Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Suomen rullalautailumaajoukkue matkaa turvallisin puittein kohti Tokiota

18.01.2019 / Toimitus

Tämän viikon keskiviikkona 16.1 pidetty Suomen rullalautailumaajoukkueen julkistamistilaisuus Helsinki Think Companyn tiloissa Helsingin Yliopiston hallintorakennuksessa, järjesti laajasti edustetulla mediaväellle montakin yllätystä. 


Suurin yllätys oli luonnollisesti maajoukkueen nimilistassa löytynyt, Kaliforniassa Oceansidella asuvan Lizzie Armanton, nimi. Armanton isä on suomalainen ja asuu Suomessa. Tämän kautta Armantolla on ollut syntymästään saakka kaksoiskansalaisuus, joka mahdollisti suoran tien maajoukkuepaikkaan. 

Armanto on tässä suhteessa todella iso nimi: X-gameseista on streetillä voitto (2013) ja hopea (2016), ja esimerkiksi Vanssin järjestämissä vertti- ja pooliskaboissa Armanto on kestomenestyjä. Lisäksi hän on vetänyt ensimmäisenä ja ainoana naisena loopin. Kysyttäessä suomisuhteesta hän aidosti myös vannottaa kokevansa yhteyttä Suomeenkin. Asuinpaikkansa puolesta Armantolla on luonnollisesti puitteiden suhteen huomattava etu. ”Totta kai se tekee skeittauksen huomattavasti helpommaksi Ja skene yleisesti on tietty siellä.” Surffaustaitojaan hän kommentoi, että ”ei edes lähellä mitä tulee skeittaukseen”, mutta myöntää nauttivansa vedessä olemisesta yleisesti. 

Armanto näkee olympialaiset mahdollisuutena skeittauksen yleiselle kehitykselle: ”Se tekee skeittaukselle mahdollisuuden olla esillä isolla korokkeella, ja tulee luomaan paljon mahdollisuuksia skeittaukselle. Mä haluan olla mukana tukemassa parhaiten, miten kykenen.” Armanto näkee, että skeittaus on siinä suhteessa etuoikeutetussa asemassa, että se voi yleisesti katsoa snoukkausta esimerkkinä, miten kehittää lajia, toisaalta tehdä asiat myös onnistuneemmin. ”Snoukkaus on kyllä tässä suhteessa tehnyt jalkatyön kaikille lautailulajeille.”

Armanton oma staili on kaari- ja verttivetoista ajelua, plantteja ja bonelesseja, old school henkisiä tailtappeja ja craileja sekä luonnollisesti isoja aireja. Tämä tietysti herättää jo omia spekulaatioita Tokion olympialaisten kisakamoista. ”Siellä tulee olemaan sekä parkki, että streetti ja parkki tulemaan saman henkinen kuin Vanssin järjestämissä Park Series -kisoissa.” Vaikkakin kisakamat jossain määrin eroavat näissä kisoissa toisistaan, voidaan tällä perusteella olla varmoja, että poolissa ja kaaressa tulee tässäkin suhteessa Tokiosta Armantolle linjoja löytymään. Armantolla kuuluu myös sponsoriensa linjoilta omaa aktiivisuuttaan. ”Birdhouse tekee tällä hetkellä minivideota. Vans pyörii tapansa mukaisesti, mä tulen olemaan osa niiden mallistoa, mikä tietysti on jännittävää.” Armanto on Suomessa julkistamisen tiimoilta maassa vain tämän viikon perjantaihin asti, mutta on mahdollisesti tulossa uudestaan jo ensi kuun alussa. Näin ollen on pieni mahdollisuus, että hänet nähdään jopa Tampereella Trelogyssa. 

Lizzie Armanto.

