Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Simple Session 2.-3.2.2019

10.01.2019 / Toimitus

Tom Penny saapuu mystisesti paikalle Supran avaruusbootseissa. Adrien Bulard skeittaa Pennyn legendan mukaisesti ainoastaan kisaraninsa ja tekee kaiken päälle. Adam Dyet on heikoissa edellisillan jäljiltä. Eniz on finaaleissa.. Kadotettuja ja uudelleen löydettyjä frendejä ympäri Tallinnan vanhaa kaupunkia. 


Epäselvyyksiä Hang Upin toimituksen kesken siitä, mitä takseja kannattaa käyttää. Life of Ryanin kuvaustiimi kuvaamassa kalkkunanväristä toimittajaa tämän haastatellessa Sheckleriä… Omat muistoni Simpel Sessioneista, sittemmin Simple Sessioneista, ovat lämpimät ja hyvät. Tallinnaan tekisi tässä mielessä jo itsestään mieli uudestaan. ”Simppelit” porskuttavat vuodesta toiseen, mutta mikä on menestyneen tapahtuman salaisuus? Risto Kalmre, yksi tapahtuman perustajista ja vastuuhenkilöistä, valotti Hang Upille konseptin historiaa ja tapahtumatuotannon reseptiä. 

Chris Russell - Fs 5-0 - Photo: Terry Morellec

Simpel Session on itsessään vanha, jo Tartosta periytyvä, baltialainen kisaklassikko. ”90-luvun lopussa meitä oli joukko skeittareita ja bmx-pyöräilijöitä kotikaupungissani Tartossa. Siellä oli paska parkki, jossa oli kämäinen puoliramppi, funbox ja outo miniramppi verttikaarella.” Parkkiin oli kuitenkin tartolaisilla skedeejillä ja bmx-rippaajilla läheiden suhde. Sitä haluttiin kehittää. “Isäni auttoi minua järjestämään tapaamisen Tarton pormestarin kanssa, ja luonnostelimme porukalla idean oikeasta kunnollisesta parkista. Onneksemme pormestari piti ideasta, antoi meille palan maata ja jopa järjesti asvaltoimisen.” Parkille löytyi nopeasti sponsoreita, mitä kautta saatiin rakennettua ensimmäiset rampit. ”Jostain syystä halusimme kunnollisen vertin, ja meillä ei ollut paljon rahaa muuhun, joten ekana vuonna meillä oli silti pitkälti samat kamat edeltävästä parkista.” 

Kalmre ja Tarton lokaalit halusivat avata parkin jollain tapahtumalla. ”Meillä oli ollut muutama tapahtuma Riikassa ja Tallinnassa jo parin vuoden ajan, ja meillä oli idea siitä, mitä halutaan. Sillon meillä oli tosi kapea skene. Oli vain joukko tyyppejä, jotka skeittasivat ja ajoivat pyöriä yhdessä. Kirjaimellisesti koko maassa oli vain muutama skeittaaja ja bmx-ajaja, joten oli järkeä tehdä ”multisport”-tyylinen tapahtuma.” 

Tämä kaikki tapahtui syyskuussa 2000. “Olin juuri täyttänyt silloin 18. Tapahtuma oli loistava. Meillä oli jopa joitain vieraita Suomesta – Laminan tiimi ainakin, joiden skilssit olivat paljon meitä paremmat – jotka antoivat energiaa ja inspiraatiota puskea eteenpäin. Suomalainen skedeskene on ollut tosi iso inspiraatio läpi Viron skedehistorian etenkin ensimmäisinä vuosina. Saimme todella paljon apua varhaisina vuosina suomalaisilta frendeiltä.” Vuodeksi 2001 Tarton parkkiin, Simple Skateparkkiin, oli saatu kamoille täydennystä, ja päätettiin järjestää toinen tapahtuma. Näin syntyi Simple Session. ”Simple Skatepark oli nimenä alusta asti, ja se on olemassa vielä nykyäänkin. Se on rakennettu uudelleen muutaman kerran, ja se on edelleenkin yksi maan parhaista ulkoparkeista.”

