Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Itä went to Belgium

28.07.2018 / Toimitus

Lehdessä 1/2017 julkaistu Idän Belgia-reissu tuli vihdoin ulos edittikoneesta, jonka johdosta tässä kyseinen kyseinen geneerinen touriartikkeli kuvineen videon kera. 


GENEERINEN TOURIARTIKKELI: ITÄ BELGIASSA

Touri Belgiaan on pyörinyt tehtävälistallamme jo pitkään. Yksi vanha tuttavamme Belgiassa maahantuo ja jälleenmyy rullalauta-alan välineitä. Hän on silloin tällöin myös ostanut ITÄ:ää, ja tämän siivellä pyydellyt meitä käymään mestoilla. "Yes, yes we should come and visit you" sanoihin on päättynyt yksi jos toinenkin tapaamisemme vuosien varrella. Kyseessä on siis Fabian Verhaeghe, joka aikoinaan skeittasi mm. Samun seurana Euro-Circalla. Tämä tapahtui joskus kivikaudella, aikana jolloin skedeejät saattuivat saamaan kenkächeckejä muiltakin kuin nykyiseltä kahdelta firmalta, ja sitä pidettiin kaiken lisäksi vielä ihan siistinä juttuna. 

Samu - Boardslide

Samu tapasi Fabianin ekaa kertaa vuosia sitten Simpel Session- skaboissa Tallinnassa. Aina kun mennään Suomen ulkopuolelle kisoihin, mestoilta löytyy pari jätkää, jotka erottuvat joukosta, sillä että heillä on muita isompi reikä päässä. Näissä kisoissa Fabian oli yksi näistä jätkistä. Fabian hyppi koko viikonlopun areenan massiivisimman boksin yli temppuja sen alastulossa olevaan hänkkään. Ja kun kyse on myös BMX-kisojen kamoista, niin voidaan ymmärtää, että boksin koko on sitä luokkaa, että Fabianin laudassa olisi voinut myös olla siteet. No yksi bäkkilippari olisi näitä siteitä kaivannut, sillä se meni häneltä huti ja mies rätkähti maahan lyöden päänsä. Raato raahattiin radalta, mutta kananmunaan ei onneksi tullut säröjä. Jonkin ajan kuluttua mies ilmestyi taas areenalle ja meininki jatkui kutakuinkin samana. Samu kävi tässä vaiheessa haastattelemassa miestä ja kysymässä vointia. Kuulemma toisella silmällä ei oikein nähnyt mitään, sen verran tuli osuma perille. Mutta show must go on. Tämä kertokoon jotain tästä yhteisestä tutustamme, joka tosin tänä päivänä puuhaillee kaikkea vähän maanläheisempää vapaa-ajallaan.

Berberi - Ollie 

No, viime keväänä päätimme tosissaan hoitaa itsemme mestoille ja asiat reissun suhteen konkretisoituivat. Reissu järkättiin kuitenkin sen verran freestylellä, että jengi lopulta saapui maahan kahdessa erässä ja reissun olinsijat sekä yöpymishommat selkenivät oikeastaan vasta saavuttuamme Belgiaan. Asioilla on tapana järjestyä ja niinhän ne taas järjestyivät. 

Samu - Fs ollie fakie 5-0 to fakie

Lentokentältä vuokrasimme vänin, jotta liikkuminen olisi kätevämpää. Belgia on pieni maa ja sen ajaa päivässä helposti ristiin rastiin. Käytimme tätä hyväksemme ja reissu olikin hyvin mobiili-painotteinen. Kaupungit ovat noin tunnin ajomatkan päässä toisistaan - ellet juutu ruuhkaan. Sitten ne pienet ja kätevät välimatkat voivat olla helposti tupla- tai triplapituisia. Tämäkin tuli testattua ja luonnollisesti myös siinä vaiheessa, kun olimme menossa takaisin lentokentälle kotilennolle. Mutta eiköhän joka reissulla jännitys siitä, että ehtiikö koneeseen kuulu asiaan.

Juni - Bs flip 

Reissun aikaan Suomessa kevät ei ollut ehtinyt vielä alkaa eli Belgian +30°C lämpötilat tulivat ihan tarpeeseen. Maata paahtoi juuri tuona viikkona joku outo helleaalto,  joka ei ole mitenkään normaalia. Nämä helteet toki hieman viivästyttivät aamuja jolloin paahdetta oli mukava ottaa vastaan asumuksemme takapihalla aurinkovarjon alla syöden kolmen tunnin brunsseja, joihin kuului mm. 20 munan munakas. Kun keskipäivän auringon aiheuttamasta hedonismista selvittiin, pakattiin tiimi autoon ja ajettiin joka päivä kohti eri kaupunkeja. Mahtava majapaikkamme oli siis Junin porukoilla Brysselin laitamilla, mutta itse Brysselissä emme juuri käyneet. Ekana päivänä siellä valmistauduttiin kaikenmaailman piikkiaidoin ja kaupunkibarrierein USA:n presidentin vierailuun. Tämä ehkä osaltaan laukaisi hylkimisreaktion, ja seuraavina päivinä suuntasimmekin johonkin ihan muualle, kuin maan pääkaupungin ytimeen.

Pete - Ollie

Itse maasta on vaikea kertoa sen enempää, koska näimme vain takapihoja kuten skeittireissuilla yleensä on tapana. Belgia ei ole tuhansien järvien maa eli uimaan ei päässyt, joka olisi hellesäillä kyllä jeesannut. Vettä ei vaan ollut missään. Ja kun sitä meren rannalta löytyi, eiköhän siellä ollut kieltomerkit vastassa, että veteen ei ole asiaa. Mikä lie hai siellä oli nähty tai öljytankkeri kipannut jossain lähistöllä. All hail Cardiel, Suomi, luonto ja puhtaus. Ihmiset Belgiassa vaikuttivat kohtalaisen samoilta kuin muuallakin - osaa harmitti skeittauksesta aiheutuva näennäinen sekasorto ja meteli, osa eleli tyytyväisenä omaa elämäänsä välittämättä sen enempää paidattomasta suomalaisseurueesta, joka oli hetkeksi levittänyt leirinsä milloin mihinkin pihaan. Spotteja oli paljon, mutta melko harvassa, ja niissä oli usein tuttua Suomi-lisää mukana. Meillä oli onneksi kontakteja paikallisiin, jotka osasivat vähän osoittaa meille suuntia elleivät itse päässeet mukaan näyttämään mestoja. Muuten saalis olisi voinut jäädä niukemmaksi ja olisimme ajelleet vielä enemmän autolla nauttien ilmastoinnista.

Pete - Bs tail

Matkailu avartaa.

Don't me a fool, stay in school/protect your tool.

Älä jää kotiin, sinne on moni kuollut.

Ja mitä näitä nyt oli.

Psiu.

Kirjoittanut: Timo ITÄ Kuvat: Samu Karvonen & Timo ITÄ

Juni - Nosegrind

 

Keskustele Facebooksissa