Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Arsi Keva - Up in the ass of Timo ja muut meemitaulut

15.02.2017 / Toimitus

Melodican riveistiä, Dogeista, Pönkäsen leffoista ja sittemmin Tikarin riveistä tunnettu Arsi Keva on valmistumassa kuvataiteilijaksi ja on pitänyt muutaman hyvän vastaan oton saaneen näyttelyn. Kyselimme vähän kuulumisia ja meemitaulujen tulevaisuutta. 


Ollie ajelulinjaan. Näette sitten videolta. Kuva: Aleksi Martikainen

Mitäs kaikkea sun elämään on kuulunut viimeaikoina?

Opinnot kuvataidelinjalla Tampereen Ammattikorkeakoulussa on viime aikoina ollut aika isossa osassa elämää. Onneksi opinnot alkaa pikkuhiljaa olla takanapäin, ja tarkoitus olisi valmistua nyt keväällä 2017.

Kuvituksia olet tehnyt jo pidemmän aikaa, mutta nyt tuotanto on laajentunut enemmän perinteisen kuvataiteen puolelle, mistä tälläinen kehitys?

Aloitin Tampereen Ammattikorkeakoulussa kuvataide-linjalla syksyllä 2013, sitä aiemmin en varsinaisesti ollut työskennellyt nykytaiteen parissa. 

Sulla on näyttely vähän aikaa sitten, minkälainen vastaanotto oli? Menikö töitä kaupaksi?

Kuvataiteilijan työ tarkoittaa monessa tapauksessa työskentelemistä pitkiä aikoja työhuoneella omissa oloissa. Kun velloo omissa ajatuksissa pitkään, voi olla hankalaa hahmottaa toimiiko tai aukeaako omissa teoksissa olevat ideat muille lainkaan. Oli palkitseva fiilis kun yleisön reaktio oli yllättävän innostunut ja ilahtunut! Tarkoitus oli pitää aluksi vain yksi näyttely noista meemi-maalauksista. Tampereella 931:ssä pidetyn ''Internet Räjähtää!'' näyttelyn vastaanotto oli kuitenkin sen verran positiivinen, että näyttelyä kysyttiin heti pariin muuhunkin paikkaan. Se oli loppuvuodesta 2016 Sähinän galleriassa Lauttasaaressa ja helmikuussa 2017 Hasan & Partnersin tiloissa toimivassa Love&Money galleriassa. Kesäksi 2017 teokset menee vielä pariin mestaan, tosin tarkoitus olisi ehtiä täydentää sarjaa parilla uudella teoksella. Teosten käyminen kaupaksi on tietysti aina positiivinen yllätys! Osa noista meemi-maalauksista oli aika isoja, olis ollut hankalaa keksiä niille säilytystilaa. 

Kerroppas vähän minkalaista ajatusmaailmaa näiden meemi-maalausten takana on? Populäärikulttuuri meets korkeakulttuuri, Andy Warhol 2017 ja sitä rataa?

Nykyään on vaikea olla altistumatta turruttavalle visuaaliselle ryöpytykselle, mitä esimerkiksi internet on täynnä. Usein lähtökohtani on että mun teokset loisi jonkinlaisen vaihtoehdon kaikelle kaupalliselle ja ontolle visuaaliselle ärsykkeelle. Ajattelin että noissa meemeissä kiteytyy monella tapaa tän ajan henki. Koin ettei ajan hengen tyhjyyttä tarvitse sen kummemmin alleviivata, surkuhupaisuus ja onttous tulee näkyviin ''uudella tasolla'' kun maalaan siitä kuvan ja ripustan seinälle. Aihevalinta oli siinä mielessä hedelmällinen, että noita (meemejä) syntyy kokoajan lisää, ja periaatteessa tota projektia voi jatkaa jos siltä tuntuu. Mun tavoitteena on tehdä sellasta kuvataidetta, joka onnistuu herättämään reaktioita mahdollisimman erilaisissa ihmisissä. Sellasta, ettei sitä ''ymmärtääkseen'' tarvitsisi olla minkään tietyn alan erityisosaaja. Kuvittelen, että melko moni on törmännyt ainakin osaan näyttelyssä käyttämääni kuva-aineistoon, ja että siihen olisi tästä syystä jotain tarttumapintaa miltein kaikilla. Kyllähän tota varmaan voisi kuvailla pop-taiteeksi, ja mainitsemasi Andy Warhol on tietty yksi tunnetuimpia pop-taiteen pioneereja. Muita yhtymäkohtia kyseiseen taiteilijaan ei ainakaan itselläni tule mieleen...

Minkälainen työtapa sulla on ja mitä välineitä käytät?

Työtavat ja välineet vaihtelee aina työstämäni teoksen vaatiman tekniikan mukaan. Nämä kyseiset meemiaiheiset maalaukset on maalattu akryyleilla MDF-levyille.

Onko tullut ulkopuolisia ehdotuksia töihin tai tilaustöitä?

Tätä meeminäyttelyä varten kyselin kavereilta mieleenjääneitä meemejä.

Onko muita näyttelyitä tulossa?

Tampereen Mältinrannassa on meidän vuosikurssin lopputyönäyttely ''Happy Ending'' 3.3.-20.3.2017.

Mites musiikkipuoli, minkälaista toimintaa siellä on ollut viime aikoina? 

Oon suunnitellut jotain levynkansia Helmi-Levyille ja Afro7:lle. Lisäksi oon julkaissut kavereiden musaa omalla Ultraääni-levymerkilläni. Silloin tällöin soittelen levyjä myös, viime aikoina lähinnä Tampereella. 

Arsin suunnittelemia levynkansia / kuvituksia. 

Kysytään ny loppuun vielä skeittauksesta, onko sen suhteen suunnitelmia ensi kesälle? 

Viime kesä meni skeittauksen kannalta vähän ohi polvivamman vuoksi. Se oli henkisesti todella raskasta, piti kokoajan keksiä tekemistä mikä vie ajatukset pois skeittauksesta. Nyt suunnitelmissa olisi kuntouttaa polvea vielä, ja skeitata kesällä niin paljon kuin pystyy. Oikeastaan mikään muu ei kiinnosta tällä hetkellä niin paljon kuin skeittaus.

Lisätietoja: www.arsikeva.com

Teksti: Kempas  Kuvat: Ines Sederholm  Skedekuvat: Aleksi Martikainen

Keskustele Facebooksissa