Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Tontsan kuulumiset – video- ja kuvaharrastukset

29.06.2018 / Joonas Pulkkinen

Tikarille vetevä Tony ” Tontsa ” Pelkonen parantelee tällä hetkellä kipeää polveaan. HangUp kyseli miehen kuulumisia, fiiliksiä taannoisesta Coffe -leffasta sekä valokuvaamisesta. Jutussa linkki myös Tontsan ja hänen frendien kesällä 2014 kuvattuun Euro Tour -leffaan, josta vastaa Joonas Pusa.


Tikarille vetevä Tony ” Tontsa ” Pelkonen parantelee tällä hetkellä kipeää polveaan. HangUp kyseli miehen kuulumisia, fiiliksiä taannoisesta Coffe -leffasta sekä valokuvaamisesta. Jutussa linkki myös Tontsan ja hänen frendien kesällä 2014 kuvattuun Euro Tour -leffaan, josta vastaa Joonas Pusa.

Ensimmäiset leffansa Tontsa on tehnyt jo asuessaan Keravalla. ” Jotain Neuvostoliitto -pätkiä, Jatsin ja Pocket visioneja tuli tehtyä aika monta. Ne nyt ei ehkä ole leffoja.” Coffeen Tontsa keräsi leffaan viiden vuoden matskuista. ” 2013 kuvatut on ehkä vanhimmat, mitkä pääty leffaan. Trailerissa oli matskua vuodelta 2005.” nauraa Tontsa. Leffan nimi tulee yksinkertaisesti Tontsan rakkaudesta kahviin. Leffaan päätyi matskua ja vetäjiä eri sessioiden kautta. ” Lähtökohtaisesti hyviä tyyppejä. Kamera on ollut tepussa ja on katsottu, mitä tapahtuu. ” Tontsalla ja Maltiolla on leffassa varsin sairaitakin juttuja. Tontsan stailiin ei kuitenkaan kuulu pantata matskuja, esimerkiksi Tikarin leffaan varten. ” Sampo kuvaa Tikarin leffat. Eiks se oo aika vanha läppä pantata jotain matskua? ” nauraa Tontsa.

Tomi Maltio - 50-50. Meilahti

 

Coffeen musiikit koostuvat pitkälti suomi-iskelmästä sekä soul- ja rytmimusiikin osastosta. Musiikit Tontsa valitsi leffaan ajatellen, missä mitäkin parttia on kuvattu. ” Suomipätkissä oli tarkoitus olla suomimusaa. Se Barca-pätkän biisi, sen ostin siltä Barcan reissulta, samoin Ausseissa kuvatun pätkän biisin. Introon väsäsin itse biitin yhdestä kahvimainoksesta. Veskun partti etenee Itä-Helsingin muutaman spotin kautta Töölön, sieltä Meikkuun ja Haagaan. Siitä alkaa Nikkisen pätkä. Yritin luoda sellaisia siirtymiä.” Poikkeuksen musalinjaan kuitenkin Maltion partista löytyvä brasilialaisen Eumir Deodaton kappale. Tosin tässäkin on jotain riksulaista sinänsä. ” Olet asian ytimessä. Maltsio on sitä päin aika brassijäbä. Poppia löytyy.” toteaa Tontsa. Tähän on helppo yhtyä. Kuin Lincoln Uedalla konsanaan. Tontsa ilmoittaa olleensa eniten fiiliksissä juuri Maltion ja Veskun kuvatuista jutuista. ”Ja Komulaisen Lauri. Ihan fiilis vetäjä.” Nämä tuovatkin mukavasti mieleen vanhat 90-luvun east coast leffat, ehkä jopa Pönkäsenkin videotuotannon.

