Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Flow 2018 10.8.-12.8

09.08.2018 / Joonas Pulkkinen

Toimitus nostaa tapansa mukaisesti omaa Flow aikatauluaan sekä konserttimahdollisuuksia, joissa piilee potentiaali myös muistoihin vuosien päässä. Tämän vuoden ohjelmisto povaa vain sitä hyvää!


Perjantai

Kakkahätä 77 (FIN) – 19.00 Seat Black Tent

Tänä kesänä hetken hiljaiselon palanneella Kakkahätä 77:lal eli tuttavallisemmin ”Kakkiksella” ehdoton tilaisuus esittää suurelle yleisölle keikka, jolla nostaa itsensä Joensuun 1685:n tai Omar Souleymanin katlaisten ikonisten Flow-keikkojen joukkoon. Päätyi keikka sitten keskinäiseen nahisteluun, hirveään kuosaamiseen tai coveriin Sigin Vuosisadan rakkaustarinasta, luotto on todella kova, että näin tulee tapahtumaan.

Patti Smith (US) – 20.45 Main Stage

Vuosien ajan Flowssa ja Kuudes Aisti -festivaaleilla pyöri huhu, että Patti Smith tulee milloin Lykke Lin, milloin ties kenen kotimaisen rap nimen kanssa. Tänä vuonna ja tarkalleen tänään Patti kuitenkin esiintyy ilman vellovia huhuja. Pulkkinen on käännellyt taulukoita sen suhteen, minkälainen olisi ideaali soittojärjestys ja miten voisi esimerkiksi optimoida Glorian, Because the Nightin, People have the Powerin kaltaiset hitit, mutta olen tullut lopputulokseen, että Patti Smith ei voi oikein itse kämmätä mitenkään keikkaa edes väärillä biisivalinnoillaan. Rock’n'roll musiikin pyhän kolmikon: Horses(1975), Easter (1978) ja Wave (1979) lisäksi Smithin muu tuotanto pysyy käsittömän vahvana hänen yhdenteentoista studio-levyynsä, Bangaan (2012) asti.  

I-F – 23.30 Backyard

Pulkkinen on jossain aikaisemmassakin FLOW-ennakossa hehkuttanut IF-:n alias Ferenc E. van der Sluijsin olevan omissa papereissa kiistatta maailman kiinnostavimpia ja teknisesti taitavampia tiskijukkia, joka halutessaan voi soittaa oman Viewlexx tai Murder Capital- lafkojensa uusimpia julkaisuja yhdessä Abban kappaleiden kanssa. Aina hämmästyttävä ja valinnoillaan yllättävä, joka tehnyt tuottajana myös käsittämän komean uran Unit Moebiuksesta omaan tuotantoonsa asti. Tämän vuosikymmenen alusta lähtien aikaa on kulunut enemmän esimerkiksi Intergalatic FM-radiokanavalla levyjä soittaen. 

Muista myös:

Young Marco NL – 16.45 Resident Advisor Front Yard

Amsterdamilaista tiskijukkaa voi nimittää jo melkein Helsingin vakiovieraaksi. Safe Trip levymerkillään muun muassa italialaista dream housea uudestaan kuratoinnut dj on osoittanut Helsingissä jokaisella keralla kiinnostavaksi selektoriksi, yhdistäen soittamissa illoissaan niin hitaampia baleaarisia rytmejä, turkkilaista diskoka, kuin 80-luvun lopun Chicago-housea.

Sansibar (Live) FI – 17.00 Red Garden

Hang Upissakin aikoinaan arvostellusta Sunset -kasetista on tullut pitkälle. Tuotanto on pysynyt melodioiden suhteen tyylilleen uskollisena, ajautuen kuitenkin entistä enemmän esimerkiksi rehellisen electron suuntaan. Taannoin Helena Hauff soitti omalla Mix Magin miksauksellaan Sansibarin Nonstopin. Sansibarilla oli lisäksi taannoin yhteinen ilta kovassa nosteessa olevan texasilaisen monityylitaituri Textasyn ja Linda Lasarovin kanssa Kaikussa.

