Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Tee se itse -elämä: Combat Rock

06.11.2018 / Toimitus

“Tee se itse -elämä: Combat Rockin tarina” -dokumenttielokuvan traileri julki!

 


Punklevy-yhtiö Combat Rock Industrya voidaan pitää yhtenä 2000-luvun tärkeimmistä vaikuttajista kotimaisessa punkskenessä, johon se jätti jälkensä laadukkaasti tehdyillä julkaisuilla ja bändiensä ahkeralla keikkailulla. Levy-yhtiö menestyi niin punkkareiden syvissä riveissä kuin koko kansan listasijoituksillakin.

”Kasvoin Combatin levyjä kuunnellen ja sille äänittäneiden bändien keikoilla käyden. Koko Combatin tarina sekä heidän tapansa tehdä julkaisuja ja kiertueita oli todella inspiroivaa. Laatu ja aitous kohtasivat siinä hyvin”, kertoo ohjaaja Janne Tanskanen.

Ensimmäiset kuvaukset dokumenttiin tehtiin jo kesällä 2013, joten elokuvan tekoprosessin aikana on ehtinyt tapahtua paljon. “Dokkarin kuvausten aikana päähenkilöiden elämässä tapahtui isoja muutoksia, joka laittoi kässärin ja leikkauksen vielä kertaalleen uusiksi ja johti myös lisäkuvauksiin”, valaisee toinen ohjaaja Ville Asikainen.

Combat Rockin tyyli ja tapa tehdä asioita eivät miellyttäneet kaikkia punkkareita. Samaan aikaan kun Combatin julkaisujen kautta uudet ihmiset löysivät punkin, osa punkkareista piti sitä hieman vesitettynä versiona. “Aikanaanhan Combat Rock oli joillekin, jotka kuunteli kovempaa punkkia, niin jopa haukkumasana”, kertoo yksi dokumentin haastateltavista ja Combatille levyttänyt Teemu Bergman.

Combat Rock pyrki tekemään punk-julkaisunsa punkille kenties hieman poikkevalla tavalla, eli erittäin huolitellusti ja “niin hyvin kuin vain omin voimin pysyttiin”.

“Se oli kuitenkin ihan oikeeta punkkia, mutta tavallaan se nostettiin sieltä pohjamudasta vähän helpommin saataville. Että ei tarvinnu löytää jotain zinejä ja tilata jostain distrosta sitten niitä levyjä. Pystyi menemään johonkin levykauppaan ja ostamaan sitä kamaa”, kertoo Combatin graafikkona toiminut Ville Angervuori.

“Tee se itse -elämä: Combat Rockin tarina” on dokumenttielokuva intohimosta, omaehtoisesta tekemisestä, pikkukaupunkien ahdistavuudesta, punk-ideologiasta ja aikuisuuden tuomista elämänmuutoksista. 

Elokuvan alustava julkaisu on suunniteltu alkuvuodelle 2019.

 

Keskustele Facebooksissa