Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Jaakko Ojanen (HU 1/18)

24.10.2018 / Toimitus

Nyt kun Jaakon Elementin partti on ulkona on hyvä muistella mitä ennen kuvausten loppua asiasta tuli puhuttua. Tässä Jaakon haastis vuoden ensimmäisestä numerosta. Haastattelu on tehty keväällä SM-kisojen aikaan. 


 

Jaakon skeittaus tunnetaan varmasti parhaiten hänen Instagram-klipeistä. Nämä klipit ovat päätyneet useaan kertaan muun muassa Thrasherin sivuille, ne keräävät uskomattoman määrän näyttöjä ja kommentteja somessa ja niiden shokkiarvo on varmasti jokaiselle Jaakkoa pidempään seuranneelle tuttu efekti. Hämmästyttävää on kuitenkin, että Jaakko onnistuu yllättämään vielä kerta toisensa jälkeen. Jaakon skeittaukselle avautuu nyt kuitenkin todellinen näytön paikka, kun hän kuvaa parttiaan Elementin tulevaan leffaan. Tiedustelimme SM-kisojen yhteydessä, mistä on kyse. 

50-50 ollie out - Photo: Vesa Ritola

Elementin tulevasta leffasta vastaa Jon Miner, joka on ollut aikaisemmin vastuussa Emerican videotuotannosta vuonna 2003 ilmestyneestä This is Skateboardingista lähtien. ”Se sen ohjaa ja editoi. Aika iso video siitä on tulossa vissiin.” Ojaselle tieto omasta partista leffaan tuli yllätyksenä. ”Eka lähdettiin Veksun kanssa Barcelonaan kuvaamaan Thrasherille jotain sooloparttia. Jossain vaiheessa ne otti Elementiltä yhteyttä, että me halutaan ne matskut. Suunnitelmat muuttuivat.” Yhteydenotto tapahtui talven 2016-2017 aikana, jolloin Jaakko ja Veksu olivat koko talven Barceloonassa. Aikaa kuvata parttia on siis ollut jo nyt varsin runsaasti. ”Mulla on aika hyvä tilanne, koska mä sain sieltä silloin aika paljon matskua. Voi hyvin karsia, mutta toisaalta en mä voi tietää paljon Miner antaa mulle minuutteja siihen leffaan. Mutta kyllä vähän vaikeampia juttuja tulee yritettyä, kun pääsee noin isoon leffaan.”

SM-kisojen yhteydessä ensi-iltansa saaneen El Rio Grindin Oncen (ohj. Vesa ”Veksu” Ritola) perusteella Jaakko ei ole ainakaan löysäillyt tai pantannut matskua. Kotonaan Tampereella Jaakko on kyennyt kuvaamaan kokonaisen partin, jonka moni juttu lähes ”clousaa” tai vie uudelle levelille monen kotikaupungin tunnetuista spoteista. ”Ne on sellasia matskuja, että on lähdetty skedee kavereiden kanssa, jollain on ollut kamera mukana. Onhan siinä oma fiiliksensä kotikaupungissa kuvata. Kaikilla oli kyllä siinä ihan sairaita partteja.” 

Barcassa vietetyn puolivuotisen jälkeen Jaakko on käynyt kuvailemassa Barcassa toistamiseen, sekä muun muassa Luxembourgissa. ”Ensi keskiviikkona (helmikuun 14.) lähden Jenkkeihin kuvailemaan Minerin kanssa kuukaudeksi.” Elementin muu tiimi alkaa myös pikku hiljaa erinäisten pienten reissujen kautta tulemaan Jaakolle tutuksi. ”Kaikki on hyviä tyyppejä. Oon Nassimin (Guammaz) kanssa ollut aika paljon ja (Brandon) Westgaten. Madarsin (Apse) kanssa on tultu aika monella reissulla oltua.” 

Noseblunt Photo: Samuli Heino 

Jaakko on koko ajan skeittaajana lähempänä suurempaa läpimurtoa kohti suurinta graalin maljaa ja provetäjän gloriaa. Myös DC on huomioinut Jaakon ansiot ja satsaa häneen nykyistä enemmän. ”Ne ottaa nykyään mua enemmän reisuille messiin.” Tampereella Jaakko ei ole juurikaan siis ehtinyt olemaan, lukuun ottamatta helmikuun SM-kisoja edeltänyttä pätkää. ”Tulin tänne joulukuussa jouluksi ja olin uuden vuoden yli. Mutta kävin Barceloonassa viikon reissulla. Ja Tallinnassa tuli käytyä Simpel Sessioneissa. Mutta ei puhuta siitä.” nauraa Jaakko. 

Leffaan Ojanen haluaisi vielä saada kuvattua pari enderi-temppua. Matskua itsessään on jo varsin hyvin, niin paljon, että Jaakko ei itsekään muista kaikkea mitä on saanut nauhalle. ”En oo tainnut edes itse nähdä kaikkea. Mutta nyt on tultu siihen pisteeseen, että pitää vähän miettiä mitä tekee. Perusmatskua on jo hyvin, mutta en ole vielä omasta mielestäni saanut niitä endereitä. Niitä olis hyvä vielä ottaa.” Ensi-iltaa on tällä hetkellä leffalle kaavailtu syksyksi. ”Losissa tulee olemaan ensi-ilta ja siitä kahden viikon maailmankiertue. Olisi kiva saada Suomeenkin kyllä joku enskari, vaikka koko Elementin tiimiä ei varmaankaan pysty lennättämään.” 

Osta video TÄSTÄ tai TÄSTÄ

 

Teksti: Joonas Pulkkinen   Kuvat: Vesa Ritola & Samuli Heino

Ensimmäinen kuva: Fs wallride Oslossa Kuva: Samuli Heino

 

 

Keskustele Facebooksissa