Terry Riley & Gyan Riley (US) – 18.15 The Other Sound @ Sun Effects Voimala

Steve Reichin ja Philip Glassin ohella minimalistisen musiikin pioneeriksi yleensä lueteltu Terry Riley soittaa Flowssa konserin yhdessä kitaraa soittavan poikansa Gyanin kanssa. Siitä voi vängätä oman tovin tarkoittaako minimalismi osana taidemusiikkia yhtään mitään, mutta muun muassa Rileyn jousikvartetto (1960), In C (1964), sähköuruille sävelletty A Rainbow in Curved Air (1969) sekä jousikvartetolle sävelletty Mythic Birds Waltz (1984) ovat kiistattomia taidemusiikin kulmakiviä, vaikkakin täyttä tarkkuutta siitä mitä hän poikansa kanssa soittaa ei olekaan.  

Imatran Voima (FIN) – 20.50 Resident Advisor Front Yard

Kakkahädän tapaisesti toinen iloinen come back tänä vuonna on ollut Imatran Voiman paluu juhlistamaan 20 vuotista uraansa. Imatran voiman musiikillista merkityskenttää Pulkkinen on eritellyt erikseen tässä nettijutussa: http://hangup.fi/artikkelit/2730-imatran-voima-ja-rationaalisuden-mutkikkaat-muodot/. Heinäkuun lopussa yhtye esiintyi Pietarissa Boiler Roomissa ja kisakunto terävineen on todellakin iskussa!

Olli Aarni (FIN) – 20:00 The Other Sound @ Sun Effects Voimala

Lukuisista skeittiyhteyksistä tunnettu Olli Aarni vetää loistavan Kehä-levynsä kokonaisuudessaan. Viipyilevää ambienttia ja suhisevaa äänimaisemaa. Moderni metsänmakuinen soundtrack sieniretkelle ja suojuoksuun. 

Lauantai

Suzanne Ciani (US) – 21.30 The Other Sound @ Sun Effects Voimala

Amerikanitalialaisen Suzanne Cianin musiikillinen tausta on pianon parissa, mutta Ciani oli 80-luvulla jo klassista musiikkia elektronisen musiikin mahdollistaman teknologian avuin tutkivien tuottajien pioneereja. Ciani on ollut Grammy-ehdokkaana albumistaan Dream Suit (1994), julkaissut pitkälti toistakymmentä studioalbumia, joista jokaisen kuulisi mieluusti vaikkapa Hemingwayn Mies ja Meri -romanin adaptaatiossa.

Detroit in Effect (US) – 22.00 Resident Advisor Front Yard

Dj Maacon ja P-Dogin muodostama aisapari julisti jo toisella julkaisullaan (We are) The Men You’ll Never See (1996). Tämä toimikoon sopivana metaforana siitä, kuinka harvinaista herkkua kaiken maailman kaupunkifestivaalihaahuilijoille on tiedossa. Detroit in Effet aka. D.I.E. edustaa yhdessä DJ Stingrayn tuotannon kanssa elävimmillään sitä missä Detroitissa tuotetussa electrossa on kyse James Stinsonin, Juan Atkinsin ja Derrick Mayn kautta kulkevassa suorassa traditiossa.

D.A.F. (DE) – 00.00 Seat Black Tent

Mikä on 80-luvun taiteellinen perintö musiikin suhteen? Kiistatta Pet Shop Boys, Shep Pettibone, Cybotron ja Deutsche Amerikanische Freundschaft. Ilman tätä ystävyysseuraa ei kenties olisi koskaan ollut electro-vaikutteista pop-musiikkia siinä muodossa, mitä electro pop tarkoitti Milleniumin tienoilla. Tummaa energiaa, raakaa voimaa ja pop-neroutta.

Muista myös

Egyptian Lover (US) – 18.30 Resident Advisor Front Yard

Egyptian Lover käy jälleen kerran Suomessa muistuttamassa Roland TR-808 rumpukoneen olemassaolon hienoudesta Niilin laakssosa tuotettuine elektro-raitoineen.

Joe Claussell (US) – 22.30 Backyard

Ikonisen house dj:n jokaisella keikalla tehdään uusi napiskojen veivaamisen maailmanennätys. Rotarymikserin palovaara erittäin suuri.

6lack (US) – 21.30 Lapin Kulta Red Arena

Hyvässä nosteessa oleva Atlanta lähtöisin oleva 6lack yhdistelee melodista r'n'b:tä ja räppiä omakohtaisten mm. sydänsuruista ponnistavien sanoitusten kautta monipuoliseksi trapiksi. Esimerkiksi biisi nimeltä Switch on 6lackiä parhaimmillaan, käykää kuuntelemassa. 

