Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Viimeinen Otos Full Movie

10.06.2015 / Toimitus

Jyväskylän suunnalta on tullut ulos Viimeinen Otos ja kyselimme leffan tekijältä, Ville Leppäseltä, mikä Otos on mitä tämän leffan tekeminen piti sisällään. Varsin kovaa skeittausta ainakin. 


Mikä on Otos? 

Minun, Pelkosen Aapon ja Eeron sekä Juho Nymanin kanssa Asmalammella/Vaajakoskella perustettu skeittitiimi. Siihen aikaan tiimit oli kova sana ja me haluttiin kanssa semmonen, joten nimi piti  keksiä. Yläasteella, matkalla koulusta kotiin mieleeni tuli OTOS, Original Team Of Skateboarders. Vanhemman sukupolven Asmalammen Tuote ja Nolla.netistä tuttu Teos varmaan antoi suuntaa :) .  Parin leffan ja ensi-illan jälkeen otoksesta muovautui ehkä vähän enemmän yhteisö kuin vain skeittitiimi. Se yhdisti Vaajakosken kaveriporukkaa, ja sessareilla sekä ensi-illoissa olikin useasti monia muitakin kuin vain skeittiukkoja. Vaikka skeittaajien osalta otos ei enää liity juurikaan Vaajakoskeen, niin suuri tunneside sinne ja niihin arvoihin kuten yhteisöllisyyten on säilynyt ja sitä olen yrittänyt pitää myös yllä. Elämä vie kavereita helposti eri suuntiin, mutta Otos ja Otoksen ensi-illat on ollut yksi asia mikä on yhdistänyt pitkienkin aikojen jälkeen.

Otoksella on kaksi aikakautta. 2003-2008 mikä oli tiiveintä aikaa ydinporukalla (Leffa/vuosi). Sitten oli kahden vuoden tauko ja 2011 aloitettiin Emil Bagdasarovin kanssa homma uudelleen. Iso kiitos Emulle taidoista ja intohimosta tekemiseen!

Keneltä löytyy partteja uusimmasta Otoksesta ja missä määrin porukka on pysynyt samana jos vertaa ensimmäisiin Otoksiin?

Kokopitkät löytyy Olli Ilmoselta, Onni Saltevolta, Viljami Rajalalta, Itseltäni, sekä Samuel Moilaselta

Tero Lehtinen & Tuure Vanhanen jakavat yhteispätkän, kuten myös Topias Manninen & Emil Bagdasarov

Yöllä kuvatun osion isännöi Tuukka Rautopuro, Juho Laurio sekä Lahtisen Jussi ja Matias.

Useissa pätkissä on cameorooleissa vahvaa edustusta mm. Stefan Snellmanilla, Janne Törmäsellä, Samu Paanasella, Toni Mustosella, Niko Puhakalla, Eetu Sundvallilla sekä Eppu Vatasella. Myös Niko Huikolta ja Sandelta saatiin pari juttua Leffaan mikä oli kova juttu itselleni.

Olen perustajaporukasta ainut kuka vielä skeittaa. Mutta ns. vanhasta otoksesta mukana on Niko Huikko (kanssani ainut kuka on skeitannut jokaisessa täyspitkässä otoksessa), Topias Manninen (2005), Emil Bagdasarov (2007) ja Viljami Rajala (2007).

Onni Saltevo luovutti ekat parttimatskunsa mulle 2009 ja siitä asti editoinut hänelle pätkiä (kaksi ensimmäistä pätkää elokuvaan ”Ikuisuusprojekti”).

2011 mukaan tuli Tero Lehtinen, Tuure Vanhanen sekä Samuel Moilanen

Ogin ensiesiintyminen otoksissa tapahtui Ensimmäisen Otoksen friends-osiossa (2003), mutta uusimmassa on hänen ensimmäinen täysi partti.

 

Piditte ensi-illan erikoisessa paikassa, kerro vähän miten meni?

Olin miettiny sitä jo pitkään edellistenkin ensi-iltojen kanssa että ulkoilmanäytös ois kova. Se sit jäi useana vuotena vaan ideatasolle. Ensi-iltojen suhteen ollu aina hyvä tilaisuus haastaa ideoita ja kokeilla jotain uutta.

Jyväskylän Harjulla koiraani ulkoiluttaessa ja Harjun kesäteatterin penkkejä skeittispottina miettiessäni hoksasin et tässähä o loistava paikka, jos vaan sähköt natsaa. Kavereiden oli aluks vaikee nähdä sitä mahdollisena ja monet halus pitää vanhassa ja tutussa paikassa missä pidettiinkin kaksi huikeeta ensi-iltaa 2011 & 2013. Mut sain Lehtisen Teron ylipuhuttua ja Tero selvitteli ja lähti jeesaa ja tukee täysillä ideaa, iso kiitos Terolle! soitettiin ja saatiin paikka käyttöömme sähköjen kanssa. Suurin muuttuja sääolosuhteiden lisäksi oli ajankohta. Toukokuun lopussa on valoisaa ja leffaa ei voi keskiyölläkään näyttää kun paikka sijaitsee asuintalojen läheisyydessä. Mutta lopulta kaikki sujui mainiosti ja venytettiin näytöksen alkamista puolella tunnilla ja klo22 auringon laskiessa n.150 henkeä istui Harjun metsäisessä kesäteatterissa katsellen skeittileffaa.

Paikan vuokra ei ollut kallis, mutta muita kuluja tuli. Pääsylippuja emme myyneet, vaan laitettiin vapaaehtoinen kolehti pystyyn.Yhteistyökumppanit sponssas hattuja ja paitoja, joten kolehtiin osallistumalla osallistui sit arvontaan mikä suoritettiin ennen näytöstä. Porukka lähti hyvin messiin ja oli todella hienoa että saatiin niin paljon kerättyä kolehtilippaseen. Voittoahan tällä ei tehty, mutta oli unohtumaton ensi-ilta Viimeiselle Otokselle.

