Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

ELEVENTH HOUR DVD

18.03.2014 / Hangup

Arvio Jacob Harrisin brittileffasta. Julkaistu Hangup 5/2013 lehdessä. 


ELEVENTH HOUR DVD

Yhdestoista tunti on vastikään julkaistu independent-leffa lontoolaiselta Jacob Harrisilta. Harrisin edellisestä leffasta, Square One, ponnahti pinnalle mm. Emericalle vetävä Tom Knox. Eleventh Hour on klassinen brittiskeittileffa, ja vaikutteita on saatu selkeästi legendaarisista brittileffoista kuten WFTW, First Broadcast, Portraits ja Lost and Found. Leffa on kuvattu VX:nä 4:3-kuvasuhteessa ja on grafiikoitaan ja musiikkivalintojaan myöten hyvin klassisen arvokas ja enemmän “aikuiseen makuun”.

Skeittaukseltaan leffan alku ja loppupuoli ovat todella kovia. Keskellä leffaa on pientä suvantovaihetta, mutta muun muassa  Nick Jensen, Sylvain Tognelli ja Chris Jones vetävät todella kovat partit. Viimeisestä partista vastaava Tom Knox pitää street-linjojen lisäksi huolen isommista linjoista erittäin fiiliksellä partilla, joka on sopiva yhdistelmä niitä kuuluisia hyviä valintoja ja todella isoakin skeittausta. 

Ensimmäisen partin Luka Pinto pitää nostaa erikseen esiin. Tämä skidisti hyvän ajan Quimia muistuttava meininki menee suoraan aika korkealle top-listoilla; sanoisin että kyseessä on oma suosikkiparttini pariin vuoteen, ja siinä on sopivalla tavalla jotain uutta ja jotain vanhaa, eikä se sorru liikaa erikoisuuden hakemiseen. 

Yhteenvetona sanotaan, että leffa on kuvattu pitkälti Lontoon raffeilla kaduilla ja se sisältää suurelta osin pelkkää streettiä kuvattuna fisulla todella läheltä. Kuvaus ja skeittaus on suurelta osin todella vauhdikasta, ja välillä hämääkin, kun tuntuu, että matskuja on paikoitellen nopeutettu pari prosenttia. Musiikkivalinnat ovat hyviä; erityisesti kylmiä väreitä (hyvässä mielessä) aiheutti Nick Jensenin skeittaus Kate Bushin tahtiin. 

Jos esimerkiksi Lost and Found kuuluu suosikkeihisi, niin mars tätä tilaamaan, sillä Eleventh Hour on ehdoton hankinta brittiskeittauksen ystäville ja muillekin, jotka tykkäävät yksinkertaisesta ja vauhdikkaasta street-skeittauksesta.   

Kannattaa lukea Grey Magazinen Jacob Harris -haastis, jossa on hyviä ajatuksia skeittileffoista ja niiden merkityksestä.

Teksti: Kempas

Julkaistu Hangup 5/2013

 

Keskustele Facebooksissa