Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

VHS-arkistot: Wild Child (4/14)

23.11.2016 / Toimitus

Vanhojen lehtien juttuarkistosta kaivettu juttu Kuopiolaisten Wild Child -leffasta. 


Entinen Switchstance-kaupan omistaja Jape Tiitinen on tehnyt ansiokkaan uran myös skeittielokuvien tekijänä. Kuopio edusti 90-luvun lopulla tässä mielessä sekä suomalaisessa skeittauksessa ihan yleisesti ottaen sellaista tasoa, että Kuopiosta voitiin puhua merkittävänä skedekaupunkina. Jani Mäkelä, Aleksi Fräki, Kuha, Janne Sorainen sekä edesmennyt Timo ”Tiksa” Maaninen olivat kaikkialla Suomessa tunnettuja virtuooseja. Tiiisen tuotoksista tunnetuin lienee vuonna ’98 ilmestynyt Wild Child (kyllä, leffa sisältää WASPin samannimisen kappaleen). Tiitisen lisäksi sen toteutuksesta on vastannut editoinnin saralla Kustaa Vuori, jonka kanssa Tiitinen on tehnyt muutakin yhteistyötä. Wild Childiä edeltävä Tiitisen filmografia on pitkä, ja leffoja on puskettu ulos jo melko aikaisin. Ensimmäiset tuotokset ovat samoilta ajoilta kuin esimerkiksi tässä sarjassa aiemmin esitelty Trippi tai Rollin with Turku Boys.  ”Huh huh, se on pitkä lista se. Leffoja alettiin suoltaa parin kolmen pätkän vuositahdilla vuodesta 1991 tai jotain. Vanhoja Leppävirta- ja Kuopio-leffoja on paljon. Listataan tähän nyt jotain, mitä tulee mieleen: Tuppukylä herää ’91, Henki tai pois ’92, Omin korvin nähtyä ’92, Joke ’92, Ekstaasi ’93, Uneton Yö ’93, Helsinki–Kuopio All night long ’94 (inttivuosi), Friends ’95–’96 – ja lista jatkuu”, kertaa Tiitinen kysyttäessä Wild Childiä edeltävää filmografiaa. Leffan jälkeisistä tuotoksista lienee syytä mainita ainakin vuoden 2000 Fishrooster-teos.

Wild Child alkaa kaveripätkällä, jossa puskevat Kuopion lokaaleista muun muassa Kapa, Tiksa, sekä nuori Eesu. Jo alussa soiva kylmä instru povaa hyvinkin koko leffan soundtrackin linjaa, joka on aikansa mukaisesti vahvasti rap-henkinen. Erityisen viihdyttävää on, että leffassa suurin osa spoteista koostuu Kuopion lokaalispoteista, kuten Kuopion kaupungintalon lähistön kurbeista, kaupunginteatterin metallipenkeistä sekä keskustan alueen muista spoteista.  Ensimmäisellä varsinaisella partilla aloittaa Mäksy, jolla on pätkässään kyllä aivan hirveä Lauryn Hillin versio Can’t Take My Eyes Off Of You -biisistä. Isojen kattodroppausten sekä kaikenlaisen monipuolisuuden ohella mainitsemisen arvoisena liikkeenä täytyy nostaa Mäksyn skeittauksen tunteville niinkin yllättävä veto kuin fs 180 switch nosegrind shove-it keskelle kurbia. Partti päättyy isoon ollieen, josta on itse asiassa kuva Numero 0:ssa.  Toisena vetävän Fräkin tyylilleen uskollisen kikkailun huomaa selkeästi jo Wild Childin ajoilta. ”Wild Childin aikaan olin just muuttanut Turkuun. Mun kampe oli kesän parilta Kuopio-reissulta. Aika randomia, mutta Jape sai siitä yllättävän timmin pätkän leivottua kasaan. Ai niin, olihan siinä jotain Turku-matskujakin; Mare tais käydä kylässä kuvaamassa parit. Eihän siihen omaan tietty tyytyväinen ollu, mutta fileissä kuitennii. Jape oli Jyväskylässä kuvailemassa kundeja ja ne Kuopiossa; lähinaapurei kuitenkin”, muistelee Fräki. Fräkin tempuista ja kikkataidoista, joita siivittää Bowien Starman mainittakoon muun muassa bs tsinkki piknikpöytään, miehen bravuuri bs smith bs ollie pois sekä pitkät krookedit varsin korkeisiin reileihin. Soraisen Jannen partissa spotataan Dj Premier -tuotantoa eli Group Home Supastaria – ja housut ovat sen mukaisesti camoa. Poppi ja tyyli on kuitenkin varsin vakuuttavaa, joten dissaamiselle ei jää jalan sijaa. Varman kurbiskeittauksen ohella Soraisella on hallussa näpsäkästi kätsätyt flipit ja hardit sekä lopussa kunnon Muska-flippi. 

