Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Tarvas Footwear

13.04.2018 / Toimitus

Tarvas on uusi kotimainen kenkämerkki, jonka perustajia yhdisti rakkaus sneakereihin ja käsityöläisyyteen. Kävimme Tarvaksen työhuoneella tutustumassa juuri tarinaansa aloittavan yrityksen toimintaan. 


Kruunuhaassa sijaitsevassa kellarityötilassa vallitsee varsin käsityömäinen tunnelma. Kaikkialla on kenkien prototyyppejä ja kenkien valmistamisessa tarvittavia koneita. Vaikka stereoissa raikaa 90-luvun rap, niin tuntuu kuin olisi astunut muutaman kymmenen vuotta ajassa taaksepäin aikaan, jolloin asioita tehtiin myös Suomessa vielä käsin. Näissä kaikissa elementeissä on jo jotain ajatonta klassisuutta, mikä huokuu myös pöydällä olevista ensimmäisistä Tarvas-kengistä. 

Kenkämerkki Tarvaksen tarina alkoi jo yli viisi vuotta sitten, kun perustajat Pekka Keinänen ja Jukka Lehtinen tapasivat toisensa Karhun 95-vuotis näyttelyssä. Sneaker-kulttuurista kiinnostunut parivaljakko löysi nopeasti yhteisen sävelen ja Pekan kenkäverstaalle eksyttiin ihmettelemään kenkiä jo samana iltana. Jukka työskenteli tällöin Karhu Originalsin leivissä brand managerina ja Pekka oli Nokian jalkineilla tuotesuunnittelijana, mutta oli pitkään ammattikorkeakoulun jalkinesuunnittelulinjan päätyttyä kehitellyt ajatusta omasta kenkämerkistä.

 Lopulta kyllästyminen oravanpyörään silloisissa työpaikoissa ja halu tehdä omaa tuotantoa kasvoi niin suureksi, että oma kenkämerkki muodostui todellisuudeksi ja Tarvas syntyi. Pekka ja Jukka hyppäsivät vakitöistään kehittämään omaa brandiä, minkä ensimmäiset mallit tulevat ulos vuoden vaihteessa. Pekka otti vastuun tuotannollisesta puolesta ja suunnittelutyöstä Jukan toimiessa myynnin ja markkinoinnin puolella. 

Tarvaksen inspiraationa toimii suomalaisuus ja vanhat kotimaiset kenkädesignit. Materiaalivalintoja ja designia on lähestytty suomalaiset olosuhteet edellä. Kenkää kiertää koko matkalta ”mudguard”, joka pitää loskan Helsingin kaduilla kävellessä poissa kengän sisältä. Myös nahkainen ja saumaton yläosa on hyvin suojaava. Kenkä ei ole varsinaisesti veden pitävä, mutta sillä selviää hyvin syksyisissä olosuhteissakin. Myös alusta loppuun itse suunniteltu raakakumipohja on hyvin pitävä liukkaammissakin olosuhteissa. Pekalla on myös pitkän linjan tausta skeittauksen parista, joten täällä hankittu kenkäinnostus ei voi olla näkymättä Tarvaksen ulkomuodossa.

Toinen lähtökohta oli tehdä kenkä, joka toimii niin työolosuhteissa kuin illanvietossakin. Pekan itse suunnittelemaan lestiin on haettu inspiraatiota herramieskengistä. Malli on ajaton, eikä Tarvaksen ajatteluun edes kuulu muotimaailmalle tyypillinen sesonkiajattelu. Värivaihtoja on tulossa kevääksi ja syksyksi, mutta uusia malleja tulee harvakseltaan ja kenkien on tarkoitus kestää pitkää käyttöä, herramieskenkien tapaan. Tarvas on yleisestä käytöstä poistunut suomen kielen sana, joka tarkoittaa yleensä hirveä tai muuta sarvipäistä eläintä. Se esiintyy muun muassa Kalevalaisessa tarustossa. Hirvi on oman tien kulkija, mikä sopii Tarvaksen identiteettiin. Se on itsenäinen, käsityölähtöinen, pienyritys, joka toimii ihmisille, jotka eivät halua astella aina suurten korporaatioiden tuotteissa. 

Tarvaksen identiteetistä on vastannut nimekäs graafikko, Teemu Suviala, joka on myös yrityksen osakas. Suviala on tuttu nimi kansainvälisissä projekteissa. Tarvaksen suunta onkin vastaavalla tavalla selkeästi ulkomaille päin. Ensi vuoden alussa lähdetään hakemaan tilauksia kansainvälisiltä messuilta ja jo nyt kiinnostus merkkiä kohtaan on ollut suurta. Kenkiä on menossa myyntiin muun muassa Iso-Britanniaan. Tarvas on huomioitu jo joissain kansainvälisissä julkaisuissa, kuten Sneaker Freakerissä. 

Myös tuotannossa on suosittu kotimaisuutta - kenkien valmistus tapahtuu Parkanossa. Ulkomailta tuotantoa olisi saatu edullisemmin, mutta tuotanto haluttiin pitää Suomessa. Kotimaisuus mahdollistaa myös tuotannon tarkemman laadunvalvonnan. Kenkien pohjat tulevat Italiasta, ja muut materiaalit tulevat taas muualta Euroopasta.

Teksti: Mikko Kempas Kuvat: Tarvas & Kempas

FB: facebook.com/tarvasfootwear

IG: @tarvasfootwear

WWW: www.tarvasfootwear.com

 

https://www.beyondstore.fi/brand/175/tarvas

 

 

Keskustele Facebooksissa