Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Marcus Hyöky (Hang Up 3/15)

11.11.2015 / Toimitus

My Favorite Thingsin Young G. Haastis julkaistu lehdessä 3/15


Makke on nuori mies nuoren miehen ajantajulla mutta aikamiehen rehdillä kädenpuristuksella.

Käytännössä tämä esiintyy esim. siten, että tässä taannoin oltiin sovittu, että lähdetään kuvaamaan. Puhe oli, että nähään Pitskussa. Kun me muut oltiin jo oltu tovi perillä, saapui Marcukselta viesti: ”Pitää käydä nopee siin matkal Eirassa”. Helsinkiä yhtään tuntemattomille voin vinkata, että Eira ei jää mitenkään matkan varrelle, jos Koskelasta lähtee Pitäjänmäkeen päin.

Tuntia tai varmaan lähemmäksi kahta myöhemmin, kun Marcus sitten vihdoin pääsi muun porukan matkaan, ei aikailusta ollut tietoakaan. Temput purkkiin alle aikayksikön varmoin ja kokenein ottein.

Young G. 

-Tume

Koska aloitit skeittaamaan? 

Joku 7 vuotta sitten koulumatkoilla 3. luokalla. Jollain markettikompletella aluksi Lauri ja Jaakko Lajoman kanssa. Jaakko sit jossain vaiheessa pyysi, että lähe ihan skeittaamaan, yrittään temppuja. Skeitattiin aluksi vaan jotain vesirännejä niiden pihalla, yritettiin mennä olliella yli. 

Tuliko Kontula sitten jossain vaiheessa kuvioihin? 

Joo, ekan kerran kävin Kontulassa 2008 skeittikoulussa: Enis ja Karvonen oli opettamassa, muistan kyllä vieläkin. Se oli kyllä siistii; sain samana päivänä ekan oikeen kompleten Laminasta – Tikarin dekki ja Valuen trukit. Enis ja Samu opetti fronttiollieta flätillä ja pumppaamaan kaaressa. Siitä saakka on kyllä muistanut Karvosen ja Enarin, vaikka en tiennyt ennalta yhtään, keitä ne oli. Nyt oltiin Addun reissulla, niin kysyin Karvoselta, että tietääkö se, että se opetti mua skeittaamaan.  Ei se mua muistanut sieltä, mutta siistiä, että nyt ollaan samassa tiimissä ja reissuilla. 

Tuossa tuli tuo Addu esiin. Sinulla on ollut niiden kanssa jotain sponssisäätöä?

Joo, MFT on hoitanut. Tulin yks päivä kaupalle, niin Oki tuli nykiin hihasta, että kiinnostasko Addu; vois saada kengät halvemmalla. Sitten aika nopeesti tuli parit kengät kuussa, ja olin jo Addun toimistolla tapaamassa Perttiä. Nopeesti se meni; en mä kauaa oo ehtinyt olla. Käytiin nyt porukalla siellä liiton iltasessareilla ympäri Suomea; esim. Oulussa. 

Mikä on ollu Adidaksen suosikkimalli, jolla olet tykännyt skeitata? 

Adi Ease on ollut aina hyvä lempikenkä jo kauan ennen ku Addu kuvioissa; nyt on tullut skedettyä Buse Vulcilla aika paljon. Vaikee kysymys; pääsee nyt kokeileen paljon eri malleja, ja kiitos siitä vielä Addulle.

Bs flip / Olari / Kuva: Mikko Kempas

Minkälaista skeittausta fiilistelet? 

Ihan kaikenlaista; sitä, että saa mennä omalla tyylillä. Saa tehdä mitä haluaa. Skeittaan edelleen paljon sen Laurin kanssa, ja just eilen oltiin sen kanssa kuvaamassa. Se on parasta, että voi vieläkin skedee sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa on alottanut. 

Mikä oli eka skedeleffa, jonka näit? 

Se Elementin leffa, joka tuli Kingpinin messissä joskus. Get busy living..haha!