Armanton mukana olo joukkueen listalla, Jaakko Ojasen ja Kasperi Kropsun lisäksi, mahdollisti toisenkin jymy-yllätyksen. Nimittäin, että Suomen Olympiakomitea kiinnostui antamaan Armantolle ja Ojaselle huippu-urheilun yksilötukea: ”Jaakko, kun oli X-gamesseissa viime vuonna kahdeksas [Oslossa], todettiin että okei, kyllä täällä alkaa potenttiaalia nousee. Lizzien mukaan tulo vahvisti entisestään tätä tilannetta, onhan kyseessä maailmanluokan urheilija. Meillähän luokitellaan urheilijoita sen mukaan, kuka on top12, kuka on top8 ja Lizzie on siinä luokassa. Joka mahdollistaa sitten vähän isompaa tukea. Jaakkokin on toivottavasti matkalla sinne. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle.” kertoo Olympiakomitean tarkkuuslajeista sekä soudusta ja melonnasta vastaava lajiryhmävastaava Kimmo Yli-Jaskari. Hän arvioi Armanton mukana olon nostavan myös skeittauksen julkisuusarvoa mediassa.

Olympia-aatetta mainostoimisto Nord DDB:n puolesta eteenpäin vievä Samuli ”Hessu” Heino julisti juhlallisesti kaiken kukkuraksi, että ensi viikolla tullaan kuulemaan uutisia myös maajoukkueen sponsoreihin liittyen. ”Huippu-urheilun yksilötuki on tietysti hieno juttu, mutta joukkuetta se ei vielä vie eteenpäin. Yksi ja tuttu turvallinen suomalainen sponsori tullaan ensi viikolla julkistamaan. Sillä me saadaan tehtyä tämä. Sitten on tietty meidän firma (Nord DDB), Lauri Vassinen rakkaudesta lajiin, Timo Aalto rakkaudesta lajiin ja Pablo Films rakkaudesta lajiin. Ilman meitä tätä ei tapahtuisi ollenkaan, mutta rahapuolella saadaan perushommat järjestettyä eli lennot skaboihin, sponsorin turvin. Mutta kaksi isoa tarvittaisiin vielä lisää.” Näin voi sanoa, että mediakoneisto ainakin totisesti pelaa. 

Jaakko Ojanen.

Hessu myös väläytti maajoukkueen osalta joukkueen ovien olevan avoinna kaikille. ”Sinne haetaan. Meille tulee verkkosivut, jonne tulee lomake, josta voit hakea joukkueeseen. Käytännössä olisi hienoa, että liitolla olisi rosteri skeittaajia, sanotaan 8:sta 10-12:n, jotka itse ilmaisevat haluavansa olla mukana. Ja sitten per karsintakilpailu, sieltä pystyy nostamaan ja lähettämään yrittämään skaboja ja sitä kautta saada menestystä. Tässä kuitenkin kilpaillaan ja pyritään saamaan niitä kansainvälisiä pisteitä. Tosin tässä pitää huomioida, että strategia tälle tulee jossain vaiheessa joka tapauksessa.”  Kansainvälisesti epäselvyyttä vielä aiheuttaa yleisesti pistejärjestelmän kehittäminen ja miten niitä tullaan keräämään. SM-kisojen osalta kuitenkin jo esimerkiksi varmaa, että nämä kerryttävät pisteitä, koska nämä rankkaavat maan sisäistä rankingia. ”Kun koko pistekuvio on kunnossa, niin varmaan strategiaa aletaan kehittämään. Se tietysti tulee kanssa huomioida, että mahdollisuuksia per laji on saada kolme kisaajaa olympialaisiin. Mutta karsintakilpailuihin pääsee vain kaksi per maa per laji. Siinäkin suhteessa tilanne on hämmentävä.” Hessu myöntää, että asiointi voisi tässä suhteessa World Skaten kanssa tällä hetkellä paremminkin esimerkiksi tiedonkulun suhteen. 

