Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Tengu ­– God of Mischief

05.03.2014 / Hangup

Lehdessä 5/13 julkaistu erittäin päräyttävän Tengu – God of Mischief leffan arvio. 


Tengu ­– God of Mischief

Tengu on newyorkilaisen Colin Readin uusi, pykälää suurempi tuotanto, jolle pidettiin “maailmanlaajuinen” ensi-iltakiertue, ja muutenkin DVD:llä on vähän normaalia indieleffaa suurempi hype foorumeillakin nähdyn metroraideollien sekä tunteita herättäneen autoskeittauspartin takia. Hype on kerrankin myös aiheellinen, sillä itselleni Tengu on parasta, mitä on tullut nähtyä aikoihin. 

Colin Read on aiemmin tehnyt varsin viihdyttävän ja hauskan Mandible Claw -leffan (löytyy osoitteesta mandibleclaw.blogspot.com). Jo MC:ssa nähtiin kattoskeittausta ja muuta epätavallisempaa aktiviteettia, mutta Tengussa nämäkin kohdat on viety uudelle tasolle. 

Tengu sisältää siis partit, joissa skeitataan pelkästään talojen katoilla tai pelkästään metroissa ja metrotunneleissa samaan tapaan kuin aiemmin nähty autoskeittauspartti. Toiminnan eettis–moraalisia kysymyksiä voidaan pohtia foorumeilla erikseen, mutta äpäröinti on todella viihdyttävää katsottavaa. Koko leffan läpi skeittauksessa vallitsee muutenkin vähän samantapainen asenne; miten vähästä saadaan enemmän eli miten katukanttia tai metron penkkiä voidaan käyttää kuvaukseen mahdollisimman monella tavalla. 

Näiden “gimmikkien” ohessa itse “tavallinen” skeittaus leffassa on kertakaikkiaan loistavaa. Suurin osa skeittaajista on täysin tuntemattomia ja he kalpenevat varmasti flippitaidoissa kelle tahansa KatuLiigan osallistujalle, mutta se ei estä sitä, että mielikuvituksella ja vauhdilla saa ihmeitä aikaan. Skeittaus ei suurimmalta osalta ole mitään liiallista erikoisuuden tavoittelua, vaan vauhdikasta katuskeittausta mm. Nykin ja Friscon kaduilla. Erityisesti Frisco-osuudessa tuntuu siltä, kuin katsoisi jotain 2010-luvulle päivitettyä Half-lifen promoa, Sheepin Life of Leisurea tai Realin Non-Fictionia. Kertakaikkiaan täydellistä matskua. Leo Vallsin Frisco-osuus nousee suoraan top 10 -tasolle. Skeittauksen ohella myöskään editti ei ole mitään liian kikkailevaa, mutta silti hyvin panostettua. Leffan perusrakenne poikkeaa hyvin perinteisestä jätkä per partti -kaavasta. Musiikit luo paikoitellen varsin aavemaisen ja hämärän tunnelman, ja muutamat rap-biisit saavat aikaan sen, että pitää saada välittömästi tietää, mikä on kyseessä….siinäkin mielessä tulee vanhat hyvät leffat mieleen, että en muista, koska olisin viimeksi bongannut skedeleffasta saakelin kovan rap-biisin, josta ei ole mitään hajua, mitä se on. 

Päällimmäiseksi Tengun jättämät ajatukset ovat pohdinta siitä, kuinka skeittaus on menossa taas kohti 90-luvun puoliväliä ja sen jälkeistä muutamaa vuotta – mutta entistä siistimpänä. Pienet leffat ja pienet lafkat tekevät todella siistejä juttuja, ja rehti tekemisen meininki välittyy kaikesta. Skeittaus alkaa olla taas enemmän “kulttuuria” kuin kaupallista toimintaa. Tengu on vielä kulttuuria myös siinäkin mielessä, että sen ensi-iltakiertueen yhteydessä järjestettiin taidenäyttely. Skedetaidenäyttely kuulostaa aina vähän epäilyttävältä, mutta tässä tapauksessa ainakin kuvien perusteella vaikuttaa myös tämäkin puoli olevan hanskassa. Suosittelen tilaamaan. Indie-skedeleffoja tulee paljon; suurin osa niistä on aika hyviä, mutta Tengu on yksi parhaista, joita olen nähnyt.

Jaa, mikä muuten on Tengu? Tengut ovat japanilaisessa mytologiassa esiintyviä henkiolentoja. Tengua tarkoittavien kanjien käännös on yleisesti luettavissa kuitenkin ”taivaalliseksi koiraksi”. Ulkomuodoltaan tengut ovat joko puoliksi ihmisiä ja puoliksivariksia tai punakkanaamaisia, isonenäisiä vuorten erakkoja. Tenguilla on kieroutunut huumorintaju, ja ne pystyvät muuttamaan muotoaan halutessaan. Niiden uskottiin tekevän paljon piloja ihmisille, mutta tengujen suosikkiuhreina pidettiin buddhalaisia munkkeja. Tengut näkivät paljon vaivaa pyhien miesten viettelemiseksi harhaan. Uskottiin jopa että ne sitoivat munkkeja puunlatvoihin täyttääkseen heidän mielensä ahnein ja ylpein ajatuksin. Ne myös saattoivat valmistaa lannasta juhla-aterian munkeille. (Wikipedia)  -Kempas

 

DVD:tä löytyy: www.mandibleclaw.bigcartel.com

 

(Arvio julkaistu lehdessä 5/13)

Keskustele Facebooksissa