Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Uusi kotimainen skeittilehti: POWERSLIDER!

22.05.2015 / Toimitus

Juuri saamamme tiedon mukaan kotimaan skeittilehtikenttä on saanut uuden pelaajan ja se kantaa nimeä POWERSLIDER. Otimme chattiyhteyden lehden tekijään, Hai Jumpinkin päätoimittajana toimivaan Penaan, ja selvitimme mitä asia koskee. 

 


Hangup: Moi, missä meet?

Pena: Mäkikuplassa! 

Kerkeetkö vastata muutamaan kysymykseen tosta Powerslideristä?

Juu, sain pizzan just syötyä. Mulla on kyllä akku loppumassa (niinku aina) ja näyttö iha pizzassa, mutta sormet virkeinä ja ready to chat!

Minkä pizzan söit?

Vahuijin, tietty. Meinasin kyllä tehdä paluun Pinatoon, mutta ehkä aika ei oo oikea vielä. Sitä tuli kuitenkin vedettyy aika reippaasti aikoinaan.

Kerrohan mistä tämä uusi lehti sai alkunsa.

No periaatteessa tää alkoi siitä, että kerran tossa viereisessä Kelassa joku kuus vuotta sitten asioidessani nappasin sieltä ison nipun sellasia Kelan A5-kokosia kirjekuoria mukaani. Ekat Haijumpitkin sillon viis vuotta sitten postitin liimaamalla kaksi sellasta kirjekuorta yhteen. 

Ja tää liittyy Powerslideriin jollain tapaa?

Juu sori, kävin tiskillä. Mutta siis tottakai, mikäpä ei liittyisi? Sain kavereitten työpaikoilta A4-kokosia kirjekuoria Haijumpin postittamiseen tokan numeron aikoihin ja ne A5-kokoset Kelan kirjekuoret jäi käyttämättä. Rupesi häiritsemään se, että ne lojuu vuodesta toiseen tyhjän panttina toimiston hyllyllä ja tajusin sitten, että pitääpä alkaa tehdä A5-kokosta lehteä, niin voi postitella sitä niissä sitten. Muutenkin sellanen taskukoko on noitten zinejen kautta muodostunut aika käteväksi. Saa taskuun laitettua kun lähtee ratikalla ajeleen tai junalla Turenkiin. Uudessa Kuuma Linja -zinessä oli muuten helkkarin hyvä Jyrki Nissisen haastis! Tää Powerslider eroaa perinteisistä kopiokonezineistä kuitenkin sillä, että tää on väreissä ja ihan liimasidottu kasaan niin pitäis pysyy kans kasassa. Ittee tämmösenä hamstraajana häiritsee kun zinet repeilee ja menee huonoon kuntoon. 

Ketä tässä lehden teossa on ollut mukana? 

Jaakko Forsman! Heti kun näin ne kuvitukset, mitkä se teki omaan haastikseensa Hai#8:ssa tajusin, että haluun tehä Jaakon kaa zineä. Sillä tyypillä pysyy kynä aivan helvetin hyvin kädessä ja sehän on aivan sekopäinen tapaus. Piirtelee jotain silvottuja jeesuksia, jolla on rinnat ja mahasta kömpii joku röllisikiö ulos. Äskenkin lähetti whatsapissa (vatsa pissa) kuvan piirrustuksestaan, jossa joku tyyppi oksentaa jollain keikalle lavaan housut kintuissa ripulin valuessa reittä pitkin. Pakkohan se oli saada tähän projektiin. Tai itse asiassa enemmänkin niin, että oli pakko keksii joku projekti, että saa Jaakon kaa tehtyä jotain. Aluksi mietin, että oltais jatkettu sen Foxman Showta, joka on siis aivan nerokas tv-sarja mitä se teki joskus reilu kymmenen vuotta sitten Lappeenrannassa. Niitä on kaksi jaksoa myspacessa edelleen nähtävillä. Sekavaa kamaa! Mutta aloin sitten lehteä tekemään, koska lehdethän on ihan sairaan siisti juttu. Tein haastikset, haalin kuvat, liimasin ne valmiiks paperille, vein ne sivut Jaakolle ja sanoin, että annappa palaa. Jaakko tekee töikseen tatskoja Paradise Tattoossa ja asiakkaita odotellessa se suttas noita sivuja, täytti tyhjää tilaa rajuilla piirrustuksillaan. Ja sitten teki vielä rajumpia juttuja ihmisten ihoon, on se aikamoinen ammatti! Tän lehden piti tulla jo pari kuukautta sitten, haastikset on tehty jo alkuvuodesta, mutta Jaakko lähti pyhiinvaellukselle siinä välissä. Se käveli sen jonkun 600 kilsaa, vai mitä se oli, sitä jotain vanhaa jessereittiä tuolla jossain Ranskan ja Espanjan välillä. Siitä reissusta on muuten kattava juttu seuraavassa Haijumpissa.

