Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Marius Syvänen - Shreddaava maailman mieli (Hang up 3/2017)

26.01.2018 / Toimitus

”Voisin sanoa tästä viikonlopusta, HELridesta, Koffarin kisoista, että mainio aika olla täällä. Mun uus jobi taitaa olla ens kesänä huutaa mikrofoniin siellä Koffarissa. Rakkautta kaikille.” - Marius

 

 


Mariuksesta on tehty useita eri haastatteluita vuosien varrella. Nämä ovat kuitenkin tuntuneet kerta toisensa jälkeen jättävän mystiseksi, mitä mies ajattelee vaikkapa suhteestaan Yhdysvaltoihin? Mitä suhteestaan Suomeen, jossa hän syntyi 80-luvun lopulla Espoossa, ennen tuulipukuperheiden kulta-aikaa? Miten suhde Bob Dylaniin ja miten maapallo? 

Marius kertoo haastatteluhetkellä olevansa Suomessa 23:lla vieraillullaan, sen jälkeen, kun hänen perheensä aikoinaan muutti San Diegoon. ” Asuttiin Matinkylän Koukkuniemessä, neljävuotiaana muutettiin San Diegoon Kaliforniaan.” Kaliforniaan Syväsen perheen vei Mariuksen isän päämäärätietoisuus perustaa kompasseistaan ja urheiluinstrumenteistaan tunnetun Suunnon Yhdysvaltojen organisaatio. Asuessaan Yhdysvalloissa, Marius on viihtynyt Sand Diegossa koko ajan, puolentoistavuoden Los Angelesin vierailua lukuun ottamatta. Matkaa kaupunkien välillä on moottoritietä tosin vain kaksi tuntia. ” San Diegossa on vaan yksinkertaisesti tosi chilliä. Losissa on tosi hektistä ja Friscossa oma pieni kaupunkimeininki. San Diego on tosi spread out, pakko olla kiesi, mutta ei ole ruuhkaa. Aurinko paistaa, beach-laiffii.” 

Rullalautailun Marius löysi varsin varhain. Maailma oli yksinkertaisempi ilman scoottien kaltaisia ”valintoja” tai trendejä. ” Joo ei silloin edes niitä ollut! Skeitattiin vaan.” Marius päätyi jo hyvin nuorena sponsoroidun skeittauksen piiriin, vetämään legendaariselle Shorty’s:lle, sekä Osirikselle. ” In da game tullut oltua for a while, mistä on ollut kyl fileissä. Kaikki sponsorimeininki lähti siitä, että muutettiin porukoiden kanssa toiseen kämppään ja sattumalta naapuritalossa asui Osiriksen omistaja Tony Magnusson. Tutustuin siihen ja aloin shreddaa sen kanssa. Sit se oli, et hei mä heitän nyt sulle kenkiä! Ja toinen kaveri Greg oli duunissa Arcadella, mikä liittyi Osirikseen tosi vahvasti siihen aikaan. Mut se lähti Shorty’s:lle töihin ja sanoi, et hei tuu vetää tänne.” Magnussonin vaikutus oli nuorelle Mariukselle vähintäänkin hämmentävä. ” Ihan vitun random, että kun oltiin muutettu siihen communityyn, että aloin shreddaa sen kanssa. Himo jotain H-streetiin boardeja autotallissa, kuka ihme tää jäbä on? ” Vanhoista San Diego-vetäjistä löytyy Mariuksen suosikkeina arvattavia nimiä. ” Peter Smolik, todellakin. Kanten Russell oli aina jossakin mestoilla. Brandon Turner, aka. ”Lil B” kanssa. Steve Olson, Dan Connelly, vitun siisti meininki. ”

