Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Gettomasa - Chosen One

11.03.2016 / Toimitus

Uuden Gettomasa levyn kunniaksi Hang Upissa 4/15 julkaistu haastis. 


Jyväskylän getoista(?) on tullut vanhempien kettujen seuraksi nuorempaa rap-sukupolvea varsin kovilla biiseillä ja videoilla jo muutaman vuoden ajan. Ensin tuli Are, Kriso ja Rekami, sittemmin toimistolla on Youtubesta pyörinyt Gettomasa, Super Duve, Lyttä ja moni muu KPC-artisti. Kyselimme vähän Gettomasalta mitä Jyväskylän rap-bileissä drinkkeihin laitetaan ja mitä artistin uralla on seuraavana luvassa. 

Teksti MIKKO KEMPAS   

Kerro vähän omasta räppitaustastasi: mikä innosti hommaan mukaan ja mitkä levyt/artistit olivat sellaisia, jotka kolahtivat ensimmäisenä kunnolla?

Katsoin mummolassa telkkaria seitsemän vuotta vanhemman serkkuni kanssa, ja häntä ihailin suuresti. TV:stä pärähti Fintelligensin Voittamaton, ja serkku sanoi mulle, että tämä on kova juttu. Siitä lähtien olin sitten ”hoppari”, kuten silloin vielä oli tapana sanoa. Kasvoin löysät housut jalassa tuijottaen telkkarista amerikkalaisia musavideoita. Jay-Z, Eminem ja kumppanit olivat tosi kovassa rotaatiossa TV:ssä ja radiossa. Ne iskivät kovaa, ja suurin osa radioräpistä 2000-luvun alussa olikin mieleeni. Kovin albumi minulle kasvaessa oli luultavasti 50 Centin Get Rich or Die Trying, jota voin luukuttaa vielä tänäkin päivänä. Siihen aikaan sain myös jonkun 2Pacin kokoelmalevyn, ja kyseinen artisti pärähti silloin lempparikseni heti. Ala-asteen lopussa internet tuli kuvioon ja antoi mahdollisuuden löytää paljon artisteja, jotka eivät soineet radiossa/telkkarissa. Sitten sukellettiin syvälle 90-luvulle, ja aitopäisyys sai minussa alkunsa. Olen viettänyt loputtomia tunteja internetissä nörttäämässä etsien kovia levyjä ja artisteja sekä tutkien hip hopin historiaa. Nasin Illmatic oli kaikkien joukosta ehdottomasti suurimman vaikutuksen tehnyt albumi, jota vieläkin fanitan hiessä lapsen innolla.

Jyväskylässä tuntuu olevan aika kova räppiskene tällä hetkellä. Mitä luulet, mikä tähän on johtanut?

Yhtä vastausta en osaa sanoa. Räppihän on koko Suomessa tällä hetkellä isossa nosteessa, joten se on varmasti tehnyt osansa. Urbaanilegenda on tehnyt pohjan aikoinaan jyväskyläläiselle räpille, jota jatkoivat Are, Kriso ja Rekami, jotka vastaavasti olivat isoja innoittajia itselleni räppäämisen aloittamisessa. Ehkä sitten myös itse olen voinut antaa vähän mua nuoremmille jätkille pienen innostuksen räppäämiseen – ken tietää. 

Minkälainen JKL-meininki on sisältä katsottuna; puhaltaako kaikki yhteen hiileen, vai onko siellä jotain klikkiytymistä?

Sen kokoinen paikka tämä on, että aikalailla kaikki räppärit kyllä tuntevat toisensa, ja samoissa tapahtumissa me kaikki heilutaan. Porukka tekee kyllä yhdessä asioita, mistä todisteena esimerkiksi JKL 101 kokoelma-albumi, jossa taitaa olla yli 20 paikallista räppäriä mukana. Totta kai aivan normaalisti kaikilla on omat kaveripiirinsä ja pienet klikkinsä, mutta en ole huomannut, että jengi taistelisi jotenkin toisiaan vastaan. IT’S ALL PEACE!

Kerroppas vielä vähän tarkemmin tosta JKL101-kokoelmasta? 

Joniveli ja Soul Valpio organisoi tän homman. Koko juttu taisi alkaa jostain FB-keskustelusta, että hei jätkät – tehdäänkö jotain biisejä ja koostetaan niistä levy. Sitten porukka lähetteli joitain keskeneräisiä demoja, ja isosta poppoosta löytyi aina joku, joka haluisi tulla mukaan, ja erittäin nopeassa ajassa syntyi levyllinen materiaalia. Levyllä on biittejä ja räppejä ainoastaan jyväskyläläisiltä tekijöiltä.

