Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Kahvila Saha purku-uhan alla!

08.11.2017 / Toimitus

Muutama vuosi takaperin Suomen Rullalautaliitto sekä adidas skateboarding finland järjestivät ”Iltasessari” -kiertueen. Yksin mieleenmuistuvimmista sessaripaikoista oli ehdottomasti Kokkola, jossa kohteeksi valittin Kahvila Sahan pihalle rakennetun minirampin. Nyt paikka on purku-uhan alla, miksi? 

 


Kahvila Saha on ihana ja idyllinen mökkimäisen tuntuinen piha-alue veden äärellä, jossa voi saunoa, seurata kesäteatteria, viettää kaunista päivää ja tietenki skeitata miniramppia. Kahvila Sahaa pyörittävän perheen poika Arppa Airola on nykyään tunnetumpi kasvo mm. Beyond skateshopin teamista ja Sahan pihapiiriin muuttaneen Topi Martinofinkin (https://www.youtube.com/watch?v=WA7mSm8kOTM) muistaa varmasti moni vanhempi parta.

Teksti: Samu Karvonen Kuvat: Samu & Antti Pahkamäki (Kahvilakuva)

Eilen silmieni eteen kuitenkin osui huolestuttava päivitys Kahvilan lopettamis uhasta: ”Moni haluaisi jo varata juhliaan ensi kesäksi Sahaan, mutta nyt on ikävää kerrottavaa: ei ole varmaa, onko Saha toiminnassa ensi kesänä. Saimme kaupungilta kirjeen, jossa kehotetaan purkamaan Sahan laajennus ja piharakennus sekä palauttamaan kahvila kaikilta osin siihen tilaan, mikä se oli vuonna 2012. Eli varastoksi. Tähän kehotukseen ei saa hakea muutosta. Mikäli purkamista ei toteuteta vuoden loppuun mennessä, asia siirtyy rakennus- ja ympäristölautakuntaan, joka voi määrätä uhkasakot päätöksen tueksi.Miksi näin? Kaikki mitä Sahassa on rakennettu, on rakennettu tarkasti lupien mukaan. Mitään ei ole rakennettu ilman lupaa. Luvat ovat kuitenkin olleet tilapäisiä, koska Sahan alueen osalta Potinrannan kaavoitus on ollut kesken. Kaavoitus Potinrannalla käynnistyi yli viisi vuotta sitten ja etenikin nopeasti muiden tonttien osalta, mutta Sahan alue jäi kaavoittamatta. Miksi? Emme tiedä. Olemme hoputtaneet kaavoitusta joka vuosi, sillä nykytilassa kaikki luvat on haettava joka vuosi uudelleen. Lupia on neljätoista ja ne maksavat noin 2000 euroa. Nyt tilapäiset luvat ovat menneet lopullisesti umpeen, eikä niitä voida uusia, koska laki sallii vain viiden vuoden tilapäiset rakennusluvat.Mitä tehdä? Me emme voi tehdä mitään. Voimme vain odottaa. Jos kaavoitus tapahtuu nopeasti sen suunnitelman mukaisesti, joka on jo olemassa (virkistys-, veneily- ja vapaa-aikaan keskittyvä alue) Sahan toiminta voisi jatkua. Kaavoitus voi kuitenkin kestää ja jos asiaan liittyy valitusprosessi, se kestää vielä kauemmin.Kyllä. Harmittaa niin vietävästi. Tuntuu myös kohtuuttomalta. Jokainen ymmärtää, että kulttuuri- ja musiikkitoiminnan pyörittäminen ei ole kultakaivos vaan intohimo, josta pitää maksaa. Tämä tuntuu kuitenkin liian isolta hinnalta.Juuri nyt voimme vain odottaa. Toivottavasti tekin jaksatte.”

Rasmus Mäkelä - Boneless (Samu Karvonen Photo)

Otin huolestuneena Arppaan yhteyttä.

Morjesta Arppa! Mistä tässä Sahan purku uutisessa on oikein kyse? Moroo! No aikalailla se ilmenee tosta Kahvila Sahan ensimmäisestä päivityksestä. Näyttää siltä, että tuolla kaavotuspuolella ei pidetä Sahan kaavoittaamista tärkeänä. Kaavottaminen on siis sujunut Sahan naapuritontteihin asti hyvin, mutta jostain syystä tyssännyt meidän pihapiiriin. Eikä se oo viidessä vuodessa mihinkään edennyt. Miksi? En tiedä. Tästä ei kukaan tunnu tietävän mitään, mutta minkä takia Kokkolan Kaupunki haluaisi purkaa paikan, josta kaikki tykkää, joka työllistää, tuo verorahaa, järjestää kulttuuritapahtumia omilla varoillaan ja niin edelleen.

No tätä minäkin ihmettelen. Itselläni paikasta ei ole kun pelkkää positiivista sanottavaa.  Minkälainen jengi tätä Kahvilaa virallisesti pyörittää?  Pääosin tätä toimintaa pyörittää siis meidän äiti Outi, jonka yritys se on. Mutta aika paljon nuoria työntekijöitä siihen on palkattu yhdessä tätä paikkaa ylläpitämään ja eteenpäin viemään.

Saunan ohella itse muistan toki sen minirampin ja kesäteatteri lavan. Onko nämäkin häviämässä tämän purkamisen myötä? No virallisesti tämä uhka ei koske kesäteatteria tai miniramppia, mutta jos kahvila, joka toimii koko pihapiiriä elävöittävänä keskuksena tuosta lähtee, niin kyllä se tämän alueen näivettää.

Toi näiveytyminen olisi kyllä sääli. Miten tätä asiaa voisi täältä ruudun toiselta puolen auttaa? Ainoa ja paras keino tällä hetkellä on allekirjoittaa tuo addressi, että saataisiin kaupunki ymmärtämään kuinka paljon meitä Kahvila käyttäjiä ja kannattajia on.

Allekirjoita Sahan puolesta puhuva addressi ja merkkaa tämä paikkaa seuraavan kesän tourin pysähdykseksesi!

https://www.adressit.com/pelastakaa_kulttuurikahvila_saha

Liiton iltasessarit 2015

 

Keskustele Facebooksissa