Simpel Session järjestettiin neljä kertaa vuosittaisena kesätapahtumana Tartossa. Tapahtuma kasvoi joka vuosi hiukan, ja se alkoi houkutella yhä enemmän väkeä kauempaakin maailmaa. ”Meillä oli jopa bändejä ja keikkojakin siellä. Tapahtumat olivat ilmaisia kaikille, jotka halusivat tulla vain katsomaan tai skabaamaan. Vetäjiä tuli ympäri eri puolilta Eurooppaa. Sitten 2004 saimme tarjouksen Saku Arenalta, että pidettäisiin tapahtuma Tallinnassa talven aikana, kun ne kartoittivat ohjelmansa vapaata ohjelmatilaa.” Kalmre oli muuttanut juuri veljensä kanssa pääkaupunkiin. ”Aluksi se tuntui vähän absurdilta järjestää keskellä pohjoista talviskedetapahtuma, mutta annoimme sille mahdollisuuden. Samaan aikaan kartoitettiin muutenkin mahdollisuutta kisojen järjestämistä sisätiloissa, ettei tapahtuma olisi säästä riippuvainen.” Vuonna 2011 tapahtuma järkestettiin viimeisen kerran alkuperäisellä nimellään. Nykyään tapahtuma tunnetaan nimellä Simple Session. 

Zion Wright pistää massit jakoon. 

Talvinen ajankohta tuntui aluksi hieman hullulle, mutta tästä seurasi nopeasti myös huomattavia etuja. Pro-skeittaajilla on esimerkiksi tähän aikaan huomattavasti väljempi kalenteri. “Vuosi vuodelta tapahtuma kipinöi enemmän. Puskaradio tapahtumasta levisi kuin avotuli. Totta kai tapahtuman outo lokaatio maailman äärillä tarkoitti myös sitä, että meidän täytyi tehdä paljon markkinointia. Kutsuimme kaiken mahdollisen median kasaan ja aloitimme omat live webcastit suunnilleen vuonna 2006. Todennäköisesti olimme ensimmäisiä, jotka tekivät kelvollista live webcastia extremeurheilutapahtumasta.

Vuonna 2007 Simpel Session sai BMX-legendan Nate Wesselin tiiminsä suunnittelemaan parkkeja, jolloin Simple Session päivitti myös kisastreetin perusteellisesti. ”Skedeejät, vetäjät ja vieraat, jotka tulivat, olivat haltioissaan uskomattomasta yleisöstä, kamoista, itse paikasta, bileistä ja koko ilmapiiristä, ja joka vuosi yhä useampi halusi olla osa tätä kaikkea. Paikallinen yleisö ei ollut nähnyt skedeystä tai BMX:ää niin korkealla tasolla tai ollenkaan ja oli hämmästynyt, kannustava ja hurraava joukko, joka vaikutti vetäjiin positiivisessa mielessä. Ja tässä sitä ollaan, melkein 20 vuotta myöhemmin.” 

Max Kruglov - Bs nosebluntslide - Photo: Nicolas Jacquemin

Samanaikaisesti Simpel Session on aktivoitunut myös kesän aikana ja järjestänyt kesän aikana kuusi tapahtumaa Simple Summer Session -nimellä Tallinnassa, Helsingissä ja hiljattain Riikassa. ”Jälkimmäisessä oli ohjelmassa skedeystä. Vuosien aikana taas olemme hostaneet Tallinnassa todella arvovaltaista skedelegendojen joukkoa, mm. Marius Syvänen, Silas Baxter-Neal, Pat Duffy, Dave Bachinsky, Richie Jackson, , Tim O’Connor, Ryan Sheckler, Greg Lutzka, Leticia Bufoni, , Peter Ramondetta, Ryan DeCenzo, Nassim Mike Vallely, Eniz Fazliov, Johnny Layton, , Chris Haslam, Phil Zwijsen, Adam Dyet, Madars Apse, Danny Wainwright, Tom Penny, Bastien Salabanzi, Ross McGouran, Tony Tave, Sierra Fellers, Brandon Biebel, Ali Boulala, Kenny Reed, Kenny Hughes, Louie Barletta, Steve Nesser, Henning Braaten, Jani Laitala ja todella monta muuta. 