DJ Ibusal (FI) – 16:15 Seat Black Tent

Suomiräpin tänänhetkistä parhaimmistoa oleva Gasellien jäsen, DJ Ibusal, on kotimaisten rap-keikkojen odotetuinta osastoa Flowssa. Henkilökohtaiset sanoitukset käsittelevät muun muassa yksinäisyyttä, introvertteyttä ja ihmisyyttä. Tummia aiheita, mutta pilke silmäkulmassa. 

Sunnuntai

Ruusut (Fin) – 14.30 Lapin Kulta Red Arena

Ruusuja Sideways-keikka sai paljon positiivista palautetta ja sitä hehkutettiin esimerkiksi Helsingin Sanomissa Sidewaysin parhaimmistona. Yhtyeessä vaikutta esimerkiksi Hearing -yhtyeestä tuttu Ringa Manner. Visuaalinen ja musiikillinen kokonaisuus tuo mieleen oikeastaan kaiken taivaan ja maan päällä filttereineen ja arpegioineen, mutta kokonaisuuden taiteellinen kärki lyrikoineen vaatisi kenties vielä hiukan santapaperia terävöittämään kokonaisuutta. Ruusuilla on tähän vain kaikki aikansa tulevaisuudessa, näin tulee tapahtumaan.

Fred Ventura (IT) – 19.15 Seat Black Tent

Italo-discon yksin oikeutettu solisti Jumala vierailee muutaman vuoden tauon jälkeen Suomessa. Ventura teki pienen muotoisen come backin viime vuosikymmenen vähän yli kymmen vuotta sitten ja on ollut aktiivisesti solistivierailijana esimerkiksi hollantilaisen Clone levy-yhtiön katalogin tuottajien julkaisuilla. Valloittava ja ihastuttava esiintyjä.

Gigi Masin (IT) – 21.00 The Other Sound @ Sun effets

Gigi Masin levyitti ensimmäisen levynsä Windin jo vuonna 1986. Ambient ja New Age levykeräilijöiden joukossa levystä nousi oma kulttilevynsä, Masin jatkoi musiikin tekoa säännöllisesti, tosin eläen tuottamisen ja julkaisemisen suhteen enemmän hiljaiseloa 90-luvun. Lähivuosina kiinnostus Masinin musiikkia kohtaan nousi esimerkiksi hollantilaisen Music From Memory levy-yhtiön julkaiseman kokoelman Talk to the Sea (2014) myötä. Ennen Masinia samassa tilassa soittaa levyjä muuten päivän aikana ko. levy-yhtiön kumpikin puuhamies Tako Reyenga sekä Jamie Tiller. Hiljaisempi vaihtoehto rauhoittua tulevaan työviikkoon tai nauttia hyvin merellisistä melodioista energiavodka-drinkkien kanssa.

Muista myös

Kevin Morby (US) – 22.00 Balloon 360 Stage

Morbyn neljä levyä ovat antaneet odottaa, että hänestä voi kasvaa vielä suurempikin lauluntekijä. Tämän vuosikymmenen ehdotonta parhaimmistoa Mac Demarcon ja Josh T. Pearsonin ohella.

Masha (FI) – 13.00 Red Garden

Masha on loistava osoitus, että Flow pyrkii huomioimaan myös tulevaisuuden nimet sekä antaa uusillekin tekijöille mahdollisuuksia. Uusille tekijöille sukupuolta, ikää ja etnistä taustaa katsoamtta mahdollisuuksia antavan Myös -kollektiivin bileistä ponnistanut myös sunnuntaina kuultavan Cute Cumberin tavoin ponnistanut Masha hurmasi Pasilan kääntöpöydällä jo ensimmäisellä dj-keikallaan tyylikkäillä love boat -henkisillä disco-valinnoillaan kaikki. Yleisesti Red Gardenin koko tämän vuoden ohjelmisto sekä uuden sukupolven tiskijukkien sekä livejen rantautuminen on vahva suositus katsastaa, missä tahansa välissä, kun tulee epävarma olo minne suunnistaa. Erityisesti suosittelen lauantaina kuultavaa Dj Lifegoalsia (Live, 21.00), jonka tuotanto muistuttaa minua kaikesta siitä mitä musiikissa rakastan: loistavia melodioita, ihanasta säksättäviä elektronisia arpegioita sekä yksinäisyyden tunnetta suuren kaikkeuden edessä.

 

Keskustele Facebooksissa