Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Beyond Helsinki

13.10.2018 / Toimitus

Jyväskylästä lähtöisin oleva Beyond avaa Helsinkiin Kaisaniemenkadulle kolmen tilan kokonaisuuden syksyn 2018 aikana. Haastattelimme Beyondin perustajaa, Juho Haapalaa, ja Helsingin liikkeen uutta myymäläpäällikköä, Jani Leivoa, uudesta liikkeestä ja heidän visioistaan Beyondin tulevaisuuden suhteen. 


Beyondin taival Jyväskylässä on ehtinyt jo 12 vuoden ikään. Beyondin laajentumista Helsinkiin lähdettiin pohtimaan suhteellisen varhain eli noin kymmenisen vuotta sitten. Beyond Helsinki kumminkin haudattiin pöytälaatikkoon, kun Grey Market perustettiin – todettiin, ettei vastaavalla konseptilla toimivaa toista kauppaa ollut järkeä lähteä perustamaan sillä hetkellä. Vuodet vierivät, mutta muutamia vuosia sitten ajatus nousi uudestaan esiin, kun nettikaupan tilausten perusteella pääkaupunkiseudulla tuntui olevan kasvavaa kysyntää Beyondin valikoimalle varsinkin sneaker- ja streetwear-puolella.

Liiketilan löytäminen Helsingin keskustasta oli kumminkin vaikea prosessi. ”Helsinki on kumminkin niin pieni, että sun ei tarvitse mennä kovin kauas keskustasta, kun olet jo sivussa. Sopivien tilojen löytäminen tälle konseptille haluamaltamme säteeltä oli oli haastavaa, mutta kaikki meni loppujen lopuksi kuitenkin nappiin", kertoo kaupan myymäläpäällikkö Jani Leivo. 

”Kun nämä tilat tulivat eteen, niin aika nopeasti sitä oltiin jalka oven välissä. Tietenkin se vähän hirvitti, kun aikaisemmin paikalla olleessa baarissa oli vedetty röökiä ja kaljaa ainakin kymmenen vuotta sisällä ja seinät olivat pikimustat ja mönjäiset”, Juho Haapala kertoo. Tila siis rempataan katosta lattiaan ja pitkälle pintoja syvemmälle. Tai oikeammin pitää puhua tiloista, joita on tosiaan useampi.”

Jani Leivo oli puolisen vuotta ilman töitä Laminalta lähdön jälkeen, ja kun tämä mahdollisuus tuli eteen, ei sitä kauaa tarvinnut miettiä. Tämä on juuri sitä, mitä Jani on halunnut aina elämässään tehdä: olla muodin ja skeittauksen parissa. Jani hehkuttaa vanhan ystävänsä toimintaa ja on fanittanut Beyondia jo pidemmän aikaa. "Juho on saanut monta vuotta sellaisia erikoismallistoja, mitä monet muut eivät saa, ja pitänyt äärimmäisen hyvää ja kattavaa valikoimaa mm sneaker-puolella.” 

”Ensimmäisenä aukeaa sneaker/kenkäpuoli ja toisena klassinen Beyond helsinkiläisellä twistillä, johon tulee vaatteet ja skedepuoli. Kolmantena sitten rempataan loppuun meidän toimistotilat, showroom ja näyttelytila eli Platform”. Skeittaajan kannalta mielenkiintoisin puoli on tietenkin skedepuoli. 

Miten Beyond sitten skeittikauppana eroaa jo Helsingin muusta, valmiiksi jo laajasta skeittikauppatarjonnasta? 

”Ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Tehdään enemmän omaa juttua. Mitään isoa lautaseinää ei ole tulossa, mutta aina me mun mielestä ollaan oltu skeittikauppa, ja kyllä skeittarit ovat meille myös löytäneet. Valikoima tulee olemaan tarkoin valikoitu. Stadissa on kumminkin jo nyt niin hyviä skeittikauppoja, että ihan siihen samaan lokeroon meillä ei ole tarvetta iskeä. Maailmalta vastaava esimerkki voisi olla StreetMachine Köpiksessä (Market), jossa on premium-katumuotia ja skedemeininkiä sopivasti sekaisin. Nyt on taas sellainen aika, että muoti ja skeittaus ottavat vaikutteita paljon toisiltaan, ja tämä näkyy puolin ja toisin, kuten vaikka Palacen jutuista voi huomata. Nykyään nuorilla on vaan joku Blondey McCoy tai Nakel esikuvana", Juho visioi ja jatkaa: "Mä näen siinä tosi paljon itseäni; silloin nuorempana vaikuttajina olivat vaan eri tyypit”.

”Nyt huomaa, että Suomella ja Helsingillä on imua. Berliini on nähty, Köpis on nähty jne. Helsinki kiinnostaa maailmalla, ja nyt päästään vähän vastaamaan siihen kysyntään. Me ollaan oltu aika monta vuotta esim. Ruotsia ja muita pohjoismaita jäljessä, mutta nyt tuntuu, että siihen olisi tulossa muutos”, jatkaa Jani. 

Kolmesta tilasta mielenkiintoisin monelta kannalta on Platform, mutta mistä tässä on kysymys? 

"Kolmantena meillä aukeaa siis toisella puolella katua Platform, joka on showroom ja eräänlainen vapaa toimintatila. Alusta saakka meillä oli ideana tuoda ja luoda kulttuuria tämän kaiken ympärille. Ensi-iltaa, mallistolanseerauksia, taidetta, bileitä ja vaikka flättiskatekisoja. Meillä on käytössä sisäpiha, jolla ei ole asuintaloja ympärillä, mikä mahdollistaa ihan uudenlaiset tapahtumat", Juho kertoo.

Beyondin skedemeininki on viettänyt vähän hiljaiseloa viimeisimmän leffan jälkeen. ”Mä sanoin sen jälkeen tiimille, että nyt jos tehdään, niin saatte itse päättää ja hoitaa. En tulisi organisoimaan uutta projektia, missä on soundtrackit vinyylillä sun muuta; tehtiin kumminkin aika monta vuotta vähän liikaakin. Oli ne siistejä hommia, ja päivääkään en vaihtaisi pois, mutta niihin meni myös tuhottomasti aikaa. Nyt on ollut ihan hyvä aika vetää happea, ja tiimi on kuvannut sitten omia prokkiksia. Onni on kuvaillut Meddiksen kanssa, ja esimerkiksi Aatsi on kuvaillut Jyväskylässä matskuja jollain hi-8-kameralla, ja siltä on tulossa tosi kova partti”, kertoo Juho. 

Onko tarkoitus sitten helsinkiläistää Beyondin toimintaa ja ottaa tiimiin ehkä lisää verta myös Helsingistä? 

”Kyllä: nyt ollaan kuvailemassa Beyond Helsinki -pätkää, ja varmasti tullaan ottamaan tiimiin uutta verta. Sehän on ihan totta, että ei me nyt voida Sepällä tämän kaupan promoa kuvailla, joten tämän kaupan osalta on luvassa sitten vähän uudenlaista meininkiä”, kertoo Jani tiimin tilanteesta.  

 

Beyond Helsinki, Kaisaniemenkatu 4
1/3 Sneakers
2/3 Street fashion / skateboarding
3/3 Platform 

 

instagram: @beyond_helsinki
Facebook: https://www.facebook.com/Beyond-HEL-285922318914741
Beyond nettikauppa: https://www.beyondstore.fi/

Teksti ja kuvat: Mikko Kempas

 

Keskustele Facebooksissa