Paljon on siis muuttunut – ja tapahtumatuotannon hengen mukaisesti tulee varmasti vielä tulevaisuudessa muuttumaan. Tyytyväisyys ja tapahtuman maine on kuitenkin skedeejien piirissä pysynyt hyvänä. Varsinaisia paineita ei Simpel Sessionin organisaatiossa kuitenkaan tunnuta ottavan. ”Ihmiset kertovat meille yhä vuosittain, kuinka jokainen tapahtuma on ollut parempi kuin viimeisin, ja pidän sitä hämmästyttävänä, että olemme kyenneet pitämään tämän trendin yllä kaikkien näiden vuosien ajan – edellisistä oppien.” Kalmre kuitenkin myöntää, että tapahtuman pitäminen ”freshinä” ja saman aikaan kasvun luominen on yhtälönä haaste johtuen pitkästä historiasta. ”Olemme ottaneet selkärangan ja olemuksen niiltä tapahtumilta, jotka ovat toimineet tosi hyvin. Hengeltään se on vapaasen ilmapiiriin pyrkivä tapahtuma, mitä sen on aina ollut tarkoitus olla – yhdet isot skedebailut. Olemme aina nähneet vaivaa saadaksemme kisojen ympärille myös kulttuurivetoisia tapahtumia. Bileiden ohella olemme järjestäneet näyttelyitä ja leffojen näytöksiä, ja muutamana vuonna on järjestetty jopa täysmittaiset leffafestarit.” Viime vuonna Simple Session järjesti suuren ilmaisen näytöksen yhdessä Tallinnan isoimmassa teatterissa Ty Evansin ”Flat Earth” -leffalle, jonka juonsivat Jamie Foy ja Chase Webb. ”Kolmena vuonna putkeen on pidetty myös Skate vastaan BMX -lätkämatsi vanhassakaupungissa. Olemme aina halunneet, että se on yksi iso viikko erilaisia tapahtumia, joissa ihmiset voivat uppoutua skeittaukseen ja BMX:ään liittyvään kulttuuriin eikä vain pelkästään itse kisa-areenaan ja kisoihin. Totta kai bileet ovat myös oleellinen osa sitä.” Taloudellinen puoli on kunnossa, mutta ei mikään vuosittainen itsestäänselvyys. ”Viro on yksi pienimmistä maista Euroopasta, eikä vieläkään samalla tasolla kuin Suomi tai läntiset maat valtion tulot ja markkinoiden koon huomioon ottaen. Mutta uskon, että ollaan tehty aika hyvin työtä.”  

Jagger Eaton - Photo: Nicolas Jacquemin

Skedeejien piirissä joskus hämmennystä ja arvailuja on herättänyt skeittauksen huomioon ottaen kisakamojen koko. Kalmre kuitenkin arvioi, että Nate Wesselin tultua mukaan tiimiin palaute on ollut lähinnä positiivista. ”Totta kai se tarkoittaa aina kamoja, joissa yhdistyvät skede- ja bmx- obstaakkelit, mutta se myös tekee niistä uniikit. Se on iso streetti 1500 neliömetrin tilalla, joten melkolailla jokainen skedeys- ja tsygäystyyli löytää omat suosikkinsa obstaakkelien joukosta.” Kalmre hehkuttaa Wesselin suunnittelutaitoja. ”Luulen, että kovin moni ei kykene saaman streettiä toimimaan samanaikaisesti niin skedeemisen kuin BMX:nkin näkökulmasta. Nate sanoo, että tämä on yksi vaikeimmista asioista, joita hän tekee vuosittain, mutta samalla myös hänen suosikkinsa. Hän suunnittelee ja rakentaa kamoja ja streettejä X-Gamesille, Woodwardin leireille ja monelle muulle. ” Kalmre kiittelee Wesselin kykyä yhdistää kamat streetillä ainutlaatuisesti, luoda linjoja, mutta myös piilottaa linjoja ja transfereita. ”Meidän alkuperäiset kamat ja streetit ovat näytelleet isoa roolia; siksi tapahtumasta on tullut niin suosittu. Streettiä skeittaaville siellä on hullu määrä reilejä, ledgejä, hubbia ja bankkeja – kaikki yhdistettynä hyvällä staililla. Ja myös paljon ajamiseen ja pooliin liittyviä mahdollisuuksia skedeejille, jotka pitävät siitä.” Kalmre näkee erona, että Simpel Sessionista on tullut paljon suositumpi niin bowl- kuin streettiskeittaajienkin keskuudessa. ”Viime talvena Pedro Barros, Alex Sorgente, Ivan Federico, Chris Russell ja moni muu tuli shreddaamaan. Ja skeittaajat, jotka pystyvät vetämään aivan kaikkea, ovat etenkin fiiliksissä. Olen itse fiiliksissäni vuoden 2019 streetistä. Luulen, että se on yksi parhaista, mitä Nate on koskaan luonnostellut. Ja raksatiimimme toteuttaa sen, kuten aina.”

