Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Rovaniemi ei rakasta sinua

23.11.2015 / Toimitus

Hang Up lehdessä 3/15 julkaistu juttu Rovaniemen surkeasta skeittipaikkatilanteesta


Luet kohta tekstin jossa oli inahdus uskoa huomiseen ja toivoa. Juuri kun olimme pistämässä lehteä painoon tuli samana päivänä Rovaniemeltä päätös, että kaupunki ei aijo korjauttaa vanhaa skeittiparkkia, vaan tahtoo ostaa skeittipalvelut kolmannelta osapuolelta, kuten Hoplopilta tai Santasportilta. Täten kaupunki tahtoo pestä kätensä rakentamisesta, kunnostamisesta ja ylläpidosta. Sydämmen pohjasta toivomme, että siellä päättäjät vielä heräisivät. Haluttu betoniparkki ei ole iso ja kun sen lasket kustannukset 10-20 vuoden ajalle, niin vuositason kulut jäävät hyvin hyvin pieniksi. Kiitos kuitenkin kaikesta Rovaniemi. Emme mekään sinua enää rakasta. 

Alkupohdinnat

”Noin viisi vuotta sitten aloin seurustella silloisen tyttöystäväni (nykyisen vaimoni) kanssa, joka asui tuolloin Rovaniemellä. Nykyisin Rovaniemestä on tullut perheemme toinen kotikaupunki. Olen täten saanut seurata melko likeltä Rovaniemen rullalautailun tilaa. Silloinhan tätä onkin helpoin kommentoida ja huudella sivusta – koska helppoa ei pohjoisen ukoilla missään nimessä ole.

Kun ensimmäistä kertaa vietin kaupungissa kesälomaani, skeittasin ja kuvailin paljon Wu-Tompan kanssa, ja puhuimme parkki- ja hallitilanteista. Siitä kesästä lähtien parkin osalta on pitänyt tapahtua jotain. Uusia kamoja ja lupauksia kunnostusbudjeteista on sen jälkeen valuteltu kaivoihin ja hukutettu erikoisten säästötoimenpiteiden ohella. 

Positiivisiakin käänteitä kuitenkin tapahtui. Skeittaajat pistivät itsensä likoon ja saivat avattua ensimmäisen oman hallin todella pitkän tauon jälkeen, ja kaupungin keskustaan avattiin myös ihka oikea skeittikauppa, Real Deal Rovaniemi (joka nykyään elää enää vain muistoissa, sillä Wu muutti Helsinkiin ja pyörittää nykyään osakkaana MFT:tä; Rovaniemi ei rakastanut, joten lähtö oli kaiketi helppo.) 

Ainaisen kissa ja hiiri -leikin tuloksena halli on kuitenkin saanut pitää paikkansa kaupungissa tähän päivään saakka, mutta nyt myös sen jatko on vaakalaudalla. Kaupungin intressit tukemiseen ovat minimaaliset, ja polte ulkoistaa palveluita ja pestä kätensä vaikuttaa huolestuttavalta.

Viimein mittani täyttyi sen suhteen, miten Rovaniemi kohtelee nuorisoaan kaltoin, kun kuulin, miten tällekin vuodelle luvatut rahat olivat vain ”kadonneet” budjeteista. Ellei Petri Kuusela (Rovaniemen nuoret rullalautailijat Ry:n puheenjohtaja) olisi itse ottanut asiaa puheeksi ja selvittänyt sitä, olisi myös tämä asia haudattu kaikessa hiljaisuudessa kesälomien aikana. Täten päätin suoraan soittaa vapaa-ajan lautakunnan (sivistystoimiala) puheenjohtajalle Antti Lassilalle ja keskustella hieman hänen kanssaan siitä, missä mennään. Kiitos Antille siitä, että vaivautui antamaan minulle kommentteja ja kertomaan meille, miksi Rovaniemi ei rakasta meitä.” -Sami Välikangas

 

Hyvää huomenta. Aloitetaan heti tällä jälleen uusiutuneella tapauksella, kun skeittaajien omin varoin tekemät rampit on jälleen purettu ja kuskattu pois. Kuka kaupungilla vastaa skeittiparkkien purkutuomioista? Jopa Matti Torvinen myönsi, että tämä oli virhe.

-En osaa tarkemmin kertoa yksityiskohtia liitteenä olleeseen juttuun ja purkamispäätökseen liittyen. En ollut ko. ajankohtana nykyisessä tehtävässäni. Mutta yleisesti ottaen päätöksen mahdollisesta purkamisesta tekee viranhaltija. Päätöksen täytyy perustua arvioon kohteen teknisestä kunnosta ja turvallisuudesta. Kohteen teknisen kunnon arvioinnissa käytetään asiantuntija-apua. Lisäksi kaikissa tämän kaltaisten kohteiden purkamisiin liittyvissä asioissa pitää ennakolta olla yhteydessä käyttäjiin ja alueen lähiyhteisöön (esim. skeittaajat, koulut, kaupunginosat tai kyläyhteisöt).

