Hangup – Skeittaus, elämä, viihde ja kulttuuri

Puhelu liittoon: Skate-SM 2015

08.05.2015 / Toimitus

Skeittauksen SM-kisat tulevat muuttumaan radikaalisti 2015. Voimme heittää hyvästit jäähallikisoille ainakin toistaiseksi. 


Vähän haikein mielin joutuu tunnustamaan, etteivät rahkeet enää riitä Helsingin jäähalliin. Vuosia näyttämönä toimineen jäähallin ongelmana ovat olleet aivan liian korkeat kulurakenteet. Kaiken kaikkiaan hallin vuokra, kisaradasta aiheutuvat kulut, markkinointi ja tietenkin työntekijöiden palkat nousevat nopeasti niin suuriin summiin, että ollaan kusessa, jos yleisöä ei saavukaan paikalle odotettua määrää. Viime kesänä kävi juuri näin, ja nyt ollaan siinä, mistä puhuttiin. 

SM-kisoja ei ole aina järjestetty jäähallilla. Koko homma starttasi jäähallin parkkipaikalta 80-luvun lopulla, ja sen jälkeen – ennen jäähallivuosia – ollaan oltu eri paikoissa. Itse asiassa jäähallilta tuli lähtö jo vuonna 2006, ja paluu sinne tapahtuikin vasta yhdessä Proskaten kanssa. Tapahtumasta syntyi Helsinki Hookup. 

Tunnelma on ollut aina hyvä, kun tila on täyttynyt skeittareista ja yleisöstä, mutta tyhjät katsomot ovat latistaneet tunnelmaa, ja on sanomattakin selvää, että on aika siirtyä pienemmille areenoille. Tämän vuoden SM-kisat tehdään erillään Proskatesta. Palataan juurille ja toteutetaan tapahtuma puhtaasti skeittaus edellä. Yleisö on toki tervetullutta, mutta tänä vuonna sen puutteeseen ei kaaduta.

Rullalautaliiton toimintaa on ajoittain kritisoitu siitä, että toiminta keskittyy pääkaupunkiseudulle. SM-kisatkin järjestetään aina Helsingissä, ja monet muutkin hankkeet ovat painottuneet kovasti Etelä-Suomeen. Tulevilla kisoilla rakennetaan siltaa muualle Suomeen, ja pallo heitetään tällä kertaa seuroille, joilta toivotaan läheistä yhteistyötä karsintojen järjestämisessä Rullalautaliiton kanssa. Hypätään pois Helsinki-keskeisyydestä, jalkaudutaan Kehä III:n ulkopuolelle ja siirretään finaalit Helsingistä Seinäjoelle. Ensi vuonna sitten jossain muualla? 

Tapasimme helmikuussa maahantuojia työhuoneellamme Helsingin Kalliossa. Teimme selväksi, että ilman heidän tukeaan tulevan vuoden SM-kisoja olisi vaikea järjestää, ja onneksemme kaikki vakuuttivat olevan valmiita kantamaan kortensa kekoon. Traditio ei saa katketa, ja kisat järjestetään, vaikka se köyhdyttääkin jokaisen jo valmiiksi ohkaista lompakkoa.

Tämän vuoden SM-kisoissa kaikki puhaltavat siis yhteen hiileen, ja kisat tehdään aidosti koko skeittiskenen ja industryn voimalla. Maahantuojat, kauppiaat ja seurat antavat tukensa liitolle, ja yhdessä teemme tapahtumasta mahdollisimman onnistuneen. Samalla kerrytetään seurojen kassoja ja puhalletaan liekkiä kunnalliselle tasolle. On hyvä muistaa, että skeittaus on edelleenkin ihan yhtä mahtava harrastus kuin mitä se oli joskus, kun mekin aloitimme harrastamisen. Tarvitaan vain vahva alkusysäys, ja laji hoitaa itsessään loput. 

Jonkun mielestä kuulostaa varmasti siltä, että luvassa olevat kisat ovat pientä piiperrystä ilman jäähallia. Näin ei kuitenkaan ole: nyt tehdään duunia hartiavoimin ja tönäistään skabat uuteen ja raikkaaseen nousuun. 

2015 SM-kisat järjestetään lokakuusta alkaen, kun liiton miehet, grilli, musiikki, huippuskeittarit ja kisafiilis saapuvat kotikaupunkiinne – tai ainakin johonkin lähelle sitä.

Myös kisaformaattiin on luvassa uudistuksia. Street Leaguen tyylinen kisamuoto ei saa keskuudessamme kannatusta, mutta toisaalta minuutin kisaruni on kovin antiikkinen ja kaipaisi uudistusta. Karsintoihin on kaavailtu uudistusta; niissä skeitattaisiin sessiotyyliin, ja vain session parhaat pääsisivät jatkoon. Kovien/heikkojen heattien tasapuolistamiseksi valittaisiin lisäksi X määrä ”lucky losereita”, jotta oikeasti parhaat pääsisivät karsinnoista jatkoon. Ei enää pisteytystä 0–100 ja iänikuisia Excel-taulukoita. 

Uusi kisaformaatti tekisi tuomaroinnista helpompaa ja itse skeittaamisesta nautittavampaa. Lucky loser -passit mahdollistavat sen, että myös rippaajat pääsevät jatkoon, joten kisauudistus tuskin näyttelee suurta roolia finalistien löytämiseksi. Karsintojen perusteella selviää ainoastaan se, ketkä jatkavat finaaliin ja ketkä jäävät sen ulkopuolelle. Sijanumerot jaetaan vasta finaalissa. Kovin stainerlaista, mutta suoraviivaista ja toimivaa.

Anssi Paukkunen
Suomen Rullalautaliitto
Toiminnanjohtaha

Keskustele Facebooksissa