Nyt ensimmäisen kerran nähtävä Euro Tour -leffa syntyi kuuden viikon aikana Tontsan ja kavereiden kiertäessä Eurooppaa kuusi viikkoa Mazda 626:lla. Reissua yleisesti Tontsa kuvaa sanoin ”hc meininki”. Tässäkin leffassa Tontsalla on kovia matskuja, mutta hän ei ole suostunut matskuja panttaamaan. Miten hän toimisi jos hän joutuisi kuvaamaan esimerkiksi Transworldille kokopitkän partin? ”Kuvaisin varmaan matskut yhdessä päivässä. Kunhan on etenevän liikkeen laki, niin kuin se biisi. Sillä teemalla, se soisi repeatilla sen yhden päivän. Wilson Mäkelällä on Melodican Good Luckissa sellainen meno. ” nauraa Tontsa. Eurotourilla reissu suuntautui Ruotsiin, Saksaan, Tsekkeihin, Itävaltaan, Italiaan, Ranskaan ja Tanskaan. ” Saksassa käytiin kahdestikin. Takas tullessa kanssa. Berliinissä oltiin Dinon kämpillä. Olin saanut Pirkalta sen numeron ja soitettiin autosta, se antaa meille ohjeet, Josuka ajaa samaa aikaa. Sovitaan, että nähdään yhdellä parkilla ja se kelasi, että meillä menee pari tuntia löytää sinne. Puhelimessa se antaa kadun nimen ja huomaan, että ajetaan samasta kohdasta. Totesin vaan, että me käännyttiin just parkille. Ilman mitään gps:ää. Monta kertaa löydettiin suoraan tolleen pelimestoille. Hyvien tähtien alla oltiin, yhdet parkkisakot saatiin, mitä ei visiin tarvinnut edes maksaa. Henkistä damagea tosin tuli paljon, neljä vuotta sulateltiin tätä ennen kuin saatiin leffa ulos.”

Barcelona 2014.

Valokuvannut Tontsa on aktiivisesti noin 13 vuotta. Tätä nykyä hän kuvaa sekä filmi- että digiperälle. ” Enemmän filmiä, mutta nyt oon ottanut enemmän skedekuvia pitkästä aikaa, niin kyllä se digi on järkevämpi, kun tulee vähän hinkattua. Ainakin lompakkoystävällisempi.” Tontsa on kuvannut lähiaikoina esimerkiksi Tikarin tiimikaveriaan King Rimbbaa ja Onni Saltevoa. Tässä jutussa nähtävistä kuvista suurin osa on otettu tämän vuosikymmen aikana filmille. Valokuvaus onkin hyvä tapa käyttää aikaa Tontsan ollessa nyt loukkaantunut. Tontsan vasemmasta polvesta on juuri leikattu muun muassa kumpikin kierukka. Polvi häiritsi oikeastaan skedeemistä koko viime talven. ” Kävin talvella skedee joku kolme kertaa. Vihlova kipu. Polven paranemisennuste on puolesta vuodesta kahdeksaan kuukauteen. ” Vesijuoksua pitäisi mummojen kanssa tehdä. Sitä ennen kuusi viikkoa kepeillä.” Kesä kuluu Tontsalla fudiksen mm-kisoja seuratessa. Tämä onkin onni, koska se täyttää kepeillä tarvittavasta ajasta jo reilusti yli puolet.

.be

Tontsa toivottelee kuitenkin kaikille loistavaa kesää. ” Nauttikaa kesästä ja skedetkää, jotka voitte! ” Parantumisaikana Tontsa lupaa myös pohtia, voisiko hän joskus osallistua Euro Tour -leffassakin näkyvän prahalaisen Mystic Parkin legendaarisiin Mystic Cup -kisoihin. ” Hahaha. En ole kyllä ikinä miettinyt millaisen ranin siellä tekisin. Ottaisin varmaan keskeltä yläriviltä paikan, se olisi strategisestikin fiksu veto. Muistaakseni siinä nurkassa on oluttarjoilukin.”

Teksti: Joonas Pulkkinen. Kuvat: Tontsa Pelkonen (Syndeyssä otetussa fs noseslidessa mestari itse)

 

 

 

Vesa Tenhonen - Ss fs wallride.Töölö.

 

 

Federico Clemente - Noseslide. Mikkeli.

Harry Small - Handplant. Coffs Harbour.

Keskustele Facebooksissa