Kaikki sujui lopulta kaiken suhteen todella hienosti. Kaverit jeesas järkkäämisessä ja purkamisessa sekä kelit suosi ja porukkaa oli huikea määrä.

Iso kiitos paikallaolijoille.

 

Leffassa on hyviä some-viittauksia, ootteko kovia Instan näpyttäjiä? Kuka on kovin somettaja Otoksen porukasta?

Some on nykypäivää niin hyvässä kun huonossakin. Se on aitoo, mutta niin erilaista kun tämä ei-virtuaalinen muaailma. Ite latasin instagramin vasta viime syksyllä ja sen jälkeen onkin kännykän ruutua tullu kateltua entistäkin enemmän. Kait me kaikki sometellaan jonku verra :D @ollil ja @saltevonni ottaa aika tyylikkään hillitysti tota Instageimiä haltuun, mut meikä siellä varmaa eniten notkuu.

 

Minkalaisella kalustolla kuvaatte? Ja millä editoitu?

Suurin osa on Canon 600d:lla kuvattu. Perus fisu ja kittilinssiä vähä parempi teleobjektiivi. Leffasta löytyy laidasta laitaan  kännykkä-, videokamera- ja järkkärimatskua, sekä eri fps:ssää ja resoluutiota. Fiilis on tärkein, sit temput ja kuvaus. Kuvanlaatu edellä ei menty.

Editointiin käytän Premiere Pro:ta ja jonkin verran After Effectsiä

 

Kuinka tosissan homma on otettu? Leffassa kumminkin melkoisen kovia juttuja niin uhrautuiko porukka tosissaan että saadaan kovaa matskua kasaan? Mitkä oli kovimmat hinkkajaiset tai sattuiko vakavampia vammoja?

Tosissaan mut ei tosikkomaisesti, niinkun kiekkoleijona #164 Mika Nieminen aikoinaan sano.

Ollu makee juttu et monet semi-pro-tykittäjätki lähti mukaan tähän projektiin. Kumminki kaverileffa ja esim. Ogilla ja Onnilla ollu muitakin projekteja päällä minne on matskua tarvinnu, niin hienoa ollut huomata et ukot on luottanut ja uskonut Otokseenkin.

Jokainen oli kyllä hyvin mukana ja myös uhrautumistakin näki kaikilta. Nykyään sitä luulee osaavansa valita taistelut paremmin ku junnumpana, kunnes huomaa et juttu minkä piti mennä parilla yrityksellä ni ei oo mennykkää vielä tunnin jälkeen, ja sillon sen vasta haluaakin päälle.

Kun on skeitannut ja kuvannut kohtalaisen monta vuotta, niin ei enää välittäs hinkata montaa tuntia jonkun tempun takia, mut silti joskus sitä löytää ittensä niistä tilanteista ja palkitseehan se kun saa kovan jutun nauhalle. Varsinkin kameran takana sitä haluaa tsempata et kaveri voittaa sen taistelun, ja mun mielestä se voitetaankin sit yhdessä tai ainakin se voitetaan helpommin yhdessä. Mut aika rennosti tätä projektia kaks vuotta kuvattiin ja hommat saatiin nopeesti purkkiin. Jokasella oli muutamat jutut mitkä tuli vaikeemman kautta. Omissa manuaaleissa joskus meinas vähä karata toi hinkkaaminen, mut yllättävän nopeesti niitäkin tuli.

Itse hinkkasin kahtena yönä (yht.3-4h) pätkäni lopussa olevaa ss nosemanual fakie ollie ss nosemanualia. Kiitos Lauriolle kuvauksesta ja maltista

Moilasella oli hieno taisteluvoitto yölinjassa mikä loppuu fakie360flippiin kolmosista.

Saltevon huikein taistelu oli linjan kanssa mikä loppui switch hardflippiin seiskoista

Mainitsemisen arvoinen on Tero Lehtisen viimene miähen korkune fs poppari viikko ennen ensi-iltaa.

Ogi veti jokaisen egalla, toisella vähä paremmin.

Mitään isompia loukkaantumisia ei kuvatessa onneks tapahtunut. kop kop

 

Minkälainen meininki Jyväskylässä 2015?

Hyvä meininki! Skeittiseuraa riittää, seppä voi hyvin ja kurbit saa kyytiä. Käsittääkseni tekninen osaaminen on aika korkealla.

Vatanen with no limits. Stefu Snellmann ja hänen reilu vuoden mittainen ”hyvä skeittipäivä”. Junnut kehittyy kovaa vauhtia ja leffojakin tekevät, mikä lämmittää mieltä.

 

Top-3 Suomiskeittaajat Jyväskylän ulkopuolelta?

Jeremias Delgado

Kinkku & Toni Mustonen

Joni Kiiskilä

 

Entäs Jyväskylästä?

Ogi

Samuel Moilanen

Onni Saltevo

 

Ja vielä kolme spottia joiden takia kannattaa tulla Jyväskylään?

Pimbledon

Sepänaukio

Vaajakosken porraskurbi

 

Oliko tämä todella viimeinen Otos?

Kyllä, mutta never say never. Olen tehnyt puolet elämästäni (13-vuotta) Otoksia, joten tämä on itsellenikin pieni haaste kokeilla jotain uutta. Eiköhän skeittileffojen teko vielä jatku jossain muodossa.

Eiköhän skeittileffojen teko vielä jatku jossain muodossa.

www.otosblogi.blogspot.fi

 

Keskustele Facebooksissa