Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

SUVILAHTI DIY – SAMPO – valokuvia skeittiparkista

01.04.2019 / Toimitus

Näyttely on jatkoa aiemmalle ’Suvilahti DIY - Talkoot’ (2014) näyttelylle. Kuva skeittareista piirtyy Parkin ylläpidon, skedeilyn ja heidän omien juttujensa kautta. 3-30.4-2019 Galleria KAJAVA, Vallilan kirjasto, Helsinki

 


Kalasataman uudisrakentaminen ahdistaa ja kuukausien "festarisuma" estää Parkin käyttöä köyhdyttäen Suvilahden "vapaa kaupunki" aluetta. Muodostuu ostareiden jäsentämä kaupunki.

Arkkitehdit on valjastettu tuottamaan tehokkuutta. Juhani Pallasmaan "Maailmassaolon Taide" -kirjoituskokoelma arkkitehtuurista ja taiteesta, Painatuskeskus/Kuvataideakatemia 1993, on visiona ohitettu. Autottomuus ja "pystysuuntainen  kasvu" on pikemminkin alusta bisneksenteolle, globaalille rahastamiselle, Yksi osoitus "tytäryhtiöiden Suomesta".

Suvilahti Diy Park’n talkoot synnytti omatoimisuuden ja joidenkin urakoitsijatahojen tuen kautta edelleen toimivia pienfirmoja, sekä kokosi yhteen skeittiparkkien suunnittelijoita. 

Jos näyttelyni saa yhdenkin päättäjän uskomaan ja antavan mahdollisuuden parikymppisille rakentaa tulevaisuuttaan, edes autotalliurakoitsijan muodossa, niin ilahdun muutoksesta.

Kuvaajanmieleni hamuaa yhteiskunnallisten muutosten ymmärrystä. Onko emotionaalisten tunteiden kuolettaminen ymmärrettävissä. Pitäisikö sana ’me’ kirjoittaa muotoon ’me too’.

Tai arvottaa se. 

Halussani puolustaa edes jossain määrin toimeentulevaa "paikallista Suomea", näen samaa kuin Meksikon Pueblo-intiaanien tahdossa puolustaa matriarkaalista kulttuuriaan,  emotionaalisuuden arvottamaa yhteisöään, Kiwa-asukastalojaan kuin toimeentulonsa reviirejään.

Paluuta  80-lukuun ei ole, on hyvä kuitenkin muistaa, kuinka  kaikille avoimien osuuskuntatoimintojen arvot katosivat yhteiskunnastamme. 

Kuinka paljon niiden eteen sukupolvet tekivätkään töitä.

Voisimmeko lainata jo olemassa hyviä käytäntöjä uudemmasta ajasta? Ehkäpä naapurista, tai muista itämeren ’länsivaltioista’, tai edes vuokrata sivistyneitä, oman humaanisen kirjallisen ajattelunsa kautta näyttöjä antaneita yhteiskuntapoliitikkoja.   … Edes autotallillisen verran… -Hartti Ahola

 

3. – 30.4.2019 Galleria KAJAVA, Vallilan kirjasto, Helsinki

Keskustele Facebooksissa