Marius ehti näkemään Shorty’s:lla vielä palan Muskan kulta-ajasta. Shorty’s-ajoista on jäänyt unohtumattomat muistot. ” Se oli ihan vitun himmeetä! Hengas Muskan kaa huolella, Steve Olson, Anthony Mosley. Himmeetä meininkiä, että jonain 11-12-vuotiaana meno päällä Muskan kanssa skedetessä ja hengatessa.” Vanhempia tiimikavereita Marius luonnehtii esikuvina mainioiksi. ” Tosi rentoja tyyppejä. Näki vaan miten Muska vetää himosti weedoo ineen. Musta se oli ihan vitun siistiä. Joka kerta, kun hengattiin niin oppi jotain uutta, miten olla iisisti.” Eräänä unohtumattomana muistona Marius kertoo Hollywood 16-hänkän lämmittelyyn liittyneet sessarit. ” Spotti. Himo hänkkä. Oltiin alkupäivästä skidillä kymppireilillä ja Muska teki lipsliden. Mäkin sain sen siihen päälle ja mentiin Hollywood 16:lle. Ja olin ihan Muska-hypeissa, että koitan nyt tähänkin lipsliden. Wadup! Vedin ihan himoset pannut kasseille. 12-vuotiaana ei mitkään jalat osunut mihinkään ja flippasin suoraan kaulalle. Ja Muska vaan nosti meikän siitä flätiltä suoraan käsille ja heitti mut Cadillac Muskaladyyn. Cadillac Escalade – Cadillac Muskalady. Sit se vei mut sen kämpille chillaa, meikä oli niin paskana: kaikki auki, naama auki, kasseissa ihan himo pain. Se heitti meitsin suoraan sen sohvalle, nyt chillaa, täs on vodaa, täs all goodii. Se oli kyllä himmein tapa, miten sen kans tuli hengattua. Että se vaan nostaa sut ylös ja nyt tuut chillaa kämpille.”  Marius kertoo myös, että videoiden ja haastattelujen välittämä kuva boom boxista sessareilla on myös täyttä totta. ” Todellakin. Haippi päällä! Se on ihan täyttä totta, miten se nostaa sen mankan steppien päälle tai milloin minnekin. Se kuuluu sen haippiin, nyt lähtee. Totta kai se musiikki heitti myös itteen fiilistä, vaikka boom boxia en ole hankkinutkaan.” Hollywood 16-sessarit myös välillisesti vaikuttivat Mariuksen tapaan nähdä skeittaus.” 15-vuotiaana ehkä just tajusi, että shreddaa jotain pienempää tai jotain creativämpää spottii. Ehkä eka alkoi skedee reilejä enemmän ja sitten kaaria. Nyt on ottanut kymmen vuotta aika iisisti, ehkä se Hollywood 16:n kassituksen jälkeen. Skeitannut mitä on skeitannut.”

Oleellinen osa Mariuksen skedeystä ja ”haipin” nostattamista ovat olleet myös saman ikäiset San Diegosta kotoisin olevat frendit, joista osa on Suomessa haastattelua tehdessäkin. Wes Kremer ja Tyler Surrey ovat käyneet Suomessa jo pikkupoikina Mariuksen matkassa. ” Kaikki niistä on vitun fileissä Suomessa. Kaikista on siisti tulla tänne aina kesäisin.”  Marius kuitenkin mainitsee, että pikkuskidinä ehdoton esikuva skedeykselle oli Arto. ” Silloin, kun asui San Diegossa skidinä, niin se Suomi-Jenkki-connection, wadup, kuinka fileis oli! Siksi kanssa tänne tulee aina todellakin.” Nykyään Marius reissaa Arton kanssa yhdessä New Balance-kenkien siivittämänä. ” On se vieläkin meikälle kingein duudi.” Marius ylistää myös itse yhteistyökuviota. ” Kengät on vitun mukavat ja hyvät skeitata. Suomessa touhu on vasta alkamassa, paljon chillimpi meno verrattuna noihin muihin suuriin kenkämerkkeihin. Ei kelaa, että siinäkin on taustalla vanha corporate- meininki. Tuntuu aidolle skeittimeiningille.”

Shortys’n jälkeen Mariuksen tie vei aikoinaan Santa Cruzille, jolle hän veti pari vuotta. Harva muistaa kuinka kova tiimi Cruzilla oli tuohon aikaan. ” Se oli team manageri Jake Jonesin ansiota. Flo Marfaing, Alex Carolino, Ted Degros, himo squadi. Sen jälkeen vaihtunut kyl paljon. Alex Moul, vitun kinggi duudi! Ja Lee Smith tietty, Welshikin ehti olla jonkun kuukauden messissä, ennen kuin tiimimanageri Jake lähti.” Tiimimanagerin lähtö oli syy myös Mariuksen siirtymiseen Santa Cruzilta.” Sain viikon myöhemmin soiton Habitatilta ja siitä alkoi tie Habitatin kanssa yhteistyö, joka on jatkunut nyt melkein kymmenen vuotta.” Habitat on visuaaliselta ilmeeltään kiinnostava lafka skeittauksen historiassa. Linkittyminen Alien Workshopin historiaan, hienostunut hippifiilistely, sekä laadukkaat audiovisuaaliset tuotteet tuntuvat riittävän lafkan olemassaoloon vuodesta toiseen. ” Se on vaan fiilistelyä maapallosta. Mehän asutaan habitatissa. Koko meininki siinä itselle aina ollut spessua, respect sataprosenttia.”

