa messiin, mutta parin vuoden päästä niidenkin  innostus lopahti. Mitjan kanssa rullattiin jonkun  verran.

Uudessakaupungissa kuitenkin tapahtui  enemmän?
-Kyllähän siellä oli enemmän jengiä. Kalannista pääsee  aika nopeasti  pyörällä Uuteenkaupunkiin, joten siellä  oltiin aika usein viikonloput  skeittaamassa  häkkiparkilla ja Kivimäellä. Jotenkin sitä tuli piruuttaan kuitenkin eksyttyä  Laitilaan katsomaan, että mikä siellä on meininki.  Laitilan parkilla jauhettiin Uolan Roopen kanssa  vuoteen 2006 asti, kunnes koulutus alkoi viedä jengiä muille  paikkakunnille.

Kalannista Raumalle?
-Sain kumisen koulupaikan Raumalta 2007, mikä ei  ollutkaan niin siisti  juttu. Lopetin koulun kesken ja tein  hanttihommia puolisentoista vuotta,  kunnes menin  uudestaan kouluun. Kohta pitäisi valmistua.

Miten Rauman skeittiskene?
-Täällä on  kuitenkin halli. -Ei Raumalla enää oikein ole skeneä. Skeittaaminen  täällä on vähän  onnetonta, ja se on jengiltä vähän j  äänyt. Mikon kanssa tulee  oikeastaan nykyään  aktiivisesti käytyä. Hallia on pidetty talvisin.

Miten jatkossa? Turku, Helsinki?
-Pääkaupunkiseudun suuntaa on vähän katseltu. Jos  ensi kesänä pääsisi.  Tosi hankalaa kesästä toiseen  käydä samoilla spoteilla; aina pitäisi  lähteä Poriin tai  Turkuun.

Sponssitouhuja?
-Osiris ja Lamina (flow). Molemmat ovat jeesanneet  ihan sairaasti.

Kiitoksia ja viimeisiä sanoja?
-Mutsille Ugistaniin; Inkalle, kun ymmärtää tätä touhua; Osirikselle  tossuista; Juhku & Lamina; Roope Uola.

 

OSA 2

Kempas: Meidät vakuutti toimituksen mailiin lähetetty julmetun iso fs flippi. Kerropas vähän tästä... Skeittaatko yleensäkin tällaisia loikkia, menikö monta yritystä, onko tästä videota ja oliko tämän ihan ex temporee -hyppy vai pidemmän suunnittelun tulos?
-Ei ole ihan jokapäiväistä hypätä tuollasia gappeja. Aika monesti vaan sitä löytää itsensä jostain portailta, kun kuvaamaan menee. Kahdesti joutui temppua hakemaan. Ekalla kerralla lähinnä pelkkää selkäsaunaa. Toisella kerralla tuli vähän vähemmällä könyämisellä. Hyvä fiilis jäi kaiken päätteeksi. Eikös se nyt ole kuitenkin tärkeintä? 

K: Minkälaisesta skeittauksesta tykkäät, osaatko sanoa jotain nimiä suomesta ja/tai ulkomailta ketä fiilistelet?
-Jos videoista puhutaan, niin se on täysin päivästä kiinni, että mistä lähtee fiilikset. Tänään voi saada törkeät fiilikset Reynoldsin jutuista ja huomenna taas Polarin seteistä. Ihan mitä vaan oikeastaan. Viime aikoina on tullut katsottua Pat Burken menoa aika paljon. Ja tietty kyllä se Reynolds on sanottava – omasta mielestä kova. Vanha ukko takoo törkeitä juttuja. Ave on myös ihan mieletön, ja sen Mind Field -partti on tullut tutkittua tarkkaan. Onhan noita ulkomaanihmeitä vaikka kuinka, mutta nuo nyt tulivat ekana mieleen. Kotimaasta täytyy mainita Juho Nummelin: siinä on kyllä jämpti kundi! Kova skeittaamaan, ja reipas jätkä. Sen kanssa kun lautailemaan eksyy, niin saa itsekin ihan uutta voimaa päivään. 

K: Mikä muu kiinnostaa skeittauksen lisäksi, vai kiinnostaako mikään?
-Ei kyllä tule tehtyä mitään muuta kuin sitä, mitä skeittauksen sisään mahtuu. Kaikki liittyy siihen enemmän tai vähemmän.

K: Jos pitäisi valita kolme temppua autiolle saarelle niin mitkä ne olisi?
-Nyt on paha. Ss flip, fs noseslide ja fs flip. Niillä saisi ainakin hetken pidettyä hauskaa.

K: Kerropas yksi spotti Rauma–Pori-akselilta, jolla jengin kannattaisi tulla käymään – vai onko sellaista?
-Raumalta suosittelen oikeastaan vain maauimalaa. Porista en montaa mestaa tiedä, mutta se punaisilla tiilillä varustettu London-gap on siisti!

Teksti: Pasi Kovanen, Kempas Kuvat: Pasi Kovanen

Keskustele Facebooksissa