Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

OSD 3 - Less talking more skateboarding

11.03.2014 / Hangup

Vähemmät puhetta, enemmän skeittausta. Vaikka yleensä skeitataan, niin puhutaan myös välillä. Tällä kertaa haastattelussa Jani Sotala, mies erikoistemppujen ja OSD-leffojen takana


12.3.2014. OSD pikahaastis – Jani Sotala. Haastattelijana Antti Lehtinen 

 

OSD on julkaissut uuden leffan, jonka ensi-iltaa vietetttiin Cafe Mascotissa jokunen viikko takaperin. Mistäs tässä OSD -kuviossa oikein on kyse ja ketä tähän yhteisöön kuuluu?

OSD yhteisöön kuuluu skeittareita, joilla on pitkä historia skeitin päällä, voisi sanoa että ydinporukka, keneltä on tullut leffoihin täydet partit on Rad Mike, Toni Hynninen Juho Liesmäki, Mika Uuksu ja minä, mut joka leffassa on aina ollut paljon muitakin mm. Kivi, Mäksy, Havis, Santtu Söderlund, Kaivos jne, eli aika kuningas jengiä!! Itse aloitin skeittauksen vuonna 1987 Tuusulassa, ja muistaakseni vuonna 90 sinne perustettiin skeittihalli, mikä oli hetken aikaa ainoa halli etelä-suomessa. Siellä tutustuin mm. Rad Mikeen ja näin Hynnisen siellä ekan kerran. Miken kanssa skeitattiin tutustumisen jälkeen aktiivisesti. Mun vanhemmilla oli videokamera minkä otin haltuun ja tehtiin 90-luvun alussa 3 leffaa, joista yhdessä oli mukana Toimisen Tomi ja me oltiin ihan fiiliksissä, koska Toiminen oli tuohon aikaan ihan kingi! Vuosina 2000-2006 mulla oli skeittauksessa taukoa, mutta jossain vaiheessa heräsin ja kelasin että haluun taas skeittaa. Mä soitin Rad Mikelle ja pyysin voisko se lähteä mun messiin ja näyttää jotain uusia spotteja ja ehkä kuvata jotain. Olin muuttanut Helsinkiin ja käytiin skeittaamassa enemmän ja pikkuhiljaa sessareille tuli mukaan Hynninen, Uuksu ja Liesmäki ja mä kelasin että et olisi tosi hienoo kuvata näitä jätkiä ja tehdä leffa ihan omaksi iloksi. Kelattiin et alle 30-vuotiaat ei pääse tähän leffaan, et me ollaan sen verran oldschool department! ja siitä nimi OSD!

 

Kuinka monta leffaa olette tehneet?

3 leffaa on tullut ulos, meillä on ollut rento aikataulu (2 vuotta per pätkä) johtuen siitä, kun kaikilla on perhettä, duunit ja kaikki ei asu samassa kaupungissa niin ei ole aina niin helppoa sopia sessareita, mutta aina ollaan saatu kuitenkin matskut kasaan. 

Hauska juttu meidän ekasta leffasta, kun olin junnu, niin luin vuoden 87 suosikista juttua skeittauksesta, missä haastateltiin herraa nimeltä Bosley ja siinä oli kuva missä Bosley veti streetillä handplantin ja mä olin innoissani et Helsingissä on tällänen jäbä, kuka nostattaa skeittauksen toista tulemistä Suomessa. Sit jostain välillä kuuli juttuja Bosleysta, vetää Statumilla jne, mutta tää jäbä oli mulle aina hieman mystinen, koska en ollut häntä koskaan edes nähnyt livenä..ekan osd leffan kuvausten aikana näin Hang Up-lehdessä Duken ottaman kuvan Bosleysta kontulan hallilla, missä se veti jotain rocket planttii ja olin ihan fiiliksissä et toi on se jäbä! Sit yks päivä olin skeittaamassa eltsussa ja tunnistin Bosleyn Duken ottaman kuvan ansiosta ja menin suoraan juttelemaan sille ja kerroin et teen leffaa, et voinko kuvata sua, Bosley veti ho ho plantin ja homma oli paketissa! Käytiin kuvaa parina päivänä ja sain partin aikaseks ja käsittääkseni se on ainoo partti mitä Bosleystä on koskaan tehty. 

 

Tässä tuoreessa leffassa vilahtelee myös useita skeittauksen legendoja rapakon takaa OSD -tarrojen kanssa ja mm. herra Chuck Treece nähdään myös skeittaamassa Suvilahdessa jne. Olet kierrellyt paljon pitkin maailmaa ja kohdannut useita skeittauksen legendoja reissuillasi. Kerro parit highlightit kohtaamisistasi.

Hauskoja reissuja on ollut, yksin ja kavereiden kanssa, yksi ikimuistoinen reissu oli muutama vuosi sitten Pariisiin missä hengailin Lance Mountainin kanssa ja pääsin näkemään 15 euron lipun hinnalla bändit Mcrad, Tommy Guerrero ja Ray Barbee and Mattson brothers..kun on junnuna katsonut Public Domain -leffan 1000 kertaa ja diggaillut samalla sitä musaa mm. Mcrad, niin olihan se tosi siistii kuulla Weakness ja muut sk8rock-klassikot livenä..

Chuck Treece Larun minillä (Kuva: Sotala)

Chuck Treece Larun minillä (Kuva: Sotala)

Chuck Treecen kanssa pidettiin yhteyttä ja hän kävi Suomessa The Lemonheads yhtyeen kanssa soittamassa ja käytiin Kiven kanssa näyttämässä Helsingin spotteja hänelle. Chuck diggaili Larun miniä ja Suvilahdessa otti sellaiset slamit että piti käteen saada jäitä, no onneks se ei haitannut Lemonheads-kiertueen jatkumista. 

Amsterdamissa tapahtui toinen siisti juttu, kun hengailin Chuckin kanssa ja sitten yht'äkkiä Tommy Guerrero tulee siihen juomaan nuottiöljyä, olin kuullut että vähän matkan päässä on poolikisat, missä on ilmaista bissee ja safkaa ja ehdotin että lähdetään sinne ja yllätyksekseni huomasin että skeittaan Guerreron ja Treecen kanssa Amsterdamin katuja, niin olihan se aika hieno hetki, kun on nuorena opetellut skeittaamaan mm.Guerreron tahtiin.

 

Luettele kolme kovinta skeittileffaa ja kolme kovinta skeittibiisiä.

Kovia leffoja on paljon ja nykypäivän skeittaus ja leffat on aivan käsistä, mutta ehkä mulle 3 kovinta on ollut Powell Peralta: Future primitive, H-street: Shackle me not ja World Industries: Rubbish Heap..pakko sanoo kyl viel lisäks Blind Video Days ja Public Domain.

Biisit on Mcrad:Absence of sanity album (alla), Sub society: a whole lot less ja Eight dayz : What`s so strange about me

 

Mitä haluaisit kysyä itseltäsi juuri nyt?

Et oisko aika taas sanoa less talking, more skateboarding!!

 

MIKA UUKSU + INTRO

 

JUHO LIESMÄKI

 

TONI HYNNINEN

 

MÄKSY

 

BLACK TOP PROJECT

 

RAD MIKE

 

JANI SOTALA (Partin biisi on Leden bändiä vuodelta 1994 – The First Bloom - Ain't Sayin' )

 

Keskustele Facebooksissa