Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Pariisi

11.04.2016 / Toimitus

Toimittajamme Pulkkinen vieraili Pariisissa Vesa Korkkulan kanssa. (Julkaistu Hang Up 4/15)


Pariisi! Tuo rakkauden, taiteen ja kaikkien pensselisetien sun muiden baskeriturpien pääkaupunki! Ikuinen tunteiden ja romantiikan tyyssija Seinen rannalla! Mutta mitä muuta tässä kaupungissa voi tehdä kuin matkia Mika Waltaria pinot noir -höyryissä. (Teksti on kirjoitettu ennen terroristi-iskuja)

Teksti ja kuvat: Joonas Pulkkinen

Liikkuminen

Liikkuminen ei ole mitään halpaa, ja välimatkat ovat pitkiä. Ensimmäinen kulttuurishokki Pariisissa ensi kertaa vierailevalle tulee varmasti olemaan vieras kieli sekä käsittämätön koko. Ahdistua ei kuitenkaan kannata, koska useista linjoista huolimatta kartta tulee varmasti hahmottumaan. Jos olet ollut Barcelonassa, pärjäät metrolla varmasti myös Pariisissa. 

Spotit

La Defense, Euroopan suurin liikekeskittymä, on juuri niin hyvä paikka etsiä marmoria kuin on annettu ymmärtää. Tosin alueen flättiin kannattaa suhtautua varauksella, ja on myös turha odottaa, että välimatkat spottien välillä olisivat pieniä. La Defenseltä kun lähtee rullaamaan takaisin kaupunkiin päin, löytyy myös matkalta kaikenlaista pikkukivaa. Yhtenä mainittakoon jo takaisin kaupungin puolella löytyvä Le palais Congress de Paris.

 Place de Republique on oiva paikka myös aloittaa päivä, ja täällä esimerkiksi monet kaupungin lokaalit tapaavat kokoontua ennen sessareille lähtöä. Aukion kurbit eivät ole kuitenkaan mistään helpoimmasta päästä, mutta siellä voi bongata esimerkiksi nykyisen muotiskedeyksen kuuminta hottia Supremen, Palacen tai Polarin tiimeistä. 

Vaikkakin legendaarista Bercya vedetään tällä hetkellä palasiksi, etenkin toisella puolella Seineä kannattaa käydä samansuuntaisesti. Esimerkiksi Gard D’ Austerlitzin lähistön kurbit pienine droppeineen alamäessä on varsin kiva neppausmesta. Hiukan kauempana Ranskan kansalliskirjaston suunnassa löytyy myös videoista tuttu penkkikurbispotti, jossa on myös vieressä puiset pötykät. 

Yhteenvetona todettakoon, että Pariisi ei kuitenkaan ole mikään Barcelona. Monet spotit ovat parhaat päivänsä nähneet, ja etäisyydet spottien välillä ovat varsin pitkiä. Siksi kannattaa nakittaa joku paikallinen merkitsemään spotit kätevästi karttaan ja miettiä, miten niitä surffaa. Junalla muualle skeittaamaan hamuaville todettakoon, että esimerkiksi väli Pariisi–Lyon ei sekään ole mitään halpaa lystiä, vaan tästä saa pulittaa pitkälti toista sataa euroa edestakaisin. 

Juoma, juominen ja juomisen ilot (bailaus)

Juominen on varsin halpaa ja kaupasta ostettaessa lähes puoli-ilmaista. Baareissa on syytä huomata, että perinteiset pystykuppilat eivät juurikaan laatuviinien kanssa lähde kilpailemaan, vaan onkin tyypillistä, että punaviini maistuu rypälelajista riippumatta buffet-henkiseltä basalta. Halpaa se tosin on kuin mikä. Myös pastis-kansallisjuoman tilaamisaikaa sopii miettiä. Kyseessä on kuitenkin aperitiivi, ja tämä voi johtaa erilaisiin kiusallisiin tilanteisiin. Ruoan jälkeisenä juomana se tosin hyväksytään pitkin hampain. Klubeilla käynti on kallista, mutta jos sitä haluaa harrastaa niin yöelämän lippulaivana on toiminut Concrete etelässä jo usean vuoden ajan. Samalla voi käydä katsastamassa Bercyn rauniot. Muuten kivoja kuppiloita löytyy erityisesti pohjoisesta Sacre du Couerin turistihelvetistä itään päin suunnatessa – ilman edes kauheita välimatkoja. 

Ruoka

Ulkona syöminen yleisesti on varsin halpaa verrattuna vaikkapa helsinkiläisiin hipster-preferensseihin. Tosin alle kymmenen euron ei pahemmin döneriä, falafelia ja purilaisia löydä. Nämä tosin yleisesti ovat varsin hyviä ja täyttäviä. Nyrkkisääntönä on, että mitä enemmän pohjois–itä-suuntaan kaupungissa menee, sitä parempi hintataso on edessä. Tosin Bastillen alue ravintoloineen on varsin hyvä paikka myös etsiä suuhunpantavaa. Richard Lenoir on myös esimerkiksi loistava asema lähteä lähes mihin tahansa suuntaan ruoan perässä. Pohjoisessa ehkä parhaat paikat löytyvät Anversin asemalta suunnattaessa takaisin etelään päin. 

Taide

Louvreen skeptisesti suhtautuville täytyy todeta, että museo ei välttämättä ole niin paha turistihelvetti kuin osaisi odottaa! Paikalle kannattaa kuitenkin mennä ajoissa ja kaikenlaisiin yllätyksiin varautua. Alle 25-vuotiaat opiskelevat pääsevät sisään ilmaiseksi, ja muitakin ilmaisia päiviä on tarjolla. Museoihin kannattaa yleisesti ostaa aina verkkolippu ja mahdolliset yllätykset tarkistaa etukäteen netissä. Jos aika on rajoitettu, ehdottomasti kovempi museo on enemmän 1700-luvulta moderniin taiteen esivaiheisiin keskittyvä Musee d’Orsay. Nykytaiteen ystäville itsestään selvä suositus on luonnollisesti Centre Pompidou, mutta tämän lisäksi Au palais de Tokyo sekä Louis Vuitton Collection ovat kovassa suosiossa. Pienemmistä museoista kannattaa ehdottomasti katsastaa Pont-Neufin sillan pohjoispuolelta löytyvä nykytaiteeseen keskittyvä Monnaie de Paris. 

Muoti ja musiikki

Muodin suhteen kaikki tarvittava löytyy etelästä esimerkisi Mabillonin tai Odeonin pysäkkien lähettyviltä. Varaudu nenäliinoihin, koska et todellakaan pääse Suomea halvemmalla. Pohjoisesta Porte de Clignancourtin alueelta löytyvät kirpputorit ovat oiva paikka; löytyy käytettyä (tai kopioitua) Polo- ja Lacoste-paitaa sunnuntaisin. Samalla kannattaa tehdä reissun mahdolliset ainoat vinskaostokset, koska vaikka Pariisissa onkin varsin paljon kauppoja, hinnat ovat selkeästi Discogs-mediaanista yläkanttiin.  

 

Keskustele Facebooksissa