Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Bastantures Barcelonassa - Matkaopas ensikertalaiselle.

05.10.2018 / Toimitus

Barcelona; ”Mecca of skateboarding”. Lausahdus pitää monilta osin paikkaansa. Ilmasto, ihmiset ja spottien määrä jaksavat kiinnostaa aina uudestaan ja uudestaan. Spotteja löytyy lähes jokaiselta metro-pysäkiltä, kaltevaa pintaa ja kurbia loputtomasti. Vaikka itselle tulee jo viides kerta kyseiseen kaupunkiin, löytyy joka kerralle uutta nähtävää.


Lennot tähän skeittauksen luvattuun maahan saa talvikuukausina huokeaan 100e hintaan, kevät- ja syyskaudella hyvissä ajoissa varatessa 100e - 150e. 

Majoitus kustantaa keskimääräisesti saman verran kun lennot hostellissa viikolta. Omaa rauhaa kaipaavalle vahva suositus AirBnB:n käyttämiseen. Isompikin porukka majoittuu vuokrakämppään näppärästi. Viimeisimmällä kerralla 11-hengen huoneisto 600e/viikolta.

Safka ja bisse on huomattavasti halvempaa. Paikallisten suosimista eväsluukuista saa koko päivän tarpeet alle 10 eurolla ja peruskapakissa ölppä löytää tiensä käteen samaan hintaan kun juustohampurilainen suomalaisessa mäkkärissä.

Liikkuminen ympäri kaupunkia onnistuu helpoiten metrolla. Rullaten kannattaa kuitenkin liikkua parinkin kilometrin pätkät, sillä mielenkiintoista skeitattavaa voi löytyä matkalta spotilta toiselle. Kymmenen kerran metrolippu on yleisestiottaen helpoin ja edullisin kapistus viikon reissulle. T10 lippu kustantaa 10,20 euroa, joka on 2,20 euron kertalippuun verrattuna edullinen. Myöskään taxilla liikkuminen ei lopeta porukan viikkoa lyhyeen, sillä noin 15 minuutin taximatkat taittaa yleensä alle 10 eurolla.

Spotit, spotit spotit, joita vaan on yksinkertaisesti liikaa. Keskustasta parin kilometrin säteellä palloillessa ei kaupunkiin välttämättä edes ”spotmappia” tarvitse, sillä nähtävää ja skeitattavaa on kirjaimellisesti jokaisen kulman takana. Jos aikajakso perillä on lyhyt ja tehtävää paljon, niin lämmin suositus skhateyou.com, sekä barcelonaskatespots.wordpress.com, jotka ovat oivia osoitteita jonkunlaisen päiväsuunnitelman tekoon. 

Koottiin omat top-5 spotit ja paikat, joissa itse ollaan viihdytty ja joissa jokaisen skeittaajan tulisi meidän mielestä ainakin käydä.

FONDO

Fondon metrostopin lähistöltä löytyy skeittavaa moneen makuun. Isoa bänkkiä, rappusta, kurbia ja monelle tuttu fondon plaza. Plaza on muuttunut paljon aikaisemmista vuosistaan paikalle rakennettujen pienien D.I.Y. härveleiden, sekä virallisen skeittipaikaksi nimeämisen jäljiltä.

Pienen rullausmatkan päästä löytyy monelle tutut oranssit pyrikset (Häädöt melkein poikkeuksetta, paikallisten mukaan sunnuntaina paras päivä yrittää skeitata) ja sinisellä flätillä höystetty plaza, jossa pienempää bänkkiä ja isompaa rappusta. Plazalla kannattaa varoa puiden tiputtamia ”neniä” jotka stoppaa vauhdit kun vauhdit alta aikayksikön.

Teemu Hyvärinen: Bs hardflip Fondolla. 

BEER BANKS

Kun Fondon alue on taputeltu, niin matkaajan kannattaa kääntää nokka kohti Beer Bankseille. Spotti on saanut nimensä ennen paikalla sijainneen Estrellan ölppätehtaan mukaan. Paikalle pääsee hyppäämällä Fondolta metroon Cam Zamin suuntaan ja jäämällä päätepysäkillä. Aseman läheisyydestä löytyvällä spotilta löytyy pientä bänkkiä kulmilla maustettuna, jotka toimivat perusslaideista monenlaiseen kikkailuun. 