Varmaan kaikkeen muuhun oltiinkin – paitsi itse harrastajiin. Vaikka olen erityisesti kyselemässä ulkoparkin kohtalon perään, en voi olla kysymättä tässä samalla myös halliasiasta. Miksi kaupunki tukee yksityistä elinkeinoharjoittajaa, jolla on voittoa tavoitteleva yritys? Eli tässä tapauksessa Rollohallia. Tilanne on se, että skeittaajat koetetaan ajaa sinne väkisin ja samalla pistetään kapuloita oman hankkeen rattaisiin. Ymmärtääkseni nykyinen halli on melko pieni ja samoin myös sen kulut. Yhdistys pyörittää sitä talkooporukalla.

Itse olen kerran käynyt kaupungin sponsoroimassa Rollohallissa toteamassa tilanteen. Täytyy myöntää, että hinta on hurja, jos maksat vain skeittaamaan pääsemisestä. Lisäksi uskallan väittää, että sillä hinnalla odottaa hiukan erilaista skeitattavaa kuin nykyiset laitteet. Tällaisesta ei oikein ole kellekään etua, jos tämä jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Tukeminen on sikäli ok, mutta toivoisin, että sillä ei yritetä väistyä vastuusta ja etteikö myös oma virallinen skeittihalli saisi olla olemassa. Lisäksi olen kuullut myös täysin naurettavia huhuja jokseenkin maksullisesta ulkoparkista; se olisi ensimmäinen laatuaan suomessa.

-Täytyy myöntää, että en ole käynyt edes Rovaniemen skeittihallilla henkilökohtaisesti. Tietenkin tässä on myös sellainen puoli, että jos tällaiseen yhteistyöhön lähdetään, niin siihenhän täytyy sisältyä sopimukseen tietenkin se, että millä hinnalla harrastajat voivat siellä käydä, jos ja kun he joutuvat siitä kuitenkin jotain maksamaan. 

Sama tilanne se on Urheiluopiston eli Urkan kanssa: se on yksityinen palvelu, josta kaupunki omistaa toki osan ja ostaa asukkailleen vuoroja ja palveluita. Tällöin säästämme suuren summan tiloissa, siivouksissa ja muissa perinteisissä liiketoiminnan kuluissa. 

Kyllä tässä kuitenkin pidemmän päälle idea on se, että me pystyisimme takaamaan kuntalaisille ne palvelut ja säilyttämään kohtuullisen maksun, josko sitä on. Samalla me tuemme elinkeinorakennetta. Siinähän ei mitään pahaa ole, että meillä olisi täällä yrittäjiä ja työpaikkoja. 

Eli tämmöinen tässä on tämä konsepti. Meillä on täysin samanalaisia tapauksia tulossa esim. uimahallitoiminnassa. Se on samanlaisessa selvityksessä, ja sen perusinvestointi on jo 10 miljoonaa. Tässä kuitenkin puhutaan vain 10 000 euron summasta keskiarvolla. Eli loisimme uusia tapoja järjestää palveluita. Eli ne voidaan ostaa tai tuottaa omana tuotantona.

Mutta kuitenkin suurin pelko tässä on se, että pestään kädet pois tilanteesta, jolloin voidaan sivuuttaa skeittaajien oma halli ja varmaan myös kaavoittaa nykyinen alue johonkin muuhun käyttöön. Vähän sellainen hidas kuolema Rovaniemeläisille rullalautailijoille ja heidän työpanokselleen. Miten kaupunkiin vaikuttaa nuoriso ja sen muuttoliike? Paljonhan puhutaan siitä, että nuoret karkaavat isoihin kaupunkeihin tarjonnan ja palveluiden perässä, jolloin Rovaniemenkin kokoiset kaupungit kärsivät siitä eniten.

-Tärkein asiahan meille yhteiskuntarakenteen kannalta on koulutus. Meillä on erittäin hyvät lukio-, ammattiopisto- ja yliopistotarjonnat. Me tietenkin pyrimme tekemään palveluidemme kanssa mahdollisimman paljon yhteistyötä nuorison kanssa, jotta nimenomaan ne omat rovaniemeläiset nuoret jäisivät tänne Rovaniemelle eivätkä lähtisi esimerkiksi Ouluun tai Tampereelle. 

Mutta minusta yksittäisestä tapauksesta ei voi tässä tehdä esimerkkiä tai johtopäätöstä. Se on ihan päivänselvä asia, että nuorten hyvinvointi, koulutus ja harrastusmahdollisuudet ovat kunnossa. Niitähän me tänne tarvitaan: kasvua ja työpaikkoja. Mutta joku tasapaino tässä pitäisi pystyä luomaan. Lapset, nuoret ja vanhukset ovat kohderyhmänä sellainen, jolle on tarkoitus tarjota palveluita ilmaiseksi tai mahdollisimman edullisesti. Mutta me tullaan siihen, että jos naapurini on aikamiespoika, joka käy töissä ja tienaa ihan ok, tällöin voi olettaa, että hän voi ehkä harrastuksestaan jotain maksaakin.