Tume sanoi, että sulla oli joitain Jamaika-konnektioneita, joten kerropas siitä.

Mutsi on käynyt Jamaikalla melkein joka talvi 18-vuotiaasta saakka. Sillä on siellä melkein sukua, tosi hyviä kavereita, sellainen perheyhteisö, missä kaikki asuu samassa pihapiirissä erillisissä taloissa. Olin siellä ekan kerran 7-vuotiaana lomamatkalla pari kuukautta ja toisen kerran 11-vuotiaana. Mutsi tekee promoottorin hommia: tuo artisteja sieltä tänne ja hoitaa täältä tanssijoita sinne. 

Mites musiikki: pyöriikö reggae kuulokkeissa? Mitä muuta? 

Enimmäkseen räppi, reggae kans soi kuulokkeis, ja diggaan kans funky-meiningistä.

Onko sinulla ollut siellä lauta messissä? 

Viimeksi, kun olin siellä kolmannen kerran 2013, oli lauta mukana, ja kyllä mä siellä vähän rullailin. Me asutaan siellä vähän maalla, niin ei siellä oo mitään, missä voi skeitata, mutta kaupungissa voi vähän jotain tehdä. Siellä on yks jenkkijäbä rakentamassa nyt isoa plazaskeittiparkkia; siellä ei ole vielä yhtään parkkia. Ehkä sieltäkin alkaa tulla sitten skeittaajia; ei ole varmaan yhtään jamaikalaista skeittaajaa tiedossa. 


Pop shove-it / Suurpelto Kuva: Mikko Kempas

Mikä on meininki MFT:n kanssa? 

MFT on täysin kingi juttu. Muistan vieläkin ennen kun kauppa aukesi; olin Puplessa skedeen, Tume oli siellä ja näin Wun ekan kerran. Tumen tunsin hallilta, missä olin silloin kesäduunissa. Skeittasin siellä, ja oli aika kovat fiilikset päällä, kun oli jengiä paikalla ja vissiin Tume ja Wu tykkäsivät, koska seuraavana päivänä hallilla Tume tuli kyseleen, että miten olisi tällainen juttu. Olin vaan että khyyyyl! Eka sponssi ja ihan täydellinen meininki, kun kuuli, ketä on messissä ja mikä meininki. On ollut kyllä tosi fiilis meininki; esim Wu on ottanut alusta saakka tosi hyvin messiin. 

Mitäs dekkiä olet suosinut MFT:n valikoimista? 

Häppäri! Varma ykkönen. Control kans ylikova! Eka skedelafkapaita, joka minulla oli, oli muuten CTRL.

Osaatko nimetä ketään lempiskeittajaa?

Olen kyllä tosi huono näissä lempiskeittaajajutuissa. Mutta Sk8mafian koko tiimi on ylikova. Jimmy Caota olen fiilistelly tosi pitkään, ihan skidistä asti. Wes tietty. Suomiskedeyksestä Enari ja Pablo. 

Ootko osallistunut SM-kisoihin? Tai maistuuko kisat yleensä? 

Mitäs tässä nyt parisen kertaa osallistunut SM-kisoihin, joskus skidinä päässyt semifinaaleihin ja viime vuonna viides sija!

Onko teillä MFT:n kanssa mitään kuvaussuunnitelmia? 

Syksypätkää on kuulemma tulossa, ja siihen menee matskut. Laurin kanssa oon kuvannut paljon; se on oppinut kuvaan hyvin, ja melkein joka toinen päivä jotain matskua tulee. Varmaan niitä matskuja annan sit MFT-leffaan. 

Kiitoksia?

Mutsille ekana ja Tumelle, Wulle ja koko MFT-krewille. Addulle kans kiitoksia kengistä. Ja mummille kans isot kiitokset aina tuesta! Mummi täys kova! 

Crooked Transfer / Munkkivuori / Kuva: Mikko Kempas

Ensimmäinen kuva: Switch Crooks / MFT / Kuva: Mikko Kempas

Teksti: Mikko Kempas 

Keskustele Facebooksissa