Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

The Day Off

23.02.2017 / Toimitus

Facebookissa alkoi pyöriä The Day Off -niminen sivu, jossa puhuttiin Kruunuhaasta 70-luvun lopulla löytyneestä, tiettävästi Suomen ensimmäisestä skeittikaupasta. Päätimme ottaa vähän selvää mistä hommassa on kysymys ja haastattelimme Day Offin uuden tulemisen takana olevaa Mika Eirtovaaraa. 


Minkälainen sun oma skeittihistoria on? 

Aloin skeittaaman isän vanavedessä ehkä vuonna 1978. Skeittasin koko 70-luvun lopun ja satunnaisesti 80-luvun alussa. Kunnolla aloitin uudestaan, kun seuraava skeittibuumi saapui Suomeen joskus 80-luvun puolivälissä. 90-luvun alussa mun vasen nilkka alkoi olla aika lopussa ja lähdin opiskelemaan teatteria. Skeittaus jäi siinä sivussa pikkuhiljaa kokonaan, kunnes viime syksynä aloin lämmitellä sitä uudelleen. Työkaveri Tomi Alatalo antoi minulle lainaan laudan ja taas mennään!!! Makeinta on ollut huomata, että mulla on ihan yhtä hauskaa, ellei jopa hauskempaa kuin silloin aikaisemmin.

Mitkä on sun varhaisimmat muistot skeittauksesta? 

Mun varhaisin muisto on varmaan vuodelta 1978. Olin isän mukana skeittidemossa Hämeenlinnassa, jonka hän järjesti. Mulla on sieltä kuva, jossa olen polvillani laudalla. Aika nopeasti sen jälkeen sain oman laudan ja sen muistan selkeästi.

Isä kruisailee

Kerro vähän mikä on The Day Off ja ketä siinä on mukana? 

Day Off oli isäni skeittikauppa. Se perustettiin 1977 ja näin ollen ainakin mun tietojen mukaan Suomen ensimmäinen skeittikauppa. Isä kuoli Sveitsin Alpeilla lasketteluonnettomuudessa 1982 ja siinä samalla viimeistään myös Day Off -kauppa. Nyt, kun olen itse aloittanut skeittaamaan uudestaan, ajatus Day Off:n uudelleen henkiin herättämisestä on alkanut kyteä. Mukana on muutamia samanhenkisiä kavereita, kuten ystäväni Miska Kaukonen.

Sulla on ilmeisesti varastoista löytynyt aika paljon mielenkiintoista materiaalia, kerro vähän parhaista löydöistä? Ilmeisesti esimerkiki Tony Alva vilahtelee kuvissa? 

Mulla on paljon kuvia ja dioja Day Off:n ja samalla Suomen skeittauksen alkuajoilta, kuten vuonna 1978 järjestetyistä kisoista. Uskoisin, että ne olivat ensimmäiset Suomessa järjestetyt kisat. Ensimmäiset viralliset SM-kisat olivat 1979. Tony Alva esiintyy kuvissa, jotka isä otti Göteborgissa 1978. Samasta tapahtumasta on myös kaksi rullaa kaitafilmiä. Löysin myös kuvia jenkki prosta, jonka isä toi Suomeen pitämään demon. Jäljitin hänet kuvien perusteella Ed Nadaliniksi. Otin häneen yhteyttä, ja hän muisteli erittäin lämmöllä tuota vierailua. Hänellä oli edelleen jäljellä alkuperäisiä Day Off -tarroja, joista hän lähetti minulle pari. Hän sanoi edelleen skeittaavansa, muttei seiso enää laudalla käsillä. Olisi mahtava kutsua hänet taas Suomeen. Ehkä ehkä…

 

Tony Alva

Ed Nadalin flippailee Helsingissä

Minkälaista sun skeittaus tänä päivänä on? 

Yritän päästä skeittaamaan näin talviaikaankin ainakin pari kertaa viikossa. Pidän kaarteista ja tarkoitus onkin kehittyä siinä sen verran, että voin jossain vaiheessa uskottavasti skeitata miniä tai poolia. Niitä ei hirveästi ollut tarjolla 1980-90 -luvuilla Nummelassa, josta olen kotoisin. Air Motellin pooli oli, mutta siinä ei ollut ainoatakaan pyöreää kulmaa.

Seuraatko ollenkaan tämän päivän skeittimediaa tai videoita? 

No nyt olen taas alkanut seurata, mutta kyllä mulla on 20:n vuoden musta aukko skeittisivistyksessä. Juuri eilen katsoin All This Mayhem –dokumentin ja se oli tosi kova! 

Miltä tuntuu katsoa tämän päivän videoita, kun skeittaus on kumminkin nykyään mennyt valtavia harppauksia eteenpäin kymmenien vuosien aikana?

Nykyään tehdään kyllä ihan järjettömän isoja ja vaikeita temppuja!!! Mutta onneksi saan kunnon kiksit ” vähän” pienemmistä ja helpommistakin tempuista.

Minkälaiset jatkosuunnitelmat teillä on Day Offin suhteen? Mikä tämä uusi tuleminen pitää sisällään? 

Day Off suunnitelmat etenevät omalla painollaa. Tarkoitus ei ole tehdä mitään pakotamalla. Aluksi suunnitelmissa on tehdä muutamia eri vaatteita Day Off logolla ja katsoa mitä tapahtuu. Kaikki lähtee siitä, että tätä on makeeta tehdä. Aluksi todennäköisesti painamme vaatteet itse, koska se tuntuu meistä kiinnostavalta. Haluamme myös, että vaatteemme ovat eettisesti ja ekologisesti kestäviä ja tutkimme siihen liittyen eri vaihtoehtoja. Day offin perustamisesta tulee nyt 40v. ja ajatuksissa on tilata pieni määrä Day Off juhlavuoden dekkejä. Sen saa aikanaan tilata The Day Offin facebookin sivujen kautta. Keep it rolling!!!

Pistä seurantaan: https://www.facebook.com/dayoffclothing/

 

Tony Alva Göteborgissa. 

Mitalikolmikko SM-kisoista

Demoa Kaivarin lavalla. 

Day Off kauppa ja Ed & Carli 

Alva rampilla

Junnuna laudalla 

Skeittikisat 70-luvulla. 

Keskustele Facebooksissa