Suomen luonto on kaunis runsaine luonnon maisemineen, jotka vastaavat yllättävän hyvin maailmalla tunnettuja mielikuvia. Tässä suhteessa Yhdysvallat ei tietenkään kalpene. Maan suuri pinta-ala tarjoaa kaunista alkuperäisluontoa ja moni puolisia maisemaelämyksiä. Onko maiden välillä eroa kuitenkin miten luontoon suhtaudutaan? ” Se on ihan eri asia. Täällä pystyy hengittää, toisin kuin San Diegossa. Täällä kävelee lentokentältä ulos, niin on niin freshi olo. Ihmiset toki on täällä mukavia ja myös siellä.” Marius itse arvostaa kotimaista luontoa ja luontomaisemia, jotka itsessään ovat syy odottaa aina Suomeen pääsyä. Mitä muita asioita on, joita odottaa? ” Makkara. Sauna tietty ja sinappi. Landella Pusulassa on kanssa kinggi olla. Suomi-fiilistelyä, meininki ja frendit. ” Jenkeissä olleissaan Marius lukee netistä suomalaisia uutisia ja seuraa menoa instagramin kautta. Suomalaisista skedeejistä Marius on aina ollut fiiliksissä muun muassa Perus-porukasta, Paul Aherosta, Kyystä, Dinosta, Enikzestä. ”Kaikista oikeastaan.”

Lähiaikoina Marius on myös alkanut ottamaan valokuvia. Mistä innostus kuvaamiseen? ” Muistan kun isoäidillä oli kamera täällä ja kuinka se kesäisin otti photoja. Siitä se on varmaan lähtenyt. Haluan ottaa valokuvia ihan vitusti. Ja kyllä voisi sanoa, että Artolla on kanssa vaikutusta.” Kalusto perustuu tällä hetkellä yksinkertaisuuteen. Marius kuvaa ainoastaan 135-kinofilmille perus 50mm-linssillä. Kuvaamisen lähtökohtana ovat pitkälti Thrasherin nettisivuilla aikoinaan ilmestyneet Mind of Marius-episodit. ” Mikä tahansa momentti, mikä tulee vaan eteen. Ihan mitä vaan. Nyt on ollut vähän aikaa, että ei ole tullut otettua, mutta se on kyllä meitsille loppuelämän juttu. Film for life. Pakko, meitsin muisti on niin paha, että on pakko ottaa kuvia. Siksi, että pystyisi vielä muistaa, mikä meininki milloinkin oli.” Kuvaajat, joita Marius on itse fiilistellyt ovat pitkälti skede-kuvaajia. ” Daniel Harold Stuart todellakin. Siitähän ei edes tiedä onko se jollain spotilla kuvaamassa, kun se saattaa olla jossain puussa kuvaamassa. En ole ikinä ollut sen kanssa photaamassa, mutta mun ja Wessin fifth grade-teacher oli sen vaimo. Ei me edes silloin tajuttu sitä. Tobin Yelland kanssa. Ite olen tykännyt käydä ottamassa kuvia Chris `Rhino` Rooneyn ja Ken Goton kanssa. Michael Burnettin kanssa lähtenyt pari hyvää.”

Paitsi, että Mariuksen henkinen koti on San Diegon ja Suomen välillä, niin hän reissaa luonnollisesti skeittauksen vuoksi jatkuvasti. Kokeeko hän koskaan mitään juurettomuutta maailmassa? ” Kyllä mä tykkään miettiä olevani vitun suomalainen, vaikka se saattaa kuulostaa joidenkin mielestä oudolle. Meitsi rakastaa kotimaatani ihan vitun paljon. Kyllä se on myös rentoa matkustaa ympäri maailmaa ja Diego on nice. Sinne me päädyttiin vanhempien kanssa ja se on se meininki. Se on ollut home base kouluineen ja frendeineen. Mutta kyllä joku päivä tänne backkiin huolella. Ihan varmasti salee. ” 

Seuraa Mariusta Instagramissa

Mariusta sponsoroi Habitat, NBNumeric, Independent, Levi's & OJ wheels 

Teksti ja Mariuksen kuva: Joonas Pulkkinen

Alla Mariuksen filmikuvia reissukamerasta

 

 

 

 

Keskustele Facebooksissa