Totta kai hallitoiminnasta kuuluukin jokin korvaus maksaa, mutta esimerkiksi ulkoparkeissa sellainen ei oikein toimi. Esim. 16 vuoden raja on aika kriittinen, koska tuolloin on hyvin lähellä se ikä, jolloin nuori valitsee vapaa-ajan ja harrastamisen välillä. Miten 16-vuotias voi olla pahimmassa syrjäytymisiässä vastuussa harrastuksestaan taloudellisesti? Kyllä ne rahat menevät johonkin aivan muuhun, ja harrastus jää. Kelakin luokittelee nuoren vielä 23 ikävuoteen saakka. Itseäni vain huolestuttaa se, kuinka poistyöntävä Rovaniemi on harrastamisen osalta nykyisin. Oma pieni perheeni on hyvä esimerkki. Minulla on oma yritys ja aktiivinen perhe, joka harrastaa paljon. Rovaniemi voisi olla tulevaisuuden kotikaupunkimme, mutta juurikin tällainen hidas alasajo on ehkä pahinta, mitä voin kokea omaa harrastustoimintaani kohtaan. Helpompi pysyä etelässä toistaiseksi. Vaikka skeittaus ei ehkä ulkopuolisille näytä niinkään ihmeelliseltä tai tunnu tarjoavan mitään, se on antanut monelle nuorelle paljon, ja aikojen saatossa ihmisiä on päätynyt sitä kautta erilaisiin ammatteihin – mm. valokuvaajia, videokuvaajia, nuoriso-ohjaajia, kauppiaita ja maahantuojia. Lista on loputon sen suhteen, mitä kulttuurillinen ala ja harrastus nuorille tarjoaa. Itsestäänhän se on kiinni. 

-Olet kieltämättä ihan oikeassa, ja myönnän kyllä sen, että juuri teidän kaltaisia perheitä ja yrittäjiä Rovaniemi tarvitsee. En missään nimessä sulje sitä pois. Tällaisia asioita totta kai pitää yrittää muistaa ja huomioida, mutta emmehän me sillekään mitään voi, jos joku ei muuta tänne jonkun palvelun puutteen vuoksi – olipa se mikä tahansa harrastus. Mutta näitä me pyrimme kuntalaisille takaamaan ja tarjoamaan parhaamme mukaan. 

Miten kommentoisit naapuripitäjän Sodankylän tilannetta? Minusta on ihan huvittavaa, että naapurin pieni ja pippurinen Sodankylä tarjoaa skeittaajille 100 000 euron arvoisen betoniparkkiavustuksen ja reippaasti tarttuu lapioon vielä tämän vuoden puolella. Luulisi jotenkin, että asiat voisivat olla juuri toisin päin, mutta ei. Sodankylä 100/100 pistettä.

-Noh, heh. Satun kyllä tietämään siellä ihmiset, jotka asioista päättävät. Onhan siellä eri tilanne. Sodankylä on kasvukeskus, joka haluaa nyt tehdä tuollaisia asioita, ja onhan se hienoa, että he pystyvät nyt siihen.

Jännä ettei Rovaniemi isompana tahdo. Tai jokin tai jotkut siellä toimivat jarruina.

-Totta kai tahdomme. Kieltämättä nyt on aikamoinen säästöpaine varmasti jokaisella kunnalla ja kaupungilla. Ajat ovat mitkä ovat. Asia menee nyt käsittelyyn meillä ensi viikolla (syyskuun loppu), ja kartoitamme, mitä voimme tehdä asialle. Ideaali olisi kuitenkin saada budjettia niin, että nykyisen parkin asfalttiosio korvattaisiin tällaisella betoniparkilla, joka kestäisi ja palvelisi pitkään. Asiat etenevät, ja pyrimme myös palvelemaan skeittaajia täällä totta kai, mutta tällaisten säästöpaineiden alla on myös hyvä muistaa, että yhteistyöhaluinen edunvalvonta tuottaa paremmin tuloksia kuin aggressiivinen. Ratkaisut pitää keksiä yhdessä ja miettiä, miten se palvelee mahdollisimman montaa osapuolta. Esim. voisiko skeittiparkin hiekkapintaista aluetta hyödyntää myös johonkin toiseen toimintaan. Tällöin ehkä sinne porttien sisälle astumisen kynnys laskisi hieman varsinkin nuorilla ja uusilla alan harrastajilla.

Toivottavasti meillä on hyvä kokous ensi viikolla ja saadaan liikautettua asiaa vähän eteenpäin. Ennen investointia on nyt tehtävä perusselvitys yhdessä skeittaajien kanssa.

Kiitos paljon! Arvostan, että jaksoitte varata aikaanne hieman tähän puhelinkeskusteluun. Toivotaan, että asiat tästä järjestyvät ja saadaan Rovaniemelle onnellisia rullalautailun harrastajia.

-Kiitos paljon. Tällaisia keskusteluja on ihan hyvä käydä läpi. Kiitos, kun soitit ja otit asiaa puheeksi.

Kuva: Pete / Kickflip / King Mutanen

 

 

 

 

 

Keskustele Facebooksissa