Ojasen osalta esimerkiksi Rio de Janeirossa olleista SLS World Chamionshipeissä kävi täpärästi, että Ojanen ei sijoittunut 48:n parhaan joukkoon ja näin päässyt SLS Tourille automaattisesti. ”Jaakko teki fs alley-oop fiftarin feikkiin. Törkeen vaikea temppu, mutta se oli siellä aivan liian helppo temppu.” Hessu hehkutaa Rion osalta yleistä suhtautumista Jaakkoa kohtaan. ”Jengi oli todella fiiliksissä siitä, kuinka se tuo luovuutta mukaan siihen kisakonseptiin.” Keskiviikkona Jaakko oli Thrasherin kutsumana maailmalla, eikä siten maajoukkueen julkistamistilaisuudessa. Kropsun uusi vuosi taas on lähtenyt käyntiin työkiireiden merkeissä. Maajoukkuestatus ja ranking-pisteet eivät tässä suhteessa hänen kalenteriaan itsessään täytä. ”Mä menen sinne, minne mut lähetetään. Ei stadilaisella köyhällä nuorella miehellä ole varaa kiertää ympäri maailmaa.” Sponsoreilta ei tällä hetkellä irtoa resursseja Kropsua ympäri maailmaa lennättää, vaikkakin esimerkiksi Ponke´s on Kropsun kerran Tampa AM:hin kustantanutkin. Jos ei ole rahaa, niin Kropsu on saanut kuitenkin viime kesäiset nilkkavaivansa melkein kuntoon. ”Kesällä nilkka oli neljä kuukautta paketissa. Nyt ollaan miltein 97%:sti kunnossa. Ei ole voinut oikein muuta, kuin kävellä pitkiä matkoja ja käydä skedeemässä. Ei se millään muulla parane. Kuntosalillakin toki on käyty.” Tällä hetkellä nilkassa tuntuu ainoastaan pieni luunsisäinen kiristys, mikä tuntuu jäykkyytenä. ”Rappusista olen yrittänyt pysyä vähän kaukana, kun tuli muutenkin pieni kammo, kun tippui sinne portaisiin. Pystyn hyppiä ja ottaa kaiken impactin vastaan, mutta kun menee himaan, niin kyllä huomaa skeitanneensa.”

Kasperi Kropsu HELride-tapahtumassa.  

 

Kommentti: Ehkä olympialaiset tekevät kaikelle sittenkin ihan hyvää

Tokiosta ja olympialaisista on vängätty niin kauan, kun tieto skeittauksesta olympialaisten näytöslajina tuli julkisuuteen. Moni on tuominnut ja manannut koko olympialaiset ja olympia-aatteen alimpaan helvettiin, toki on monia, jotka ovat suhtautuneet kulttuurin ”urheellistumiseen” aidolla mielenkiinnolla ja avoimin mielin. Aikataulullisesti nyt näytti kuitenkin kerrankin menevän oikeastaan paremmin, kuin hahmotelluissa ”paras mahdollinen skenaario” -tyylisissä luonnostelmissa. Armanton mukaantulo poisti skeittauksen ja olympialaisten suhteesta ainakin Suomen osalta jatkuvaa epämääräisyyttä. Tätä kautta julkistettu maajoukkue sekä sen avoimuus myös poistaa turhan spekuloimisen nimiltä. Armanton mukaantulo antaa myös valmiin paletin, miten Tokioon tullaan tähtäämään, sekä vielä parempaa, lisää yleistä kiinnostusta skeittausta kohtaan. Skeittaukselle tulee ulos julkisuuteen ulospäin suuntautuneet kasvot, maailmanluokan tähti herättää kiinnostusta myös kulttuuria sekä muuta maajoukkuetta kohtaan, sekä ennen kaikkea voi vetää skeittaukselle lisää tukea ja harrastajia. Olympialaisten ja skeittauksen keskinäisessä yhtälössä on vielä epäselvää. Kun oma kotitontti on kunnossa, voi painetta lisätä myös globaalisti asiaa edistäviin tahoihin. 

https://www.instagram.com/chasingthespot/

#chasingthespot

Teksti: Joonas Pulkkinen Kuvat: Keke Leppälä

 

Keskustele Facebooksissa