Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Asfalttien kojootit

22.09.2015 / Toimitus

R & A festareilla esitetään tänä perjantaina Asfalttien kojootit. Jututimme lyhyesti leffan tekijää Sid Sirkiaa. 


Rakkautta & Anarkiaa -leffafestivaaleilla esitetään tulevana perjantaina Asfalttien kojootit -niminen dokumentti, jossa entiset ja nykyiset suomalaiset skeittaajat kertovat suhteestaan lajiin. Mukana on laaja kattaus eri sukupolvien edustajia 1970-luvulla skeittanneista lajin pioneereista Eniz Fazliovin kaltaisiin nykynimiin. Myös taustahahmoja haastatellaan, aina taannoista Baanan skeittigatea selvitelleeseen Pekka Sauriin asti. Oma lukunsa ovat aikoinaan skeitanneet musiikkialan julkkikset ja puolijulkkikset. Omasta skeittitaustastaan kertovat esimerkiksi muusikko Niko Ahvonen, yleissäätäjä Wallu Valpio ja Hanoi Rocksissa aikoinaan soittanut Sam Yaffa. Osalle näistä hahmoista skeittaus tuntuu olleen yksi harrastus muiden joukossa, joillekin taas isompi osa elämää.Jälkimmäiseen osastoon lukeutuu muun muassa HIM-yhtyeen Ville Valo, joka selittää ”Ogelin poolilla” idoleistaan Matt Hensleystä ja Natasista sekä muista tuon ajan skeittipaikoista, kuten Hyrylän hallista. Pitkän linjan aktiiviskeittaajista ääneen pääsevät muun muassa Hessu, Uuksu, Rad Mike, Kivi, Hynninen, Hakki ja Elffi. Mikään suomiskeittauksen virallinen historiikki Asfalttien kojootit ei ole. Pikemminkin se on sekalainen kokoelma tarinoita skeittauksen tiimoilta. Lajia ja sen hahmoja tunteva saaneekin katselukokemuksesta enemmän irti kuin täysi ummikko. Soitimme dokkarin ohjanneelle Sid Sirkialle ja kyselimme Asfalttien kojoottien taustasta.

Mikä on oma skeittitaustasi?

Olen sitä ensimmäistä aaltoa. Aloitin vuonna 1976, kun toin laudan englannista ja rupesin treenaamaan kaikenlaisia pyörähdyksiä. Se oli sitä aikaa kun poliisit eivät diganneet skeittareista, vaan sakottivat ja ottivat laudan pois jos skeittasit kadulla. Itselläni skeittaus sitten jäi, kun elämässä oli kaikkea muutakin. Aktiivisesti skeittasin 1980-lukuun asti. Skeitti oli sen jälkeen lähinnä matkustusväline. Oli mulla longboard jonkun aikaa, mutta joku pölli sen meidän taloyhtiön kellarista. Toki tunnen skeittareita.

Mistä tuli idea tämän dokumentin tekemiseen?

Juttelin Tom Elfströmin (Elffi) kanssa ja hän puhui skeittausta käsittelevästä kirjasta, jota oli tekemässä. Mietin, että tämä voisi olla myös hyvä dokumentin aihe. Sanoin sitten Elffille, että ruvetaan vaan tekemään. Hän otti yhteyttä nykyjunnuihin ja mä otin vanhoihin skeittareihin. Kuvasin paljon enemmän haastatteluita, kuin mitä lopulliseen dokumenttiin mahtui. Ajattelin, että niiden pohjalta voisi tehdä vielä kirjan, johon tulisi kokonaisuudessaan kaikki tätä varten tehdyt haastattelut.

Millä perusteella dokumentissa mukana olevat henkilöt valittiin?

Ideana oli haastatella sellaisia tyyppejä, joita skeittaus on koskettanut. Sellaisia, joille se on ollut osa elämää. Esimerkiksi Ville Valon kanssa haluttiin puhua vain sen skeittauksesta, ei lainkaan musiikista.

Dokkarissa nähdään välillä vanhaa arkistomateriaalia. Kenen arkistoista ne kuvaukset ovat?

Mika Löfgren keräsi paljon materiaalia. Toni Ritoselta sain myös vanhoja leffoja. Niille iso kiitos siitä.

Mikä on oma taustasi leffantekijänä?

Olen opiskellut elokuvaa Vancouver Film Schoolissa ja New York Film Academyssa. Tein mainoksia 90-luvulla ja olen kuvannut sen jälkeen vedenalaisia juttuja muun muassa Aasiassa. Olen ammatiltani myös sukelluskouluttaja. Lisäksi olen tehnyt musavideoita mm. Havana Blackille. Nyt suunnitteilla on pari projektia ja käsikirjoitusta.

Missä Asfalttien kojootit -dokumentin voi nähdä näiden festarien lisäksi?

Se lähtee Rakkautta ja Anarkiaa -kiertueelle kiertämään eri Suomen kaupunkeja. Myös muista leffafestivaaleista on ollut alustavaa puhetta.

Teksti: Valtteri Väkevä

 

http://hiff.fi/elokuvat/asfalttien-kojootit/

https://www.facebook.com/LosCoyotesProductions

Keskustele Facebooksissa