Kerropas oma julkaisustatuksesi: mitä julkaisuja on tullut ja mitä on tulossa?

2012 lokakuussa julkaisin Vaatekaappi EP -nimisen omakustanteen, joka tehtiin Ruubenin kanssa. Niitä taisin polttaa joku 40 kappaletta yhteensä ja myydä viiden euron hintaan kädestä käteen. Sen jälkeen kävin voittamassa räpin suomenmestaruuden, ja alettiin Ruubenin kanssa työstää levyä nimeltä Vellamo LP, joka julkaistiin toukokuussa 2014. Vuosi sitten solmin levytyssopimuksen PME Recordsin kanssa ja aloin tehdä toista pitkäsoittoani. Yli puolet levyn biiteistä on tuottanut Ruuben, mutta mukana on myös Aksim, MDS, Haamu, Janne K ja LX-Beats. Vaikka levyä ei julkaistakaan Gettomasa & Ruuben -nimellä edellisen albumin tapaan, on Ruubenilla näppinsä isosti pelissä miksaajan ja äänittäjän roolissa. Me on kokattu tämäkin levy Vellamon laboratorioissa, ja se on meidän tekemä albumi ilman mitään ulkoisia vastaavia tuottajia/kirjoittajia/nittämässä kolmannentoista biisin levylle; vielä yksi raita purkitetaan, ja sitten ruvetaan pistämään loppumiksaukset pakettiin. Levy julkaistaan diginä ja vinyylinä ja koetetaan saada se mahdollisimman nopeesti pihalle. Ainiin, albumin nimi on Chosen One! GO COP THAT SHIT YO!

Teidän videot on aina todella hyvin tuotettuja. Kuka niistä on vastuussa ja minkälaisia projekteja ne ovat? Kerralla purkkiin, vai hinkataanko monta päivää? 

Mun homeboy Janne Pajunen on kuvannut paria videota lukuun ottamatta kaikki videoni. Kyllä niitä useimmiten on tullut hinkattua, säädettyä ja väännettyä, vaikka idea olisikin ollut vaan, et kunhan mennään johonkin pihalle ja kuvataan vähä räppiä. Valmiin videon nähdessä se voi usein näyttää ulkopuolisen silmiin siltä, että se on ollut nopeasti hoidettu duuni. Mutta kun aletaan kuvaamaan, tarvitaan yleensä vähintään muutama kuvauspäivä, ja sen jälkeen Pajusella menee vielä tunteja ja tunteja sitä pläjäystä editoidessa. Videon valmistaminen on yleensä vähintään kuukauden homma.

Kysytään vielä sun tuotantopuolesta. Ruubenin biitit on aika himmeitä, mutta kumminkin kyseessä on aika nuori jannu. Kauanko se on ehtinyt hiomaan tuota hommaa, vai onko kyseessä luonnonlahjakkuus? 

Ruuben taisi aloittaa 2010, jos en ole aivan väärässä, mutta pitkä musiikillinen tausta sillä oli jo sitä ennen rumpujen ja pianon soitosta. Sen koko perhe elättää itsensä musiikilla, ja se on synnynnäinen jätkä tähän hommaan; alusta asti sillä oli jo se tatsi, johon monet eivät pysty edes vuosien työllä. Nero äijä, mitä tulee biitteihin, ja oman tien kulkija, joka viihtyy omien hommiensa parissa eikä koskaan ole välittänyt paskaakaan siitä, mikä tuo haippia tai rahaa. Luonnonlahjakkuus ja poikkeuksellinen jätkä, jonka asennetta ihailen!

Heitä loppuun vielä kolme kovaa kotimaista ja kolme kovaa ulkomaista levyä, jotka pitäisi löytyä jokaisen levyhyllystä.  

Jes! Kolme parasta olisikin ollut mahdoton; laitetaan kolme kovaa.

Kotimaiset:

Are: Raaka ja leikkaamaton

Ruudolf: Doupeimmat Jumala seivaa

Kemmuru: Kehumatta paras

Ulkomaiset:

OutKast: ATLiens

Kendrick Lamar: Good Kid, M.A.A.D City

Ghostface Killah: Supreme Clientele

Beyondin julkaisema JKL 101 -levy on tätä kirjoitettaessa ulkona ja saatavilla mm. osoitteesta beyondstore.fi 

www.facebook.com/kpcrecords

Keskustele Facebooksissa