Niin tämäkö ei ole se uusi pienempi ja värikkäämpi Haijumppi, mistä olet puhunut?

Ei tietenkään, tää on POWERSLIDER! Nää on ihan eri hommia. Mutta on se uus Haijumppikin pieni ja värikäs. Se tulee tossa viikon parin päästä. Ja niitä Hai#8:kin on vielä jäljellä jos jotain kiinnostaa. Luulis kiinnostavan, sehän on aivan saatanan kova issue. Just eilen luin sen lävitte pitkästä aikaa. Ja tää uus Hai on erikoinen issue!

Nyt on siis tulossa joku spesiaali hai-issue vai? Mikä siinä on jujuna?

Ehkei ollenkaan "mikä", vaan ehkä oikeempi kysymys onkin, että "missä", tiekkö? Uudessa haijumpissa on helvetisti vähemmän sivuja ku aikasemmassa, mutta sen levikki on ihan törkeesti isompi. Vähemmän, mutta useemmalle, eli periaatteessa enemmän, eiks vaan? Ja tää on ensimmäinen Haijumppi, jossa viiva osuu palkkiin.

Viiva osuu palkkiin?

Joo siis sellasessa diagrammihommelissa, jossa on painos- ja sivumäärät samassa. Seittemännen Haijumpin kanssa oltiin jo tosi lähellä. Siis oikeesti niin lähellä, että rupes ihan vituttaan kun ne eivät osuneet. Mä voin piirtää tästä sellasen kuvaajaan ja lähettää siit kuvan sulle. Tää uus haijummpi asettuis koordinaatistoon kans aika selkeesti x- ja z-akseleille aikasempien jatkoksi, mutten ala nyt mitään kolmiulotteista kamaa piirtämään. Emmä oikein osaa sitä sanoilla selittää. Kuuntele At the Speed of Lifeä ja oota rauhassa.

Jaa Xzibittiä? Miten se liittyy asiaan?

No sehän liittyy kaikkeen, X to the Z – siellä se on koordinaatistossa! "It took a long time comin but we waited / Xzibit went from underrated / to now most anticipated / never would of thought that I would rock your set / And get love and respect without no special effects / Only the rugged ruff shit that the hard rock need..." Saikko kii?

En kyllä ihan tainnut saada.

Ei se mitään, jos tykkää skeittilehistä niin Xzibit kertoo sulle vastauksen.

Okei, takas Powerslideriin. Mites se eroaa Haijumpista?

Tiekkö, tässä ekassa numerossa on 16 haastattelua eikä mittään muuta. That's it! Niin ja kaikissa haastiksissa on samat kysymykset. Ihan nerokas konsepti vai mitä? 

Ketä kaikkia olet sitten haastatellut tähän ekaan numeroon?

Kaikkia helkkarin mielenkiintosia tyyppejä: Simosen Jussia, Björkmania, Koskisen Pekkaa, Kuhmon Pyssyä, Jurvasta, Sampoa, Rad Mikea, Wolffia, Arsia, Vierolaa, Maltioo, Lahtisen Mikaa, Igoria, Tontsaa, Kovasiiven Tuukkaa ja tietty itteeni, eli koko Tikarin tiimiä. 

Onko tämä siis joku Tikari-lehti?

Eiku Tikari-issue. Seuraavassa numerossa on Häppäri ja sitten vaikka Seven Inch ja niin edelleen, kyllähän noita mielenkiintosia tyyppjä skeittauksessa riittää! Tää ei ole kuitenkaan pelkästään tämmönen pääkaupunkiseuden sponssattujen skeittarien rinkirunkkauskerho, vaan joku issue on sitten esimerkiksi jostain Ranuan varhaisteinien kaveriporukasta ja muista tuntemattomista tyypeistä, koska nehän vasta kiinnostavia onkin. 

Ranualaiset vai?

Ehkä! Mistä mä tietäisin, oonkohan ees Ranualla käynyt koskaan? Selvinnee viimestään POWERSLIDERIN numerosta seitsemän mikä siellä on meininki.

Haijumppeja tulee noin 1-2 vuodessa, onko Powersliderissä julkaisutahti tiiviimpi?

