Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Rula Keset Linna

15.01.2018 / Toimitus

Moni on käynyt skeittaamassa Tallinnassa, mutta kovin moni ei tunne eteläisen naapurin skeneä sen tarkemmin. Rula Keset Linna näyttää, miltä Viro-skeittaus näyttää tällä hetkellä. Haastattelimme videon tiimoilta kuvaaja-editoija Antti Sinitsyniä.


 

Music by Estrada Orchestra - estradaorchestra.bandcamp.com

Filming & editing by Antti Sinitsyn

Cover photo by Kristjan Prik

Additional b-roll by Jaak Tänava, Kristjan Prik

Skaters: Raul Urberg, Enric Garriga Panisello, Mihkel Vahermaa, Kristjan Prik, Kevin Viljakainen, Hendrik Hundt, Samuel Oja, Toomas Seppänen, Egbert Pahhomov, Kristo Õismets, Pärtel Niitaru

Kuinka skeittaus voi Virossa tällä hetkellä? Minkälainen harrastajamäärä on? Kuvaavatko skeittaajat? 

Sanoisin, että kuvaavia skeittaajia on paljon enemmän kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten. Kiitos tästä Instagramille. Vanhan koulun tapa kuvata kunnon kameroilla, sekä parttien tai edes muutaman minuutin pätkien kuvaaminen on tekemässä myös comebackiä. Tulossa on paljon "oikeita" videoita. 

Tiedän että Tallinnassa on ​paljon hyviä spotteja ja erinomainen skene, mutta tapahtuuko myös muissa kaupungeissa vastaavaa? Kuvattiinko Rula Keset Linna pääosin Tallinassa vai teittekö reissuja muualle? 

99% video matskuista on kuvattu Tallinnassa. Kaksi klippiä oli lähiöstä Tallinnan lähettyviltä. Kesä oli niin huono, että road tripit jäivät sen takia väliin. Ajatukseni oli kuvata harvemmin tai ei ollenkaan spoitella, joilla oli jo kuvattu Tallinnassa. Kyllästyin näkemään aina ne samat spotit ja onneksi skeittikaverit olivat ideassa messissä.

Vanhimmat ja kokeneimmat skeittaajat Tartosta ovat muuttaneet Tallinnaan parempien työmahdollisuuksien perässä, mutta Tartossa on myös paljon nuorempia skeittaajia, ja uusia skeittaukseen sopivia spotteja syntyy jatkuvasti. Uskon, että Tarton skene tekee uudelleennousun lähitulevaisuudessa. Pärnussa on myös suhteelisen iso skene ja hyviä katuspotteja. Lisäksi vielä Itä-Virumaalla [Karkeasti Peipsjärven pohjoinen Narvaan ja Suomenlahdelle asti, toim.huom.] on huomattava määrä skeittajia. Heidän krewinsä on nimeltään Broken Leg Brigade, joka on osa isompaa possea nimeltään Ida-Viru Crime Clique. Myös muissa paikoissa on jonkinverran skeittaajia, mutta ei varsinaista skeneä. 

Onko paikallisia brändejä nousemassa? 