Jos veri on vetänyt kohti Estrellan juuria, niin kannattaa varata aikaa hieman reilummin, sillä Beer Banksien läheisyydestä Singuerlinin aseman kupeesta löytyy punaisia bänkkejä ja kornereita eri kokoisina. Tämän spotin kupeesta löytyy myös kaksi skeittiparkkia, joista toinen Nou Skatepark Santa Coloma on erittäin käymisen arvoinen. Perushyvien street härveleiden lisäksi paikalta löytyy todella hauska loiva isohko betonipooli, jota ajellessa on hyvä hakea päivän ensimmäiset lämmöt tai poistaa illalla reisiin ja pohkeisiin jymähtäneet maitohapot.

Matias Hiltunen: no-comply tailslide Beer Bankseillä

PARK CENTRAL DE NOU BARRIS 

Ehdoton suositus Barcelonaan matkaavalle Park Central de Nou Barris puisto ja sen lähialueelta löytyvät spotit. Paikalle suoraan puiston viereen pääsee Metrolla jäämällä  Llucmajor- asemalle. Puistossa on valtava määrä erikokoisia ditsejä, bänkkejä ja kulmia, joka suuntaan jos toiseen. Pelkästään kyseisen puiston sisällä viettää kruisaillessaan helposti pidemmänkin aikaa. 

Lähialueelta löytyy kaupunginosa Horta, joka pitää sisällään erityisesti kuvien ottamiseen hyvin soveltuvaa spottia.

Mikko Kinnunen: Half-cab Heelflip

PARALLEL/BARCELONETA/PORT OLYMPIC/ FORUM    

Yhden päivän reissun saa kätevästi muodostettua välimatkalla Parallelilta Forumille. Parallel uudessa muodossaan on vanhaa paikkaa jäljittelemällä, paikallisten avustuksella tontille noussut skeittaukseen tarkoitettu erittäin pätevä Plaza. Parallelilta ensimmäinen kiintopiste kannattaa suunnata kohti W Hotellia, sillä matkalta löytää drop-down ledgeä ja bänkkiä useammassa koossa, sekä useammalla speksillä. Itse W-Hotelin pihalta löytyy Tiago Lemosin murhaama bank+penkkikurbi yhdistelmä, iso flättiplaza, sekä peruskurbia. 

Kun W-Hotel, sekä rannan Barcelonetan ditsit ja bänkit on koluttu, kannattaa suunnata rantaa pitkin eteenpäin Port Olympicin suuntaan kohti Forumia. Tällä matkalla löytyy Guano Banksit, mediasta tutut punaiset harjakattokurbit, sekä useampi skeittiparkki, joista varsinkin Mar Bella skatepark tarjoaa kaarien ystäville erittäin upean parkin suoraan meren rannalta. Pidemmälle rantaa mentäessä, kartan mukaisesti hieman Forumin ohi, löytää näköpiiristään valtavat isot ritaritiilestä tehdyt kaarirakennelmat, jotka kiemurtelevat ympäri rantaa. Kyseinen spotti näyttää kuvissa houkuttelevalta, mutta ilman vähintään 55mm puolipehmeitä renkaita on kaareen temppujen tekeminen vähintääkin haastavaa.

Matias Hiltunen manualissa Parallelilla

MACBA

Mitä olisikaan Barcelona ilman Macbaa. La Ramblan varrelta löytyvä Macba: Museo d`Art Contemporani eli nykytaiteen museo ei tuskin turhan paljoa esittelyjä kaipaa. Valehtelematta varmasti koko Euroopan alueen tunnetuin skateplaza. Rappusta ja pitkää kurbia tarjoava plaza on kulunut ja muuttanut muotoaan ajan saatossa, mutta taika on edelleen tallella. Omalle porukalle, kuten varmasti monille muillekin kaupungissa käyneille on jäänyt perinteeksi päättä skeittipäivät tänne. Mikäs sen parempaa ku sessata maailman parasta flättiä, tutustua muihin porukoihin, istua ringissä Estrella tai Sangria ämpäri kädessä katsomassa armotonta skenetystä ja nauttia tunnelmasta :D 

Jani Lampa: Hardflip Macballa 

NOTE TO YOURSELF: Jos poliisit pamahtavat paikalle ja väki häviää ympäriltä salamannopeasti, olisi myös itse suotavaa poistua paikalta..

Ilta Macbalta jatkuu yllättävän helposti Nevermindiin, Macban viereiseen skeittiteemaiseen anniskeluravintolaan. Heineken pullo irtoaa eurolla, sisällä on betoninen pooli ja näytöissä pyörii skedepätkät. Ei kai sitä skeittirotat etelänmatkalla sen kauheammin muuta kaipaa.

Teksti ja kuvat: Niko Lyytinen ja Antti Riekki / Bastante Crew

 

Keskustele Facebooksissa