Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Kevytskeittirakenteet Turussa (Hu4/15)

10.12.2015 / Toimitus

Turun Veistämönaukio sai viime kesänä parannusta skeittiobstaakkeleihin kaupungin hyväksymistä "kevysskeittirakenteista". Homman toteutti Aleksi Fräki ja tässä muutama sananen asiasta mieheltä itseltään. 


Yksi Turun klassisimmista skeittipaikoista, WTC:n edustan Veistämönaukio, sai viime kesänä pitkään kaivattua uutta puhtia. Vaikka portaikot, kivetykset ja laatoitukset ovat nähneet jo parempia vuosikymmeniä, toivat Turun Kaupungin Nuorten Palveluiden paikalle järjestämät kevytskeittirakenteet aukion uuteen kukoistukseen.

Kevytskeittirakenteiden ideana on olla suhteellisen helposti siirrettäviä väliaikaisia rakenteita. Esimerkiksi betonisiin skeittipuistoihin verrattuna ne ovat edullisia ja nopeasti toteutettuja, ja Turun kehnoon skeittipaikkatilanteeseen tärkeä ensiapu. Edellisenä kesänä ensimmäisenä vastaavanlaisena pop up -toimintana Turussa aloittaneiden taidekolmio-graffitiseinien saama hyvä palaute kannusti Nuorten Palveluita kokeilemaan myös skeittirakenteiden kanssa. Skeittaajat ovat ennenkin tuoneet omia rakenteitaan Veistämönaukiolle, mutta luvattomina ne on sieltä aina lopulta poistettu.

Lupaprosessit näissä kolisteluhommissa eivät aina tunnu sujuvan kovin voidellusti, mutta onneksi luvat ja kamat ehdittiin saamaan alueelle juuri ennen heinäkuun lomakautta. Hienosti myös asiakaskunta kunnioitti sääntöjä, ja alue pidettiin siistinä eikä skeittaus jatkunut enää kello 22 jälkeen. Vaarana nimittäin oli, että negatiivinen palaute saattaisi katkaista kauden ennen aikojaan ja rakenteet jouduttaisiin poistamaan.

Negatiivista palautetta ei onneksi tullut, vaan sen sijaan positiivisen palautteen tulva kertoi selkokielisen viestin toiminnan tarpeellisuudesta. Viime kesänä Veistämönaukio toimikin kauan kaivattuna skeittaajien kohtaamispaikkana, jonne oli helppo saapua niin nopeille kuin koko päivänkin sessareille – tai vain hakemaan ne pikaiset lämmöt ennen kuin jatkoi kylille koluamaan spotteja.

Toivottavasti ensi kesänä kevytskeittirakenteet saavat isompaa ja komeampaa jatkoa sekä myös edistävät kaupungin virallisten ulkoskeittipaikkojen valoisampaa tulevaisuutta.

Teksti ja kuvat Aleksi Fräki 

Keskustele Facebooksissa