Kataloog on suurin ja tunnetuin skeittaukseen liittyvä brandi Tallinnassa. Se oli aiemmin nettisivu, joka on nyttemmin alkanut tehdä vaatteita ja julkaisee suurimman osan sisällöstään sosiaalisessa mediassa. Tälläisillä niche-markkinoilla kaikki tekevät Tallinnassa hommia muiden töiden ohella, joten merkit ja hommat tulevat ja menevät helposti. Noin viisi vuotta sitten oli vielä olemassa dekki-merkki nimeltään Estonia, mutta se kesti ehkä vuoden. Lautoja on kuitenkin edelleen saatavilla. Siitä saa hyvän käsityksen, kuinka pienet markkinat ovat kyseessä. On vaan vaikea saada asioita tapahtumaan, kun sun pitää investoida rahaa ja luopua vapaa-ajastasi pitkäksi aikaa, jotta saisi merkin pysymään edes jaloillaan. Ei skeittaukseen liittyviä brändejä, mutta Multi Stab on hyvä esimerkki, koska he ovat tehneet monta vuotta vaatteita ja muuta artsy-graffity kamaa. Ja Bold Tuesday on toinen hieno merkki. He tekevät minimaalia karttoja interaktiivisilla elementeillä. Turistit rakastavat tollaista tavaraa. Suurin tulossa oleva "hipsteri"-merkki on Kopli Vintaaž, joka tekee huppareita, paitoja sun muuta, missä lukee vain KOPLI. Talous kasvaa vuosi vuodelta ja ihmiset käyttävät yhä enemmän rahaa, toivottavasti tämä tulevaisuudessa tuo rahaa myös näille markkinoille. 

 

Raul Urberg fakie flip taistelun jälkeen. Suosittelemme pistämään Raulin instan seurantaan, todella tyylistä ja klassista skeittausta: https://www.instagram.com/raulurberg/

Entä skeittaajia?

Hyvä kysymys! On ilo kertoa, että skeittauksesta on tullut taas suosittua täällä Virossa ja uusia tyyppejä nousee kaikkialta. Monet hyvät suhtautuu skeittaukseen intohimiolla, mutta kukaan ei elä proskeittariksi tulemisen illuusiosta. Tai, ehkä Sergei Zorin. Kun skedeejistä tulee vanhempia moni etsii työuran, johon omat lahjat taipuu tai mikä sattuu muuten miellyttämään, ja suhtautuu skeittaukseen ilta- tai viikonloppupuuhana. Uskokaa mua, kun sanon että kukaan ei mene skedeemään tiistaisin kahdelta iltapäivällä.

Kutsuisin Viroa tietyllä lailla skeittauksen kehitysmaaksi. Ei ole kunnon parkkeja, suurin osa spoteista on surkeita ja niin edelleen. On aika surkeat lähtökohdat, että joku todella nousisi esimerkiksi ammattilaiseksi. Me totta kai me yritämme korjata noita ongelmia ja asiat näyttää paljon lupaavimmilta tulevaisuutta ajatellen. Ehkä seuraavalla sukupolvella on todellinen mahdollisuus nousta ylös niin sanotuille "isoille areenoille". Jos pitää antaa nimiä, niin mun sukupolvesta löytyy mun mielestäni kaksi kaveria, joilla voisi olla todellinen mahdollisuus proksi. Ne tyypit sitten? Sanoisin että Aleksandr Tubin ja Raul Urberg.

Mikä sitten on parkkien tilanne? Oon itse käynnyt siellä Metsakooli DIY-parkissa, joka oli mukava. Onko muita parkkeja, joita suositella?

Tällä hetkellä? Ei. Ei Tallinnassa. Mutta kiitos Estonian Skateboarding Associationin ja Tallinnan paikallishallinnon, me tullaan saamaan kolme uuttaa parkkia vuoden 2018 aikana:  http://www.pealinn.ee/tagid/koik/vaata-ise-tallinnasse-tuleb-kolm-spordilinnakut-n202253

Onko Tallinnassa mitään uusia spotteja?

Ei. Muuten, Vapauden aukion (Vabaduse Väljak) mustat kurbit on nyt skatestoppattu päältä: https://tallinn.postimees.ee/4327145/galerii-tanavasportlased-pole-enam-teretulnud-vabaduse-sammas-sai-rulatokked

Samuel Oja

Oli hauska huomata, että mä oon skeitannut muun muassa sitä teräreunaista kurbia jotain 15 vuotta sitten. Se oli jo silloin valmiiksi aika rapea. Onko se lautasista tehty spotti siinä lähellä vielä olemassa?  