Myös jyväskyläläisillä on ajan kovilla nimillä leffassa partti Gangstarilla höystettynä, jossa puskee muuan muassa Sande Kulmala [streettiä! toim.huom], Harri Puupponen, Hytösen Esa, sekä Anttu. Linkittävä tekijä kuopiolaisten ja jyväskyläläisten välillä oli Sk8Import [ks. juttu Sk8Importin Hurjasta Joukosta HangUp2/13  toim.huom] ” Sk8 Import ja sitä kautta tutustuttiin CSF (Central Suomi Finland) porukkaan. Terveiset Supalle, Antulle, Sandelle, Esalle, Haballe ja OJlle joka muutti noihin aikoihin Jyväskylään.” kertoo Jape.Tempuista täytyy mainita Sanden Fakie ollie switch fs crooksi keskelle kurbia, sekä Antun switch bs nosebluntslide ja switch fs 5-0 shov-itti. Tiitisellä itsellään on aina ollut tekninen staili. Biisinä on luonnollisesti ajan rap-klassikko Group Homen Livin’ Proof. Aistittavissa on parhaimmillaan jopa samanlaista otetta kuin Tiitisen suurella idolilla Josh Kaliksella. Miten temppusäkki on kehittynyt? ”Olisko se vaan tullut siitä, kun ei ikinä oppinut lentämään. Toisaalta olen aina tykännyt enemmän teknisistä tempuista kuin isoista ilmoista. Pressure-ajan New Deal -leffat ovat onneksi jo kaukaista historiaa. Ne ajat eivät olleet skeittauksen kulta-aikoja tai tähtihetkiä. Toisaalta on ollut kyllä mahtavaa elää skeittauksen mukana kaikki nämä eri aikakausien nousut ja laskut. On saanut nähdä kaikki erat no-complyistä late shove-itien ja pressureflippien kautta nykyhetkeen”, tuumaa Tiitinen. Erikoisliikkeitä ovat muun muassa bs ollie switch nosegrind keskeltä pois kurbia, harvoin nähty peliliike tsinkki keskeltä pois ranissa, bs ollie fakie manual revert manual poppari pois sekä fs crooksi fakieen niin sanottuun ”kiinan muuriin”, joka on varsin korkea reili asfalttiditsin päällä. 

Oman aikansa tyypillisten skeittivirtausten autenttisena ilmentäjänä Wild Child ei ole varmaankaan tarunhohtoisin suomalainen skeittielokuva. Runsaasti tasokasta skeittausta elokuva kuitenkin sisältää. Aikansa suomalaisista tuotoksista se edustaa kärkipäätä ja on ansiokas skeittitallenne vetäjiltä, joiden vetämistä ei ole muuten liikaa nähty.    

Kpo Boys – Wild Child 
Vuosi: 1998
Tekijät: Jape Tiitinen, Kustaa Vuori 
(vain editointi)
Vetäjät: Jani Mäkelä, Aleksi Fräki, Tiksa, Janne Sorainen, Jape Tiitinen, Jyväskylä-posse sekä kaverit (esim. nuori Eesu Lehtola, Mikko Kuha sekä Timo ”Tiksa” Maaninen).
Teksti: Joonas Pulkkinen

KPO Boys - Wild Child from JAP3 on Vimeo.

Keskustele Facebooksissa