Kalmre uskoo, että puskaradio ja hyvä maine tuovat vieläkin uusia katsojia ja vetäjiä paikalle.

Suomesta on riittänyt jengiä ”Simppeleihin” tasaisesti vuodesta toiseen. ”Olen kuullut monta kertaa uudestaan ja uudestaan useilta vetäjiltä, että tämä on tapahtuma, jossa he tuntevat tulevansa huomioiduksi ja arvostetuiksi. Se on yhdistelmä ilmapiiriä, mahtavaa yleisöä, kisastreettiä, toverihenkeä ja pro-skedeejiä. Tapahtuma tuo koko maailman skedeyhteisön yhteen paikkaan ja maahan, jossa he eivät olisi koskaan uskoneet shreddaavansa ja pitävänsä hauskaa. Totta kai kaikki pitävät bailaamisesta myös, ja luulen, että se on osa koko kokemusta. Kuka tahansa voi osallistua siihen ja kuka tahansa chillata.” Kalmre uskoo kuitenkin, että kilpailujen taso on kasvanut siihen pisteeseen, että kisapuolesta on tullut jopa vakavahenkisempää, ja yöelämän rooli on viikonlopussa jopa vähenemään päin.

Zion Wright- Photo: Nicolas Jacquemin

Vuoden 2019 Simple Sessionista on tulossa taas astetta isompi tapahtumaa kuvaavissa piirteissä. Paikalla tulee nimittäin olemaan tuttuja ja isoja nimiä. ”Nyt olen todella fiiliksissä ja ylpeä siitä, että juuri vahvistimme Tony Hawkin olevan yksi tapahtuman isännistä ja kommentaattoreista finaalin livelähetyksessä Red Bull TV:n Red Bull Skateboarding -kanavalla. Olemme yrittäneet saada sitä järjestymään vuosia. Ja Bam Margera liittynee todennäköisesti tuomaristomme paneeliin. Vuodelle 2019 on jo vahvistettu seuraajat henkilöt: Chase Webb, Willis Kimbel, Chris Russell,  Greyson Fletcher, Chris Gregson, Dario Matorollo, Jaime Mateau, Robin Bolian, Vincent Milou, Yoshi Tanenbaum, Madars Apse ja monta muuta. Isoja nimiä tulee vielä tippumaan. Ja totta kai meidän pohjoiset naapurimme, kaikki suomalaiset shreddaajat ovat enemmän kuin tervetulleita!” Simpel Sessionin skedeejiä koskeva lista ilmestyy täydessä loistossaan tammikuun alussa. ”Suunnittelemme myös naisten kisaa tälle vuodelle. Muun muassa Lizzie Armanto, Leticia Bufoni, Sky Brown ja muutama muu uskomaton mimmi on osallistumassa.” Entä virolaiset vetäjät? Kuka liekittää tällä hetkellä? ”Aleksändr Tubin (@tubinaleksandr) on ollut todella vahva lähiaikoina. Sekä kaduilla että kisoissa. Hän pääsi elokuussa Riikassa pidetyissä Simpelin kesäsessareissa finaaleihin ja tuli todella kunnioitettavasti seitsemänneksi.”  

www.session.ee

Liput tapahtumaan saat TÄÄLTÄ

Teksti: Joonas Pulkkinen   Kuvat: Simple Session

Myös ensi-illat ja kulttuuri kuuluvat Simple Sessionin ohjelmaan. 

Jamie Foy - Photo: Terry Morellec

Rata vuodelle 2019

 

 

 

Keskustele Facebooksissa