Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Niko Ojanen - My Type Of Art

28.04.2017 / Toimitus

Niko Ojanen ryhtyi kirjailijaksi ja kirjoitti tietokirjan skeittauksesta. Kirja löytyy kirjakaupoista tänään. Kirjan yhteyteen kuvattiin vuoden 2016 aikana partti "My type of art", jonka voit myös katsoa tästä. 


Mistä syntyi into kirjan kirjoittamiseen?

Into tämän kyseisen kirjaan kirjoittamiseen / tekemiseen syntyi ideasta, joka tuntui liian hyvältä jättää toteuttamatta. Olen myös pitkään ajatellut, että jossakin vaiheessa kirjoitan ainakin yhden kirjan, mutta en ajatellut, että kirjoittaisin ensimmäisen kirjani jo tässä vaiheessa elämääni.

Oliko idea omasi vai tuliko aloite Nemo-kustannuksen päästä ?

Idea oli omani. Sain idean 2016 vuoden alussa. Näin jossakin mainoksen, missä mainostettiin oman e-kirjan kirjoittamista. Muistan hyvin kys. hetken. Kello oli oli alta seitsemän aamulla kun näin edellä mainitun mainoksen (nettimainos tai vastaava) ja rupesin miettimään, että jos nyt kirjoittaisin kirjan niin mistä sen tekisin? Sillä hetkellä lamppu syttyi palamaan ja mietin, että hetkinen mähän voisin kirjoittaa opetustyylisen kirjan skeittaamisesta. Siitä se lähti etenemään.

Minkälainen kirja se on?

Kirja on opetustyylinen kirja, jossa käydään läpi skeittauksen perustemppuja ja perusasioita, kuten mikä on stance, miten tehdään ollie, miten laitetaan grippi lautaan jne. Kirjassa myös käydään läpi asioita joita skeittaukseen liittyy, videokuvaus, musiikki jne. Kerron myös omia kokemuksiani. Kuvia löytyy paljon ja sivuilta löytyy myös viimekesän kovimpia shottejani sekä saat myös muun muassa selville mitä biisiä kuuntelin kun vedin fiftarin 18-portaan hänkkään!

Mitä lukija voi odottaa; minkätyylistä kirjan sisältö on?

Lukija voi odottaa kovaa menoa! Tämä ei ole omaelämänkerta-tyyppinen teos vaan ennemminkin makea kirja skeittauksesta, missä raapaistaan monia asioita joita skeittaukseen liittyy sekä opetetaan perustemppujen idea. Kirja käytännössä sopii kaikille joita skeittaus kiinnostaa ja ketkä haluavat päästä nopeammin mukaan sen maailmaan. Tämän yhteyteen tulee ulos myös partti,

Onko kirjan maailma laajenemassa muualle, vaikka applikaatioksi?

Partti tulee tosiaan ulos perjantaina 28.4.17. Halusin tehdä kirjan yhteyteen videopartin, josta näkee myös useat kirjan sivuilla olevista kuvista videon muodossa. Ne ovat silloin vuorovaikutuksessa keskenään, joka tekee kirjasta mielestäni entistä mielenkiintoisemman plus jos ei vielä ole niin sinut skeittauksen / temppujen kanssa niin se on todella hyvä tapa havainnollistaa asiaa entistä paremmin. Kirja ja video ruokkivat toinen toisiaan. Ja toki asian ympärille voi rakentaa vaikka mitä, mutta sen aika näyttää.

Mitä kautta kirjan työryhmä löytyi, valokuvaaja ja taittaja?

Kirjan kuvaajana on toiminut mun pitkäaikainen kaveri Juha Helosuo a.k.a Rammen. Tarttin hommaan valokuvaajan ja Juha just samoihin aikoihin oli alkanu panostaa kuvaukseen enemmän, joten homma meni luontevasti sitä kautta. Taittaja tuli taas täysin Nemon kautta (Marjaana Virta) big ups vaan Marjaanalle upeasta taitosta! Ja videolla mua kuvasi paljon Jonathan Sjöberg a.k.a June, joka omalta osaltaan jeesasi paljon videopuolessa. Yläfemma sinne.

Olet ilmaissut olevasi kirjojen ystävä, mitä yleensä luet ?

Joo, todellakin! Luen paljon selfhelp tyyppisiä kirjoja, omaelänkertoja sekä käytännössä kaikkea mistä koen, että voin oppia jotain. Mua kiinnostaa todella paljon itseni kehittäminen elämän eri osa-alueilla.

Onko skeittauksesta tehty sinusta aikaisemmin hyviä tietokirjoja ? Mitä tulee mieleen ?

Hmmmm, tohon mun täytyy ikä kyllä vastata ei. Tämä oli myös yksi syistä minkä takia halusin tehdä aiheesta kirjan ja viedä myös skeittausta eteenpäin sitä kautta. Ja tarkoitan siis nimenomaan tälläistä opetus tyyppistä kirjaa. Mutta jos yleisesti skeittaamiseen liittyviä kirjoja meinaat niin kyllä sellaisia on tehty. Esimerkiksi Mehringin kirja, jossa hän on matkustellut ympäri maailmaa ja ottanut mahtavia kuvia spesiaaleista spoteista. Se on esimerkiksi todella hieno kirja.

Olet ilmaissut myös, että kirja on ensimmäisesi, mutta ei viimeisesi. Mitä voimme vielä odottaa?

Sen myös aika näyttää. Ehkä jotain skeittaamiseen liittyvää tai sitten jotain ihan muuta. En ole sitä tarkemmin miettinyt, mutta sanottavaa vielä riittää. Olen myös oppinut todella paljon kirjojen kautta ja haluan tuoda omen korteni kekoon siinä.

Alla vielä lopuksi neuvo aloittelijalle miten se nollie noseslide lähtee? Mikä on salaisuus, mitä jengi tekee väärin jos ei lähde?

Vanha kunnon nopa nose! Nopa nosesta sanon sen verran kun Florentin Marfaingin pätkä Puzzlessa tuli (back in the days), jossa se laitto Pariisin Le Domen hubbaan nollie krookedin / muutenkin päälliköi nollie tempuilla, niin se inspiroi mua todella paljon ottamaan nollie jutut haltuun. Oletan myös kun puhutaan nollie nosesta, että perustemput ovat jo hallussa kuten esimerkiksi noseslide. Toki temppua varten pitää hallita myös nollie liike. Homma menee pähkinänkuoressa näin: Lähesty viistosti kohti ledgeä ja vauhtia saa olla reilusti, se auttaa pääsemään paremmin ledgen päälle. Poppaat nollien, jolloin painosi on jo nosen päällä, joka helpottaa noseslideen asettumista ledgen päälle. Slaidaa haluamasi matka ja poismentäessä vie etujalalla laudan nosea pois päin ledgen päältä ja takajalalla voit avittaa laudan suoristamista. Jos olet jo kokeneempi kolli niin voit myös popata nolliemaisesti pois. Ländää temppu hieman polvilla joustaen ja voilà homma oli siinä. Nyt on aika heittää femmat frendeille!

Kirjan voi tilata esimerkiksi täältä: 
http://www.suomalainen.com/webapp/wcs...

Löydät Nikon myös:
https://www.nikoojanen.com
https://www.instagram.com/oj85_
https://www.facebook.com/nikoojanen
https://www.linkedin.com/in/nikoojanen

Filming: Jonathan Sjöberg
Music: Mantra
Editing: Yours truly

 

  •  
  •  

 

Keskustele Facebooksissa