Saattaapa ollakkin. Mä oon kuitenkin nyt tässä keväällä tehnyt samaan aikaan työharjottelun, kouluhommia, haijumppia, powerslideria, salaisuuksien kammiota ja tykännyt about jokaisesta kuvasta mitä instagrammissa on eli helkkarinmoista hoppua ollut. Nyt kiinnostaa todella vähän tehdä yhtään mitään mikä vaatisi himassa olemista tai jonkin aikataulun noudattamista. Kelaa nyt kun aurinkokin alkanut paistamaan ja linnut visertää öisin. Mutta nopeestihan sitä taas innostuu kun hetken yrittää rauhottua. Eikä siinä oikeesti kauaa mee kun rupee tekemään vaan. Jaakollahan se isompi urakka on sitten taiteilla noi sivut täyteen kuvitusta. Häppärin kundit voi alkaa henkisesti valmistautumaan siihen, että mulla on niille muutamat kysymykset kysyttävänä tässä vaikka kesän aikana.

Minkälaisia haastatteluja Powersliderissä on jos kaikille on esitetty samat kysymykset?

Kattavia, paljastavia, mielenkiintoisia, avoimia. Lähtökohtana oli semmonen ystäväkirja-meininki, tiekkö? Että lempibändit ja -temput ja -skeittarit yms, mutta sitten se menee vähän pintaa syvemmälleki ja on itse asiassa aika mielenkiintoista luettavaa vaikkei uskoiskaan. Tulee tyypeistä yllättäviäkin puolia esiin. Ja jos ei haastikset kiinnosta niin siinä on tietty siistejä skeittifotoja ja Forsmanin piirrustukset!

Mistä sitä saa? 

Mä vasta sain ne lehet kannettua painosta himaan ja lähin sit tänne rentoutumaan niin on toi jakelupuoli vähän auki vielä. Multa voi tietty tilata niitä himaansa kuudella eurolla (lehti 5e ja postit 1e), mutta koitan saada näitä skeittikauppoihinkin, joista näitä voi sitten ostaa femmalla. Yhteyttä voi ottaa osotteeseen haijumpmag@gmail.com, kun en mä jaksa uutta sähköpostiosotetta tätä varten tehä. Tai tietty spaceboobissakin voi huudella; facebook.com/haijumpmagazine. Mun piti itse asiassa laittaa tää suoraan nettiin issuu.com -sivustolle luettavaksi ja ottaa vaan pieni määrä fyysisiä kopioita, mutta otinkin sitten LÄPÄLLÄ ihan saatananmoisen määrän. Vai pitäiskö sanoo ettei näitä ole kuin ihan tosi pieni satsi niin jengi ostais sen rarepäissään? Tuskin tätä kukaan ostais jos tää ois netissäkin. Vai ostaisko? Ite ostaisin tietty, mutta mitäpä se kertoo. No just sen, eipä muuta. Mut joo, en uskalla ottaa selvää, näissä on kuitenkin kaikki rahat nyt kiinni, eli turha kenenkään päivitellä sitä issuu.com/powerslider -sivustoa. Sinne mitään oo tulossa. Ja kuka oikeesti jaksaa lukee yhtään mitään jostain ruudulta? Ostat Powersliderin ja luet sitä kun käyt paskalla, kunnes uus haijumppi tulee markkinoille ja sitten luet sitä. Paskalla pitää kuitenkin aina käydä, ei se hätä paskomalla lopu. Sama ku tiskien kanssa; siinähän tiskaat vaikka kuinka tarmokkaasti niin kohta ne on taas likaisia. 

Saako Powerslideriä jostain skeittikaupasta?

Juu, tietty! Tai siis luulisin ainakin, en oo kyselly vielä. Mutta koitan ainakin aluksi viedä Kampin Laminaan ja My Favorite Thingsiin ja Ponkesiin ja mitä näitä kauppoja tässä nyt on lähietäisyydellä Hesoissa. Että jos ne suostuu ottamaan sitä myyntiin niin niistä ainakin saa. Ja sitten kelasin lähtee täs lähiviikkoina liftaamaan Ouluun moikkaamaan wäxipäällikköä Das Jaukkaa ja Esa-lehden toimitusta niin otan sinne Diiliin varmaan mukaan noita sen verran mitä reppuun mahtuu. Ja jos sitä matkalla kävis Jykylässä Beyondissa ja Turussa RCMmässä? Noi kaupat on kuitenkin aikasemmin osottaneet tietävänsä paljon kello on ja jälleenmyyneet Haijumppia, niin ehkä tätäki. Kattoo nyt miten kyyditkin osuu kohilleen. Teen varmaan sinne teiän sivuille sellasen topikin aiheesta missä infoon näistä hommista. Hei nyt pitää laittaa netti pois päältä, ettei luuri sammu. Jäi avaimet himaan ni pitää pystyy tekstaa kämppikselle, että tulee avaan alaoven sitte ku meen himaan. 

Keskustele Facebooksissa