Lautaset ovat vielä siellä, mutta eivät enää skeitattavia. Ensiksi joku älykääpiö laittoi betonia vedenpoistoreikiin, jotta sade ei enää poistunut minnekkään. Sitten kaupunki kunnosti ja restauroi suihkulähteen, ja laittoi suuret kehikot, että kukaan ei skeittaisi, uisi tai muutenkaan keppostelisi niissä.

Ootko käynyt Suomessa skedeemässä lähiaikoina?
Just hiljattain kävin Kontulassa! Ainoot mahdollisuudet mulle skeitata talvisaikaan on mennä sinne tai Tukholmaan. Spot-halli Tallinnassa on vitun "wäkki". Mutta en oo käynyt varsinaisesti katuja skedeemässä Helsingissä vähän aikaan... Tuun korjaamaan tämän ongelman tekemällä jotain siellä keväällä tai kesällä.

Onko mitään videoprojekteja työn alla?

Kyllä, mun fokus vuonna 2018 tulee olemaan reissata niin paljon kuin mahdollista ympäri Viroa, ja taltioida skeittausta lokaaleiden ja kaikkien niiden kanssa, jotka vaan hyppää mun autoon. Totta kai mennään kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin, mutta odotan todella, että löytyisi jotain yllättävää jostain random kylistä. Tai jotain bussi-pysäkkejä keskeltä ei mitään, joita pystyisi skedeemän, ymmärrät varmaan? Jotain outoa ja erilaista. Hommaanko VX1000:n Death linssillä taltioidakseni tämän? Ehkäpä.

Egbert Pahhomov nosegrind

Jos sun pitäisi suositella yhtä spottia suomalaiselle skedeturistille, mikä se olisi?

Ilmi selvä vastaus on Vapauden aukio. Helppo löytää, paljon tilaa ja erilaisia obstaakkeleja. Tai menkää kattomaan Kolde boulevard Pelgulinnassa. Siellä on hyvä fiilis, mukava flatti ja outoja skeittavia obstaakkeleja.

Entä ruokapaikkaa?

Suosittelisin Burger Boxia. Se on lähellä Telliskiveä, todella hyvä. Voit vaan tilata ruokasi ja saada sen toimitettuna viereiseen baarin. Mutta vain cash only!

Ja lopuksi tietty juomapaikkaa?

Paras baari? Helposti Põhjala. Craft beeria, hyvä meininki ja skede-ystävällinen. Muut vaihtoehdot voisi olla Pudel, Tops ja Kolm Lõvi, jos satut olemaan Kalamajan alueella. Keskustassa/Vanhassa kaupungissa menisin Frank Undergroundiin. Se on pikemminkin paikka, minne laitat chelsea bootsit jalkaan ja tilaat whiskey sourin. Mutta siellä on rento meininki. Brewdogilla on myös baari Tallinnassa ja se on varmasti skede-ystävällinen.

Bailaamisen suhteen suosittelisin Haigla Pidu:n, Tiks:n tai Must Mesi:n facebook sivujen tsekkaamista, jotta voi kattoa, missä on niiden seuraavat eventit. Ne vaihtelee lokaatioita jatkuvasti. Niille, jotka pitää housesta/electrosta/sen kaltaisista jutuista, niin Naganaga tai EKKM on hyviä paikkoja sellaisille illoille. Sääli, että Lekker on lopettanut.

Kiitos tästä! Nähdäänpä siis Helsingin kaduilla tai Tallinnassa.

Enric Garrica Panisello backside tailslide Kosmos ledgeen. Tästä metallireunaisesta kurbista on haastattelussa puhe, kuvauksia löytyy niinkin kaukaa kun Häppärin Hyvin sä vedät leffasta. 

Lautasspotti nykyään. Tästä on monissa Suomileffoissa matskua, kuten Fräkin nollie etujalan flip ja Simpan tuplaflip Häppärissä. RIP lautaset. 

Haastattelu: Mikko Kempas   Kuvat: Antti Sinitsyn

 

Keskustele Facebooksissa